Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

Αθήνα
Κυπριακό, Σκοπιανό, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικά ρεύματα και παγκόσμια οικονομική κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το γγ του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Μπαν Κι Μουν, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, ενώ υπογράμμισε ότι ενημέρωσε το γγ του ΟΗΕ για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού και της εκκρεμότητας με το όνομα των Σκοπίων.
Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του στην Ελλάδα και αναφερόμενος στο Σκοπιανό, είπε πως ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να αρχίσει και πάλι τις συνομιλίες όταν οι δυο πλευρές του δηλώσουν ότι είναι έτοιμες. O γγ του ΟΗΕ χθες το μεσημέρι παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που οργάνωσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Οικονομικών και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
“Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν και επισήμανε την καθοριστική αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες του για το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Μπαν Κι Μουν στα συγκεκριμένα ζητήματα διαβεβαιώνοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω στενή συνεργασία.
“Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων”, είπε από τη μεριά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο γγ του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε την ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο κ. Παπανδρέου, το χαρακτήρισε ως το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα “να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία”.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον γγ του ΟΗΕ την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης το στόχο αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα στην ΕΕ, αλλά και την επιχείρηση στροφής της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία και τόνισε ότι ο γγ θα μας βρει συμπαραστάτες στις προσπάθειές του.
Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γ’ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν Κι Μουν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε, όσοι μετανάστες επιστρέψουν στις χώρες τους “να μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και κεφάλαια”.

Επίσημο γεύμα με Παπούλια

Στον καίριο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και στο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του προς τον Μπαν Κι-μουν, στο γεύμα που παρέθεσε χθες προς τιμήν του.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για “πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής” και έκανε λόγο για “εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, μιλώντας για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόσθεσε δε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά “είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή”.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε τη θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα