Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Αθήνα
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης το προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται πανδημική έξαρση, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, εκτιμά το Eθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, που συνεδρίασε χθες.
Aν ισχύσει το χειρότερο σενάριο, υπολογίζεται ότι 0,1% ή 0,2% όσων προσβληθούν, θα χρειαστούν νοσηλεία. Aπό αυτούς 15% έως 20% ενδεχομένως να πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα 150 κρεβάτια εντατικής, που μένουν σήμερα αναξιοποίητα, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.
H πρόεδρος του Συμβουλίου, Ελένη Γιαμαρέλου, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Nοεμβρίου. Mία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσει ο πανδημικός εμβολιασμός.
Αξιολόγηση κινδύνου
για την νέα γρίπη
Η κ. Γιαμαρέλου παρουσίασε ακόμα την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για τη χώρα μας, που συντάχθηκε με βάση τα διεθνή δεδομένα.
Μία μόνο δόση του εμβολίου κατά της νέας γρίπης είναι αρκετή για να προφυλάξει τόσο τις ευπαθείς ομάδες όσο και τον υγιή πληθυσμό, τονίζουν οι επιστήμονες. Τα αντισώματα αναπτύσσονται γρήγορα, το πολύ μέσα σεδύο το πολύ εβδομάδες. Δύο δόσεις θα χρειαστούν μόνο τα παιδιά κάτω των10 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς. "Μέχρι την Παρασκευή 700.000 δόσεις, μέχρι το τέλος του μήνα άλλο ένα εκατομμύριο". Στις 16 Νοεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός του προσωπικού των νοσοκομείων και στη συνέχεια από τις 23 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων. "Τη σύσταση να το κάνουν όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου απευθύνει η επιτροπή. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειροελάχιστες οι παρενέργειες". Από τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές στη Σουηδία, από  1.400.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, μόνο 41 άτομα παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες και 6 εμφάνισαν ήπια αλλεργική αντίδραση. Επιπροσθέτως, όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αναστρέψιμες. Στην Ουκρανία, η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι νεκροί από τον ιό ξεπερνούν τους 70, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία είναι κλειστά. Ρωσία και Σλοβακία επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στους συνοριακούς σταθμούς. Ακόμη, οι θεατές στις μεγάλες αθλητικές συναντήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες, διαφορετικά οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
 Εκλεισαν δύο τάξεις
σε λύκειο του Πολυγύρου
Στο μεταξύ, δύο τάξεις του γενικού λυκείου Πολυγύρου Χαλκιδικής έκλεισαν σήμερα με το αιτιολογικό της «γριπώδους συνδρομής», εξαιτίας της απουσίας πολλών μαθητών. Στο σχολείο αυτό, πάντως, επιβεβαιώθηκαν μόνο τρία κρούσματα της νέας γρίπης. Ένα ακόμη κρούσμα σημειώθηκε στο γυμνάσιο της Αρναίας και ένα άλλο στο λύκειο της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα