Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκροί πέντε στρατιώτες από  τα πυρά Αφγανού αστυνομικού Λονδίνο
Νεκροί από τα πυρά Αφγανού αστυνομικού έπεσαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες. Το περιστατικό -για το οποίο διατάχθηκε επείγουσα έρευνα- σημειώθηκε προχθές σε συνοριακό φυλάκιο της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν.
Οι τρεις στρατιώτες ανήκαν στη βρετανική φρουρά και οι άλλοι δύο στη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία. «Ένας αστυνομικός, αφγανικής υπηκοότητας, από το φυλάκιο άρχισε να πυροβολεί χωρίς προειδοποίηση, πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με το BBC, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα τόσο για τον εντοπισμό του όσο και για να διαπιστωθούν τα αίτια της πράξης του.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
“Ιπτάμενο” παπούτσι και
κατά του Τζον Χάουαρντ
Μελβούρνη
Μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άλλος ένας βασικός υποστηριχτής του πολέμου στο Ιράκ δέχθηκε την τιμωρία του… παπουτσιού!
Πρόκειται για τον Αυστραλό τέως πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος μίλησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με θέμα «Η Ηγεσία στον νέο αιώνα».
Σε κάποια στιγμή της ομιλίας του ο κ. Χάουαρντ, αναφέροντας τα επιτεύγματα της 12χρονης παραμονής του στην εξουσία, δέχθηκε επίθεση με παπούτσι από ένα φοιτητή, ο οποίος του είπε: «Εγώ όλα αυτά τα χρόνια ντρεπόμουνα που είμαι Αυστραλός, ρατσιστή».
Το παπούτσι δεν βρήκε τον στόχο του, καθώς ένας άλλος φοιτητής πρόλαβε και το έπιασε πριν χτυπήσει τον Αυστραλό τέως πρωθυπουργό.
O φοιτητής ανακρίθηκε από την αστυνομία, ενώ ο κ. Χάουαρντ αντιμετώπισε το περιστατικό με χιούμορ.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Καταδίκη πρακτόρων της CIA
για απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη
Μιλάνο
Η  ιταλική Δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην 23 πράκτορες της CIA, καθώς και δύο Ιταλούς μυστικούς πράκτορες, για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο το 2003 και τη μεταγωγή του στην Αίγυπτο, όπου και βασανίστηκε.
Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη σχετικά με το πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή του Τζορτζ Ο.Μπους.
Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 ολοκληρώθηκε χθες με την επιβολή ποινών κάθειρξης που φθάνουν τα οκτώ έτη σε 23 πράκτορες της CIA -δικάστηκαν ερήμην δεδομένου ότι απερρίφθη ιταλικό αίτημα έκδοσής τους.
Ο σταθμάρχης της CIA στο Μιλάνο, Ρόμπερτ Λέιντι, καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και οι υπόλοιποι 22 πράκτορες σε πέντε χρόνια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
Να παραδώσει τους συνωμότες
ζητά  ο Ταγίπ Ερντογάν

Αγκυρα
Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αναγνωρίσει και να παραδώσει στη Δικαιοσύνη αξιωματικούς που ενέχονται σε φερόμενη συνωμοσία ανατροπής της ισλαμικών καταβολών τουρκικής κυβέρνησης.
Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση» και ζήτησε από την ηγεσία του στρατού να διευκολύνει την παράδοση υπόπτων στη Δικαιοσύνη.
Η καταγγελλόμενη συνωμοσία ήλθε στο προσκήνιο τον Ιούνιο από τις σελίδες της φιλελεύθερης καθημερινής εφημερίδας Taraf, η οποία δημοσίευσε σχετικό έγγραφο που διέρρευσε ανώνυμη στρατιωτική πηγή. Ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε αποδώσει τις πληροφορίες σε εκστρατεία σπίλωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πηγή της Taraf, ο «άγνωστος στρατιώτης» όπως τον αποκαλούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επανήλθε με νέες αποκαλύψεις για την ιεραρχία των συνωμοτών και προειδοποίησε για προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης που γίνονται μέσα στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας.

ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Τριάντα ένας νεκροί από
την καταιγίδα Μιρίνα
Ανόι
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22 αγνοούνται στο κεντρικό Βιετνάμ, ύστερα από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μιρίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη χώρα τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τροπικής καταιγίδας, αλλά οι θάνατοι οφείλονται κυρίως στις πλημμύρες που ακολούθησαν. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 11 αγνοούμενους, ενώ στις Φιλιππίνες, οι οποίες επίσης επλήγησαν από το ίδιο φαινόμενο, σημειώθηκαν τουλάχιστον 19 θάνατοι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΕΡΟΝ
Οχι εξουσίες στην ΕΕ
χωρίς δημοψήφισμα
Λονδίνο
Ο  ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι «ποτέ ξανά» δε θα δοθούν στις Βρυξέλλες εξουσίες από τη Βρετανία, χωρίς δημοψήφισμα. Δήλωσε ότι εάν το κόμμα του εκλεγεί κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιστροφή εξουσιών από την ΕΕ, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ο Ντ. Κάμερον σκιαγράφησε την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει το κόμμα του στα ευρωπαϊκά θέματα και δήλωσε ότι στο μέλλον όλες οι Συνθήκες της ΕΕ θα τεθούν υπό δημοψήφισμα. Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τεθεί και η Συνθήκη της Λισαβόνας υπό δημοψήφισμα εάν το κόμμα του εκλεγεί. Τόνισε, πάντως, ότι θα επιδιώξει την «επιστροφή» ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο. Οι Τόρις σκοπεύουν, δήλωσε, να διαπραγματευτούν να δοθεί στη Βρετανία το δικαίωμα εξαίρεσης από ορισμένα μέτρα που αφορούν το κοινωνικό και επαγγελματικό δίκαιο, μια επιστροφή εξουσιών στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και την «πλήρη εξαίρεση» από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα