Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Τεχεράνη
Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους μεταρρυθμιστές διαδηλωτές που επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην Τεχεράνη και να διαδηλώσουν κατά της επανακλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο, στο περιθώριο της επίσημης διαδήλωσης για την 30η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας.
Η  ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ομάδες μελών της αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προχώρησε ακόμη και σε συλλήψεις.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο δικτάτορα», «Μη φοβάστε, είμαστε μαζί» και επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίσημης συγκέντρωσης χιλιάδων Ιρανών, έξω από την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μουσαβί και Καρουμπί που αντιτίθενται στον Αχμαντινετζάντ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να κατεβούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με φιλο-μεταρρυθμιστικές ιστοσελίδες ο Μεχντί Καρουμπί συμμετέχει κι ο ίδιος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Περπατά προς την αμερικανική πρεσβεία», αναφέρει η ιστοσελίδα Mowjcamp.
Νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία στο κέντρο της Τεχεράνης με την ευκαιρία της 30ης επετείου της κατάληψής της.
Κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νόμιμοι – σύμφωνα με τις αρχές-διαδηλωτές φώναζαν τα συνήθη συνθήματα «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στην Αμερική», «Το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας, το προσφέρουμε στον ηγέτη μας» Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιρανική πρωτεύουσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα δράσει ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη διαδήλωση.
Προχθές επίσης, ο αγιατολάχ Χαμενεϊ προειδοποίησε τους μεταρρυθμιστές της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «αφελή και κακοπροαίρετα άτομα δεν θα μπορέσουν να απλώσουν κόκκινο χαλί στις ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε αργά προχθές ότι είναι καιρός το Ιράν να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στο «παρελθόν» ή να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.
Ο μεγάλος Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, διαφωνών ιερωμένος του Ιράν, δήλωσε ότι η ομηρεία αμερικανών διπλωματών και η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ πριν από 30 χρόνια από ισλαμιστές φοιτητές, ήταν ένα λάθος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα