Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εκατοντάδες
άτομα
κάθε πρωί
περιμένουν να
εξυπηρετηθούν

Το αδιαχώρητο επικρατεί καθημερινά έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Τζανακάκη από ανέργους και ξενοδοχοϋπαλλήλους  που δημιουργούν ολόκληρες ουρές περιμένοντας από τις επτά το πρωί προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Χθες στις 8 το πρωί περισότερα από 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, σχηματίζοντας ουρά στο πεζοδρόμιο ενώ στην οδό Τζανακάκη, λόγω της αυξημένης κίνησης και του διπλοπαρκαρίσματος είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό αλαλούμ. Εν τω μεταξύ λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου τα εισιτήρια με τους αριθμούς προτεραιότητας είχαν εξαντληθεί με αποτέλεσμα λόγω και της έλλειψης προσωπικού για να εξυπηρετεί τον κόσμο, την διαδικασία να βοηθούν εθελοντικά υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου(!),που έδιναν  πρόχειρα χαρτάκια με αριθμούς στους συγκεντρωμένους για να πάρουν σειρά για το κανονικό εισιτήριο προτεραιότητας!  Αυτή η κατάσταση, όπως κατήγγειλαν στα "Χ.Ν", αγανακτισμένοι οι πολίτες, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο όμως το πρόβλημα μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί, έχοντας ως συνέπεια δεκάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται.
" Από τις επτά το πρωί έχουμε έρθει εδώ. Μας δίνουνε ένα μικρό χαρτάκι με νούμερα για να πάρουμε σειρά για το κανονικό χαρτί προτεραιότητας. Όπως μας είπανε αύριο το πρωί (σήμερα) θα έρθουμε ξανά όσοι έχουμε πάρει τα χαρτάκια που μας μοιράσανε από το 1-222 και θα μας δώσουν και κάποια άλλα εισητήρια για την Δευτέρα πια" ανέφερε η Σοφία, που περίμενε από τις επτά το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ για ένα εισιτήριο προτεραιότητας.
"Έχω έρθει 5-6 φορές μέχρι τώρα στον ΟΑΕΔ. Σήμερα ήρθα από την Γεωργιούπολη, έχω δύο παιδιά που τα πάω στο σχολείο και όμως έχασα πάλι τον χρόνο μου αφού δεν είχαν εισιτήριο να μου δώσουν. Ρώτησα τον προϊστάμενο πόσα εισιτήρια δίνουν κάθε μέρα και μου είπε πως αυτό δεν έχει σημασία και να μην εκνευρίζομαι. Εγώ ξέρω πως υπήρχε μέσα το ειδικό μηχάνημα και βγάζαμε εισιτήρια. Κάποια στιγμή τελειώσανε τα εισιτήρια και κλείσανε το μηχάνημα. Έτσι μας έχουνε έξω από τα γραφεία, να περιμένουμε στο πεζοδρόμιο από τις επτά το πρωί. Υπήρχουν κάποιοι υπάλληλοι που μας δίνανε χαρτάκια και μας είπαν να μπούμε στην σειρά για να πάρουμε αριθμό προτεραιότητας για την επόμενη μέρα! Εν τω μεταξύ από την στιγμή που θα καταθέσει κανείς τα χαρτιά του και θα γίνει εγγραφή στον ΟΑΕΔ, ασχέτως αν έχει απολυθεί, πληρώνεται μετά από σαράντα μέρες! Έτσι θα πρέπει να πηγαινοέρχομαι αυτό το διάστημα Χανιά – Γεωργιούπολη, με δύο παιδιά, για 517 ευρώ..
Το σύστημα εδώ στον ΟΑΕΔ δεν λειτουργεί, τα έχουνε κάνει θάλασσα…" μας είπε αγανακτισμένη η Κατερίνα, μητέρα δύο παιδιών, από την Γεωργιούπολη, που περίμενε στην ουρά από νωρίς το πρωί.
"Περιμένω στην ουρά εδώ και δύο ώρες. Είμαι έξω από τον ΟΑΕΔ από τις 6:30 το πρωί και έχω το αριθμό προτεραιότητας 213…για να πάρω τον κανονικό αριθμό. Απ’ ότι βλέπω σίγουρα θα περιμένω για μισή ώρα ακόμα, αφού η ώρα έχει πάει 8:30 και υπάρχει πολύς κόσμος. Κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση…" μας λέει η κ. Αντωνία.
"Από τις 7:30 το πρωί είμαι έξω από τον ΟΑΕΔ και έχω πάρει τον αριθμό 200…για να μου δώσουν τον ίδιο αντίστοιχο αριθμό αλλά στο κανονικό εισιτήριο προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούμε αύριο. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ και βλέπω να επικρατεί αυτή η κατάσταση" επισημαίνει ο Σταύρος, εποχιακός υπάλληλος που περιμένει κι αυτός στην ουρά.
"Έχω τον αριθμό 196 και περιμένω από τις 7:20 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ. Ήρθα να πάρω ένα εισιτήριο προτεραιότητας για την μάνα μου, αφού εκείνη δεν μπορεί να μπει σε αυτή την ταλαιπωρία", μας είπε ο κ. Βιτάλης.
"Από τις 8 παρα τέταρτο είμαι εδώ και έχω τον αριθμό 197. Και αύριο θα περιμένω αρκετή ώρα αφού… έτσι είναι το πρόγραμμα. Μια εβδομάδα τώρα έρχομαι, βλέπω τι γίνεται και φεύγω… αλλά δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί." αναφέρει η  Λίνα που περιμένει και αυτή αριθμό για το ταμείο ανεργίας.
"Έχω έρθει από τις 7:30 το πρωί και πήρα τον αριθμό 211. Αυτό σημαίνει ότι και αύριο θα περιμένω αρκετή ώρα για να εξυπηρετηθώ. Είμαι από Αθήνα και μένω εφτά χρόνια στα Χανιά αλλά προσωπικά, είναι η πρώτη φορά που βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. Πέρυσι τουλάχιστον δεν ήταν έτσι…" τόνισε η Ιωάννα.
" Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει τι διαδικασία είναι αυτή που γίνεται εδώ… Δεν έχω πάρει αριθμό προτεραιότητας και περιμένω να δώ τι θα μου πούνε. Μόνο στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ γίνεται αυτό το χάος… Δεν ξέρω τι να πω…" αναφέρει η κ. Λούτση.
"Πήρα τον αριθμό 150… για την ερχόμενη Δευτέρα αφού δεν ξέρω αν θα προλάβω να έρθω αύριο. Αυτό το πράγμα είναι η πρώτη φορά που γίνεται" λέει η Γεωργία που επίσης  περιμένει τον αριθμό προτεραιότητας για το ταμείο ανεργίας.
"Κάθε μέρα γίνεται αυτή η διαδικασία. Αυτή είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Χτες πάλι ήμουν εδώ και παραλίγο να πεσει ξύλο… Ο κόσμος τσακώνεται… γιατί είμαστε Έλληνες και δεν μπορούμε να μπούμε στην σειρά" λέει χαριτολογώντας η  κ. Ρούλα που δεν έχει πάρει ακόμη αριθμό προτεραιότητας, αφού τα νούμερα είχαν τελειώσει για την επομένη και το εισιτήριο που πιθανώς πάρει θα ισχύει για την ερχόμενη Δευτέρα.
"Περιμένω περίπου μια ώρα. Ακόμη δεν έχω καταφέρει να εξυπηρετηθώ… Βέβαια άλλοι περιμένουν από τις 6 ώρα το πρωί για να πάρουν το χαρτάκι με τον αριθμό και τώρα τους δώσανε άλλο νούμερο! Εφόσον μου δώσουν αριθμό, πρέπει να ξαναέρθω την Δευτέρα" τόνισε ο κ. Μίμης.
"Εγώ δεν περιμένω σχετικά πολλή ώρα γιατί δεν έχω έρθει για το ταμείο ανεργίας αλλά για να καταθέσω χαρτιά για το οικογενειακό επίδομα. Πρέπει να περιμένω να πάρω αριθμό για την ερχόμενη Δευτέρα, αφού τα νούμερα τελειώσανε. Είχα έρθει και τις προηγούμενες μέρες, αλλά τα πράγματα ήταν λίγο πιο ήρεμα, αναμενόμενα. Όμως η κατάσταση αυτή που επικρατεί τώρα οφείλεται στη κακή οργάνωση. Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί μια σωστή λύση για να μην ταλαιπωρείται όλος αυτός ο κόσμος; Είναι δυνατόν να περιμένουν τόσοι άνθρωποι από τις έξι το πρωί για να πάρουν νούμερο μετά από τέσσερις μέρες; Επίσης βλέπω μια πινακίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες και  αναρωτιέμαι που είναι οι αναπηρικές ράμπες αφού μπροστά μου είναι δεκαπέντε σκαλοπάτια…" λέει αγανακτισμένος ο κ. Αποστόλης και προσθέτει "αναρωτιέμαι επίσης με τόση κίνηση, διπλοπαρκαρίσματα λόγω του ΟΑΕΔ, σε ένα κεντρικό δρόμο της πόλης των Χανίων όπως είναι η οδός Τζανακάκη, που είναι η Δημοτική Αστυνομία;"
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στον ΟΑΕΔ Χανίων, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν θέλησε να τοποθετηθεί στα "Χ.Ν" αναφέροντας πως πρέπει να έχει άδεια από την Διοίκηση.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο, όταν στα τέλη Οκτωβρίου γίνονται στα Χανιά περίπου 3-4.000 απολύσεις εποχιακού προσωπικού.
Φέτος όμως, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης αλλά και της απόλυσης 14 εργαζομένων με προγράμματα Stage που δούλευαν στον ΟΑΕΔ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανούσος Λιονάκης κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στον ΟΑΕΔ επεσήμανε ότι "θα πρέπει να δίνονται αριθμοί προτεραιότητας επί καθημερινής βάσης για όση χρονική διάρκεια χρειαστεί, προκειμένου να σταματήσει το πρόβλημα που παρατηρείται".

Ούτε στην Αφρική
να ήμασταν!

Από μία νέα η οποία έχει μπει στο Ταμείο Ανεργίας λάβαμε την ακόλουθη επιστολή  για την κατάσταση στον ΟΑΕΔ:
"Είναι η εποχή που όλοι οι εποχιακοί εργαζόμενοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στον ΟΑΕΔ για να μπούν στο Ταμείο Ανεργίας. Σαν κάτοικος Χανίων, οφείλω να σας μεταφέρω την απελπισία και το σοκ που ένιωσα ακολουθώντας αυτή την διαδικασία για πρώτη φορά και είμαι σίγουρη ότι η διαμαρτυρία αυτή εκπροσωπεί και εκφράζει την εμπειρία πολλών. Κατ’ αρχήν, για να έχει κανείς έστω και μία πιθανότητα να εξυπηρετηθεί, πρέπει να φτάσει έξω από το κτήριο του ΟΑΕΔ τουλάχιστον πριν τις 7:30 π.μ. (και αργά είναι), και να περιμένει μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες της υπηρεσίας στις 8. Βέβαια, επειδή ζούμε σε μία πολιτισμένη χώρα, στριμωχνόμαστε όλοι μπροστά από τις πόρτες, ο ένας πάνω στον άλλον, και περιμένουμε υπομονετικά να είμαστε ένας από τους τυχερούς που θα καταφέρει να τρέξει μέσα και να αρπάξει ένα νούμερο – σαν τα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής που περιμένουν ένα κομμάτι ψωμί για να επιζήσουν και να νιώσουν κάποια ελπίδα. Και μόλις ανοίξουν οι πόρτες, σπρώχνουμε όλοι σαν τα ζώα, και πετάμε έξω από το παράθυρο τον σεβασμό, τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια. Αν είμαστε τυχεροί και πάρουμε αριθμό, τότε εξαντλούμε την υπομονή μας και περιμένουμε, ενώ αν φτάσουμε στην είσοδο και δούμε το περίφημο χαρτάκι «τα νούμερα τελείωσαν» μας λένε ελάτε πάλι αύριο. Και έτσι μία διαδικασία που κανονικά θέλει 10 λεπτά καταντάει να κρατάει 2 και 3 μέρες. Είναι δυνατόν να μην απελπιστεί κανείς; Πόσο θα κρατήσει την ψυχραιμία του; Κάποια στιγμή θα μπεί στο παιχνίδι καταλαβαίνοντας ότι μόνο με την επιμονή και το σπρώξιμο θα καταφέρει να κάνει τη δουλειά του. Για την συμπεριφορά μας όμως, δεν φταίμε μόνο εμείς. Η κοινωνία μάς έχει πλάσει έτσι, μας έχει αγριέψει και μας έχει αναγκάσει να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα δεν περνάει κανείς αυτό το μαρτύριο. Και εγώ ρωτώ: Γιατί να μην λειτουργεί αποτελεσματικά η υπηρεσία του ΟΑΕΔ; Γιατί αναγκάζεται να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος; Και προπαντός, γιατί να χρειαστεί να περιμένει κανείς μέχρι και 8 ώρες για να εξυπηρετηθεί; Σαν νέα, πραγματικά ντρέπομαι για την Ελλάδα. Ντρέπομαι και με λυπεί ότι λειτουργεί σαν τριτοκοσμική χώρα.    

Α. Λ. ".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα