Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) από το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παραταθούν για τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 όλες οι προθεσμίες που λήγουν νωρίτερα και αφορούν θέματα όπως οι μετατροπές δημοτικών επιχειρήσεων σε κοινωφελείς ή η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες.  Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνένετυξη Τύπου που παραχώρησε χθες, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε η ΚΕΔΚΕ στην προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της.   
Συγκεκριμένα, ο κ. Βιρβιδάκης μιλώντας για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης είπε ότι από τις δύο επιτροπές που έχει αποφασιστεί να συσταθούν και να προχωρήσουν το θέμα μονάχα η επιστημονική επιτροπή έχει συνεδριάσει και είναι ενεργή: "Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να ζητήσει επειγόντως από το υπουργείο η επιτροπή παρακολούθησης – που είναι πολιτικό όργανο – να λειτουργεί παράλληλα με την επιστημονική επιτροπή. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα πολιτικό όργανο που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί μια επιστημονική επιτροπή εάν συσταθεί την τελευταία στιγμή τι θα παρακολουθεί; Ελπίζουμε να έχουμε κείμενα τον Δεκέμβριο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αφού το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα γίνει 18 με 20 Ιανουαρίου", είπε ο κ. Βιρβιδάκης.
Σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες που σχετίζονται με διάφορα θέματα και οι οποίες λήγουν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε: "Το συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση την παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 να πάνε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ενδεικτικά αναφέρω το θέμα της καθαριότητας όπου στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 λήγει το δικαίωμα να κάνουμε συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους και τις δημοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις. Ανάλογο θέμα υπάρχει και με τη μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων που η προθεσμία λήγει 31 Δεκεμβρίου του 2009".
ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο μεταξύ, ο κ. Βιρβιδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή της ΚΕΔΚΕ για το περιεχόμενο της επιστολής του υφυπουργού Εσωτερικών Ντίνου Ρόβλια προς τους προέδρους των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, με την οποία τους ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για να συνεργαστούν με το υπουργείο στα θέματα των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βιρβιδάκης δήλωσε: "Αυτό το χαιρετίσαμε ως ΚΕΔΚΕ κάτω από τη λογική ότι αρχίζει ένας διάλογος με βάση μια επιστολή η οποία δεν είναι άκαμπτη όπως ήταν οι αρχικές ανακοινώσεις. Μιλάει για "σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου", ενώ στην αρχή μιλούσε να σταματήσουν τελείως. Υπάρχουν θέματα τα οποία αποδεικνύουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι συμβάσεις έργου είναι απαραίτητες κι αυτό φαίνεται ότι το υπουργείο έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται".
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ο δήμαρχος Χανίων μίλησε ακόμα για την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για θέματα κοινωνικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση: "Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα πάταξης της ανεργίας, που ήταν μια πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, το οποίο έχει νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει ένα ποσό περισσότερο από 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι δεν θα το εφαρμόσει. Εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αν δεν γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, πίσω τα λεφτά μας", είπε ο κ. Βιρβιδάκης.  
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι τη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ απασχόλησαν ακόμα τα αγροτικά ζητήματα, για τα οποία ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έστειλε επιστολή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και το θέμα της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης για το οποίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έστειλε επιστολή στην υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
Αιχμές Βιρβιδάκη κατά της κυβέρνησης
Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε εκ νέου χθες ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ορισμένα προεδρικά διατάγματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των νέων υπουργείων φαίνεται να τίθενται θέματα αντισυνταγματικότητας, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από το κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ και να καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες για το ΕΣΠΑ.  Συγκεκριμένα, ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε: "Πριν από 10 ημέρες είπα – και από κάποιους παρεξηγήθηκε – ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις δεν περιορίζονται στις διαδικασίες των αρμοδιοτήτων μόνο των γενικών γραμματέων που ουσιαστικά δεν υπάρχουν – μόνο το 10-15% έχει διοριστεί – αλλά φαίνεται ότι σε ορισμένα προεδρικά διατάγματα που αφορούν τις διαμορφώσεις των νέων υπουργείων μπαίνουν θέματα αντισυνταγματικότητας".
Συνεχίζοντας τόνισε ότι "υπάρχουν υπουργοί που έχουν μεν τοποθετηθεί αλλά δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής" και πρόσθεσε ότι "όλα αυτά δημιουργούν καθυστερήσεις και προβλήματα που εύχομαι να λυθούν σύντομα για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει σωστά".  
Ειδικότερα για τα Πλαίσια Στήριξης ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι "λόγω της αδυναμίας υπογραφής κάποιων υπουργών αλλά και της μη ύπαρξης γενικών γραμματέων υπάρχουν τεράστια προβλήματα με το κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ και κινδυνεύουν να χαθούν λεφτά διότι υπάρχουν έργα τα οποία δεν μπορούν να δημοπρατηθούν ελλείψει υπογραφών".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα