Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ “ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ”

Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση "Εστία" για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την ανθρώπινη ανάπτυξη απονεμήθηκε την περασμένη Τρίτη στους Γιατρούς του Κόσμου για το πρόγραμμα "Ανοιχτό Πολυϊατρείο" που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.    
Ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος απένειμε το τιμητικό βραβείο στους Γιατρούς του Κόσμου, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς που το φετινό βραβείο απονέμεται σε μια οργάνωση διεθνούς αναγνωρισιμότητας αλλά και περήφανοι που με το βραβείο «Εστία» θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολύτιμου έργου της».  
Το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου επελέγη μεταξύ 27 συμμετεχόντων ανθρωπιστικών οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από όλη την Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την εξαμελή Επιτροπή Απονομής του Βραβείου «Εστία», η οποία αποτελείται από Έλληνες και ξένους Ακαδημαϊκούς και ανθρώπους από την Κοινωνία των Πολιτών.
Στη συνέχεια, οι πέντε επικρατέστερες συμμετοχές βαθμολογήθηκαν από 20 μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών 2009.
Το μέλος του γραφείου Χανίων των Γιατρών του Κόσμου Μηνάς Βουλγαρίδης σχολιάζοντας στα "Χ.Ν." τη διάκριση που απέσπασε η Οργάνωση ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Το βραβείο αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση και δείχνει ότι οι δικαιολογημένες αρχικά επιφυλάξεις που υπήρχαν από κάποιους όταν ξεκινούσαμε το πρόγραμμα στα Χανιά φαίνεται να ξεπερνούνται. Το "Ανοιχτό Πολυιατρείο", που έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους, Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες), έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και περισσότερο σε εκείνους που έχουν ανάγκη".
Όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαρίδης το "Ανοιχτό Πολυϊατρείο" των Χανίων, που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και στεγάζεται στην οδό Μπουνιαλή 12 (τηλ. 28210-23110), δέχθηκε πέρυσι 350 επισκέψεις, ενώ φέτος – έως τώρα – έχουν προσφερθεί ιατρικές υπηρεσίες σε 900 άτομα.
"Το δυναμικό των Γιατρών του Κόσμου απαρτίζεται από εθελοντές ειδικευμένους ιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, με τη βοήθεια των οποίων προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη χωρίς καμία διάκριση με βάση το φύλο, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις ή τη χώρα προέλευσης", είπε καταλήγοντας ο κ. Βουλγαρίδης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι Γιατροί του Κόσμου αφιέρωσαν το βραβείο σε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν και συμμετέχουν στις δράσεις "Ανοιχτού Πολυϊατρείου" στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.

Κινητή μονάδα στην Κρήτη

Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα «ΛΗΤΩ», που έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone βρίσκεται στην Κρήτη για 2 εβδομάδες: από τις 2 έως τις 13 Νοεμβρίου 2009.  Η ιατρική ομάδα θα βρίσκεται στην περιοχή για να εξετάσει παιδιά σε επιλεγμένα  Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του νησιού. Στις 9 Νοεμβρίου η «ΛΗΤΩ» θα βρεθεί στο Νομό Ηρακλείου και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Νομό Χανίων.  Τετάρτη 11 έως και Παρασκευή 13 Νοεμβρίου: Η Ιατρική Μονάδα θα βρίσκεται στο  Νομό Χανίων και θα επισκεφτεί Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Ελευθερίου Βενιζέλου και Πελεκάνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα