Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

Αθήνα
Στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε χθες το πρωί ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και ζήτησε ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας. Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο ΓΓ του ΟΗΕ έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του έργου του.
Κατά την ομιλία του, ο Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Οργανισμού στο Αφγανιστάν, στο ζήτημα του κλίματος και του «στοιχήματος» της Συνόδου της Κοπεγχάγης, καθώς και στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης.
Ο κ. Μπαν δήλωσε αισιόδοξος, αν και με επιφυλάξεις, για την επίλυση του Κυπριακού. Ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας για την θετική έκβαση των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία για επίλυση του ζητήματος.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιλυθεί και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάτι που -όπως είπε- θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπαν Γκι-μουν αφού εξήρε τη συμμετοχή της ελληνικής ναυτικής δύναμης για την αντιμετώπιση της πειρατείας στον κόλπο του Αντεν, ζήτησε ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.
Ακόμη, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης από την Ελλάδα.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, στον ΓΓ του ΟΗΕ απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του διαχρονικού σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα