Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

“ΠΑΡΑΘΥΡΟ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΘΗνα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης με την οποία θα υπολογίζεται η προηγούμενη εμπειρία των εργαζομένων στα Stage, άφησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζομένων και της κατάργησης των πολιτικών ελαστικής εργασίας.  Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή περίπου 4000 εργαζόμενοι στα Stage πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το πρόγραμμα.
ΒουλΗ
Συγκεκριμένα, ισότιμα με όλους τους υποψήφιους θα μπορούν να μετέχουν και οι εργαζόμενοι με το καθεστώς Stage στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τη κάλυψη θέσεων του δημοσίου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνταχθεί τροπολογία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία θα λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, των εργαζομένων με καθεστώς μαθητείας που έχουν πάνω από 2 χρόνια. Τον τρόπο πάντως θα το καθορίσει το ΑΣΕΠ.Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αναλγησία.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, ζήτησε να καταργηθούν οι νόμοι ελαστικής απασχόλησης, αλλά μέχρι τότε, όπως τόνισε, δεν έχει κανείς το ηθικό δικαίωμα να πετάξει τους εργαζόμενους στους δρόμους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «εργασιακή ζούγκλα», «αναξιοκρατία» και για «στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων».
«Το ζητούμενο είναι να καταργήσουμε τους νόμους της εργασιακής ζούγκλας. Μέχρι, όμως, να τους καταργήσετε, και μέχρι να προκηρύξετε, εκεί που υπάρχουν κενά, νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να πετάξετε στο δρόμο χιλιάδες νέους. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά εξοντώνοντας τους σκλάβους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ισοπεδωτική πολιτική και είπε ότι δημιουργεί στρατιές ανέργων με την κατάργηση των stage.
«Το ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση του αυτή, δημιουργεί στρατιά ανέργων και αποκαλύπτει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπο του», υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιάννης.
Ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, επειδή «ως κυβέρνηση το 1999, νομιμοποίησε τα stage». Μίλησε, όμως, και για κακή διαχείριση από πλευράς ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, δεν εξισώνεται με την ανάλγητη ισοπεδωτική πολιτική, που διχάζει τους Έλληνες». Ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε ηθικό έρεισμα», να συνεχιστεί το καθεστώς των stage για όσους προσλήφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί ρύθμιση, που θα αφορά όσους έχουν καλύψει το 24μηνο σε σχέση με προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
«Για όσους έχουν ένα, δύο και παραπάνω χρόνια στο δημόσιο με τη μορφή αυτής της αιχμαλωσίας, η κυβερνητική απόφαση πρέπει να προσεχθεί σε όλα της τα μέρη. Γι αυτό τον κόσμο έχει μέριμνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προκηρύξεις, όπου υπάρχουν κενά, μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να τις καλύψουμε σε 20-25 μέρες για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για τους stager ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας δίνουν μόρια. Δηλαδή, αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μια εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως. Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση ενόψει των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου».
«Οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση, που καθορίζει το πώς προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας, πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία. Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν οι stager να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα, θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς, που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ».
Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε πως «όσοι υπαινίσσονται, μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου, αυτό είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει stage το δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο».
ΔηλΩσεις ΛΑΟΣ
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των STAGES, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: «Η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι να δοθεί 6 μήνες παράταση σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προσαρμόσει εγκαίρως ο καθένας τη ζωή του».
ΠορεΙα στο κεντρο
της ΑθΗνας
Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους, οι εργαζόμενοι με το καθεστώς των stage διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.
Υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των σταζ χωρίς όρους και προϋποθέσεις τάχθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στη συγκέντρωση των συμβασιούχων στην πλατεία Ομονοίας, λίγο πριν ξεκινήσουν την πορεία τους για την Βουλή.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, για τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρών στην συγκέντρωση. Σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Θεωρούμε απάνθρωπη και πολιτικά ανήθικη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την σκλαβιά των stage στο δημόσιο «σκοτώνοντας τους σκλάβους» δηλαδή τους εργαζόμενους σ’ αυτό.
Για μας τα STAGE δεν είναι πρόβλημα «γαλάζιων ή πρασίνων» παιδιών αλλά ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας. Τα stage είναι μορφή σύγχρονης δουλείας. Οι νέοι και οι νέες θέλουν δουλειές και όχι ανεργία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα