Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεία μαθητών για την κατάσταση στα σχολεία

Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μαθητές της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελούν 12 γυμνάσια και λύκεια του νομού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδήλωση μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για την «τραγική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα σχολεία». Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη παραμένουν 12 γυμνάσια και λύκεια του νομού. Οι καταλήψεις έχουν μπει στο στόχαστρο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ζητήσει επέμβαση της Αστυνομίας, ακόμη και συλλήψεις εάν κριθεί αναγκαίο.

ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
Ληστεία τράπεζας με απειλητικό σημείωμα
Αθήνα
Ένα σημείωμα με απειλητικό περιεχόμενο ήταν το μόνο όπλο που χρησιμοποίησε ο άγνωστος κακοποιός ο οποίος στις δύο και μισή το μεσημέρι λήστεψε το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Αμπελοκήπους. Η πρωτοφανής ληστεία σημειώθηκε όταν ο δράστης μπήκε στο υποκατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου 57 και χωρίς να προκαλέσει πανικό και αναστάτωση πήγε μέχρι τα ταμεία. Εκεί έβγαλε από την τσέπη του το σημείωμα το οποίο έδειξε στην υπάλληλο που του έδωσε το περιεχόμενο του ταμείου.
Στη συνέχεια, ο δράστης, ήρεμα όπως μπήκε, έτσι και βγήκε από το τραπεζικό υποκατάστημα και εξαφανίστηκε στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, παρά τις έρευνες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη, ενώ το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

 ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βελτίωση πεζοδρομίων
για ασφαλέστερη κυκλοφορία
Αθήνα
Η βελτίωση των πεζοδρομίων και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις μεγάλες πόλεις και το βασικό οδικό δίκτυο είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας. Κατά την ομιλία του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων «με την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την πρόληψη των τροχαίων».
Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση είναι «η βελτίωση των πεζοδρομίων, ώστε οι πεζοί και κυρίως τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδια και με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα επανεξετάσουμε το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων στις μεγάλες πόλεις και το βασικό δίκτυο».

ΜΕ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
Επίθεση σε γραφεία του ΣΥΝ
Αθήνα
Δύο βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι χθες, λίγο μετά τη μία τη νύχτα κατά του Γραφείου Πολιτικής Κίνησης Εξαρχείων-Νεάπολης του ΣΥΝ, στην οδό Καλλιδρομίου 54 στα Εξάρχεια.
Από τις βόμβες έσπασε η τζαμαρία, αλλά η φωτιά που εκδηλώθηκε σβήστηκε αμέσως, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. «Ανόητους νταήδες» χαρακτηρίζει αυτούς που επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του.
Λίγο μετά τις 2 τη νύχτα σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού με γκαζάκια, στην είσοδο γραφείου Συνδέσμου Φιλάθλων του Παναθηναϊκού στην πλατεία Γκύζη. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτηρίου.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΡΕΠΠΑ
Ανεξάρτητη Αρχή και
για τα δημόσια έργα
Αθήνα
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες και τα δημόσια έργα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής που θα έχει την ευθύνη για τους διαγωνισμούς, υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας κατά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των 5 πανελλαδικών οργανώσεων των εργοληπτών (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ και ΠΕΣΕΔΕ). Παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο θα δοθεί για διαβούλευση ώς το τέλος του χρόνου, με προοπτική να θεσμοθετηθεί μέχρι το καλοκαίρι. Στις συζητήσεις, που έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές έτοιμων έργων, που υπολογίζονται σε ένα δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέππας βεβαιώσε ότι θα ζητήσει την καταβολή του ποσού, το οποίο είχε εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό αλλά δεν είχε εκταμιευτεί. Υποσχέθηκε επίσης διαφάνεια σε όλες τις φάσεις των μελετών και των έργων, καθώς και «καθαρούς» κανόνες που θα επιτρέψουν στις εργοληπτικές εταιρείες να οργανωθούν σε σωστές βάσεις. «Θέλουμε οι ελληνικές εταιρείες να είναι πρωταθλητές», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια για την ανάληψη δραστηριοτήτων σε χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Την ενοχή του Γεωργιανού
πρότεινε η εισαγγελέας
Αθήνα
Να κηρυχθεί ένοχος χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο 30χρονος Γεωργιανός που κατηγορείται για την δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου ζήτησε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ιφιγένεια Γάκη.
Η εισαγγελέας πρότεινε, να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, χαρακτηρίζοντας θηριωδία τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ληστείας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Σύμφωνα με την κ. Γάκη, οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του 30χρονου ότι για πρώτη φορά συναντήθηκε με το θύμα την επίμαχη μέρα, είναι έωλοι και ψευδείς και απέχουν από την αλήθεια.  Αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, η εισαγγελέας επεσήμανε, ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως έγινε πάλη θύτη και θύματος και ότι ο κατηγορούμενος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Για το κίνητρο της δολοφονίας η κ. Γάκη είπε, ότι ο δράστης ήθελε να κερδίσει όσο πιο πολλά μπορούσε από το θύμα και γι’ αυτό, μετά το έγκλημα, πήρε από το σπίτι του ηθοποιού έναν φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και 100 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το 25%
των μαθητών
πάσχει από δυσλεξία

ΘεσσαλονΙκη
Στο 25% των μαθητών υπολογίζονται τα παιδιά με δυσλεξία στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν την επικριτική συμπεριφορά, τόσο των δασκάλων, όσο και των γονιών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να μην θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παραπάνω ανακοίνωσ  η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Γεωργία Μπάρου, εν όψει του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου, με θέμα «Μαθησιακές δυσκολίες: η σχολική και κοινωνική πραγματικότητα», που θα γίνει στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.  Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, περίπου 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Αν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση, οι συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικότητα. Στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι το 52% των παραβατών αντιμετωπίζουν αλφαβητικές δυσκολίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα