Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Αθήνα
Τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης έλαβε η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας. Σύμφωνα με αυτές:
•Από τις 16 Νοεμβρίου θ’ αρχίσουν να εμβολιάζονται γιατροί, νοσηλευτές και οι εξαιρετικά ευπαθείς ασθενείς, στα νοσοκομεία κατά προτεραιότητα
 •Από τις 23 Νοεμβρίου θ’ αρχίσει η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου, δηλαδή των χρονίως πασχόντων, των εγκύων δευτέρου και τρίτου τριμήνου και όσων προσέχουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών
 •Στα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
 Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα διατεθούν 113 ιατρεία του ΙΚΑ στην Αττική, συνολικά 245 σε όλη την Ελλάδα και 165 κέντρα υγείας.
 Τα εμβόλια θα χορηγούνται σε μία δόση, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που αφορούν σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, ηλικίας κάτω των 10 ετών και σε ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους προτείνεται διπλή δόση.
 Οι επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες να ανταποκριθούν, καθώς αναμένουν μεγάλο κύμα κρουσμάτων και δεν αποκλείουν να νοσήσει το 20% του πληθυσμού.
 Σύμφωνα με τα ακραία σενάρια, στην Ελλάδα αναμένεται να νοσήσει 1 στους 5 πολίτες, ενώ έως και 4.500 άτομα μπορεί να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομεία.
 Η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με 100 έως και 400 επιπλέον κρεβάτια, στην καλύτερη περίπτωση. "Εάν πάρουμε το μέσο όρο που είναι 20 κρεβάτια για τις 6 βδομάδες που θα κρατήσει το πανδημικό κύμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν τα 150 άλλα κρεβάτια εντατικής που δεν έχουν ενεργοποιηθεί" σημειώνει η επιστήμονας.
 Όπως προκύπτει από μελέτες, οι έγκυες έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 Ήδη, σύμφωνα με τις αρχές, παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων γρίπης στη Χαλκιδική και τα Γιαννιτσά, ενώ μάχη για τη ζωή δίνει στο νοσοκομείο Παπανικολάου ένας 56χρονος με χρόνια νοσήματα που έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη.  Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 36χρονη γυναίκα, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία είναι υπέρβαρη και νόσησε από το νέο ιό της γρίπης Α. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αρνητική στάση γιατρών και νοσηλευτών για τα εμβόλια της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" και παρουσιάσθηκε στην επιτροπή πανδημίας της νέας γρίπης, την Τετάρτη, οι γιατροί σε ποσοστό 58% απάντησαν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιασθούν, ενώ την ίδια απάντηση έδωσαν οι 9 στους 10 νοσηλευτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα