Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ
Τον Μάρτιο η συνέχεια
της δίκης του Κάρατζιτς

Χάγη
Συνήγορο υπεράσπισης «επιβάλλει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τον Μάρτιο του 2010. Το ICTY αποφάσισε να «παγώσει» την ακροαματική διαδικασία μέχρι τον Μάρτιο του 2010, προκειμένου να δώσει στον δικηγόρο που θα οριστεί το χρόνο να προετοιμαστεί.
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους δικαστές την αναβολή της δίκης του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, την οποία έχει αναλάβει ο ίδιος.
Ο Ρ. Κάρατζιτς προχώρησε σε μποϊκοτάζ της δίκης του, με το να μην εμφανιστεί τις πρώτες μέρες της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του ICTY.
Ωστόσο, το δικαστήριο τον είχε προειδοποιήσει ότι η δίκη του μπορεί να συνεχισθεί χωρίς την παρουσία του και ότι θα όριζε δικηγόρο για την υπεράσπισή του, μία λύση την οποία απορρίπτει ο κατηγορούμενος.
Ο 64χρονος Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992 – 1995).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
“Δεν θα είναι υποψήφιος
στις εκλογές ο Αμπάς”
Ραμάλα

Ο  Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αξιωματούχος από την εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «ο πρόεδρος επιμένει να μην επιδιώξει την επανεκλογή του στις προσεχείς εκλογές».
Σύμφωνα με άλλο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο Μ. Αμπάς αναμένεται σύντομα να προβεί σε δηλώσεις, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του να μη κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές.
Ο Μ. Αμπάς είχε ήδη εκφράσει την πιθανότητα αυτή στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν τότε ότι η «απειλή» του Μαχμούντ Αμπάς δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αλλά ότι αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον έχει «χαλαρώσει» τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ στο θέμα των εποικισμών. Προχθές ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε: «Ίσως είναι καιρός ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να πει στον λαό του την αλήθεια, ότι με τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί πλέον επιλογή».

ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ
Βομβιστική επίθεση
με τρεις νεκρούς

Βαγδάτη
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός της αστυνομίας, τραυματίστηκαν σοβαρά χθες από την έκρηξη δύο βομβών στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από πηγές της αστυνομίας και των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τραυματίας είναι ο αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας, Χουσέιν Αλι που μία από τις βόμβες είχε στόχο το αυτοκίνητό του. Λίγα λεπτά μετά την πρώτη έκρηξη μια δεύτερη βόμβα τραυμάτισε θανάσιμα τρεις πολίτες ενώ και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.
Το Ραμάντι που υπήρξε κάποτε κέντρο των εξεγερμένων, στην σουνιτική επαρχία Αλι Ανμπάρ τους τελευταίους μήνες αποτελεί και πάλι κέντρο σοβαρών αιματηρών επιθέσεων.

ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Αντιδράσεις προκαλεί
η πολιτική των Τόρις

Λονδίνο
Οι δηλώσεις του ηγέτη των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το κόμμα του σε σχέση με την ΕΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η πολιτική αυτή θα «ευνουχίσει» την επιρροή της Βρετανίας, λέει Γάλλος υπουργός.
Ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη, Πιέρ Λελούς χαρακτήρισε τη στάση του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία «αξιοθρήνητη» και είπε ότι «θα ευνουχίσει» την επιρροή της Βρετανίας εντός της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Guardian, ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε: «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τη Βρετανία, τόσο σημαντική για την Ευρώπη, να αποκλείει τον εαυτό της από τους υπόλοιπους και να εξαφανίζεται από το χάρτη».
Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χαγκ, τόνισε ότι δε θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Π.Λελούς απηχούν τις απόψεις του Παρισιού ή των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα