Μεγάλο πρόβλημα η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα
Το 90% του πληθυσμού πάσχει από στοματικές λοιμώξεις όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Ωστόσο οι παθήσεις θεραπεύονται και δευτερογενώς, η υποτροπή προλαμβάνεται αρκεί ο ασθενής να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και να παρακολουθείται τακτικά από τον οδοντίατρο. Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου Κλινικής Περιοδοντολογίας που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Το σεμινάριο διοργανώνουν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία με ομιλητές τους: Βασίλη Πανή, αναπληρωτή καθηγητή Περιοδοντολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρο Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας, Ξανθίππη Δερέκα, λέκτορα περιοδοντολογίας ΕΚΠΑ και μέλος ΕΠΕ, Γιώργο Μπαλτά, πρόεδρο ΕΛΠΕ, Χάρη Καλαϊτζάκη, γενικό γραμματέα ΕΠΕ και Γιώργο Προεστάκη, περιοδοντολόγο, μέλος ΕΠΕ.
“Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες δεν εφαρμόζουν σωστά τη στοματική αγωγή. Έτσι το 90% του πληθυσμού έχει κάποια μορφή ουλίτιδας παρά το γεγονός ότι ο κόσμος ξέρει πως πρέπει να προσέχει τη στοματική του υγιεινή όμως επειδή το θεωρεί χρονοβόρα διαδικασία το αμελεί και αδιαφορεί. Μόνο όταν δημιουργηθεί ένα πρόβλημα αρχίζει να ανησυχεί” τόνισε ο κ. Βασίλης Πανής.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στα νοσήματα όσον αφορά την Περιοδοντολογία: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. “Η περιοδοντίτιδα είναι εξέλιξη της ουλίτιδας και χαρακτηρίζεται από καταστροφή της στηρικτικής συσκευής του δοντιού. Ουσιαστικά καταστρέφεται το κόκκαλο και έπειτα αρχίζει να κουνιέται και το δόντι, που στην συνέχεια φεύγει απο τη θέση του” σημείωσε.
Και πρόσθεσε ότι: “όλα τα περιοδοντικά νοσήματα είναι χρόνιες λοιμώξεις που προέρχονται από τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα τα οποία προσκολλούνται στην οδοντική επιφάνεια. Αυτό είναι κάτι που συναντάται σε πολύ μεγάλη συχνότητα, αφού ένα συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού της τάξεως του 90% έχει κάποια μορφή περιοδοντίτιδας”.
Τα βασικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι: η αιμορραγία των ούλων και της περιοδοντίτιδας όταν το δόντι αρχίζει να κουνιέται και φεύγει από τη θέση του.
Μετά τη διάγνωση της περιοδοντίτιδας χρειάζεται ειδική θεραπεία από τον οδοντίατρο. “Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται και δευτερογενώς, η υποτροπή προλαμβάνεται αρκεί ο ασθενής να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και να παρακολουθείται τακτικά απο τον οδοντίατρο” επεσήμανε.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανής τα “ανανεωμένα Διήμερα Σεμινάρια Κλινικής Περιοδοντολογίας στην Καθημερινή Πράξη περιλαμβάνουν θεωρητική ανάπτυξη των βασικών αρχών της αιτιολογίας και θεραπείας της περιοδοντικής νόσου, προβολή ταινιών video, πρακτική εξάσκηση ριζικής απόξεσης σε εκμαγεία και επίδειξη χειρουργικών τεχνικών και ραφών σε γνάθους, σε μικρές ομάδες συμμετεχόντων. Στο σεμινάριο δίνεται έμφαση στο πρακτικό μέρος και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται της καθημερινής κλινικής πράξης της Περιοδοντολογίας.
Η θεωρητική ανάπτυξη προηγείται, για να στηρίξει επιστημονικά την κλινική εφαρμογή”.
Και πρόσθεσε ότι: “Η θεματολογία και οι ταινίες video στο σεμινάριο αυτό έχουν ανανεωθεί πλήρως και έχουν συμπεριληφθεί όλες οι πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις και η επίδρασή τους στην καθημερινή κλινική άσκηση της Περιοδοντολογίας.
Νέα ενδιαφέροντα θέματα, όπως η αποτελεσματικότητα της συνολικής απομάκρυνσης του μικροβιακού φορτίου, η επίδραση της περιοδοντικής φλεγμονής στη γενική υγεία, τα εμφυτεύματα στον περιοδοντικό ασθενή και η υποστηρικτική περιοδοντική θεραπεία έχουν επίσης προστεθεί”.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του σεμιναρίου έγινε αναφορά στην αιτιολογία – παθογένεια – ταξινόμηση, διάγνωση – πρόγνωση – σχέδιο θεραπείας της Περιοδοντικής νόσου.
Επίσης στη μείωση του μικροβιακού φορτίου (μηχανική απομάκρυνση εναποθέσεων, χημικό έλεγχο, συνολική απομάκρυνση μικροβιακού φορτίου) και επίδραση της περιοδοντικής φλεγμονής στη γενική υγεία.