10.4 C
Chania
Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

AΘΗΝΑ
Κλιμακώνεται η κόντρα με τους συνδικαλιστές στο λιμάνι του Πειραιά για τη σύμβαση με την Cosco, ενώ η κυβέρνηση “ρίχνει στη μάχη” τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο και τον νέο πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Καθημερινά, στο λιμάνι του Πειραιά διακινούνται 2.000 κοντέινερ, περίπου, τα οποία προστίθενται στα πάνω από 4.000 που συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένα από την έναρξη των απεργιών. Τα κοντέινερ που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στο λιμάνι έως τα Χριστούγεννα είναι περισσότερα από 60.000. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι από το διάστημα που μεσολάβησε από την αναστολή των προηγούμενων κινητοποιήσεων, στις 17 Οκτωβρίου, μέχρι την έναρξη των νέων απεργιών, «με ευθύνη της κυρίας υπουργού [σ.σ. της Λ. Κατσέλη] δεν έγινε διάλογος και δεν υπήρξε καμία δέσμευση» για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και του δημοσίου ελέγχου του λιμανιού. Οι εργαζόμενοι ζητούν το «πάγωμα» της σύμβασης με την Cosco μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010, για να διεξαχθεί «ουσιαστικός διάλογος χωρίς νέα τετελεσμένα». Από την πλευρά τους, οι φορείς της αγοράς προχωρούν σε προσφυγές στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
H πρΩτη προσφυγΗ
Ήδη, υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των δικαστηρίων του Πειραιά από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με ορισμένες από τις καίρια πληττόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις – μέλη του.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι τόσο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας όσο και ο επιχειρηματικός του κόσμος, τάσσονται, υπέρ ενός ουσιαστικού, ισότιμου και τεκμηριωμένου διαλόγου. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσουν ο Γ. Κασιμάτης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και της Κεντρικής Ενωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κων. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα προκειμένου να ληφθεί απόφαση εάν η Συνομοσπονδία Εμπορίου θα προχωρήσει με τη σειρά της στην κατάθεση αγωγής κατά της απεργίας στον ΟΛΠ την Τρίτη.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο «ρίχνει στη μάχη» τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο και τον νέο πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη. Ο κ. Ανωμερίτης έχει ήδη αρχίσει επαφές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΛΠ, ώστε να βρεθεί λύση. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco έχει κυρωθεί από την ελληνική πολιτεία και θα εφαρμοστεί, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου «να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ασφάλεια, ότι έχουν συνέχεια και ότι δεν είναι απλώς ένα μικρό εξάρτημα όλης αυτής της ανάπτυξης».
Ανησυχία των εξαγωγέων
Την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σε επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις «είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». «Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», ο ΠΣΕ αναφέρει στην επιστολή του, «το κόστος των απεργιακών αυτών κινητοποιήσεων θα είναι πολλαπλό, εάν λάβουμε υπόψη μας την αδυναμία παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών για την παραγωγή των προς εξαγωγή προϊόντων, το αυξημένο κόστος μεταφοράς, την αδυναμία αποστολής αυτών στους πελάτες του εξωτερικού, την απώλεια ξένων πελατών και αγορών, οι οποίες είναι δύσκολο να ξανακερδηθούν».
Εκφράζει, τέλος, την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα «μια οριστική λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος που ταλανίζει επί δύο σχεδόν χρόνια το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική οικονομία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα