Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Κλειστά κρατά μέχρι σήμερα «τα χαρτιά της» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφορικά με το μείζον -κατά πολλούς- θέμα του χωροταξικού, ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου «Καλλικράτης», που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Την ίδια ώρα, το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή το ποιος Δήμος θα συνενωθεί με ποιον, φαίνεται ότι απασχολεί εντονότατα τόσο τις τοπικές κοινωνίες, τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα τους, όσο και τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καμία αναφορά στο χωροταξικό, καθώς θέση της ΚΕΔΚΕ, που ασπάζεται και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης είναι ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να το «ανοίξει» το αρμόδιο Υπουργείο, με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης.
Παρ? όλα αυτά, τα «Χ.Ν.» ζήτησαν από τους παριστάμενους -στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ- δημάρχους να παρουσιάσουν τη θέση τους αναφορικά με το χωροταξικό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από τους 21 δημάρχους (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Γεωργιούπολης και Βάμου, Φερδινάνδος Μαρικάκης και Λεωνίδας Λιμαντζάκης), οι 20 το έπραξαν, με μοναδική εξαίρεση τον κ. Βιρβιδάκη, ο οποίος επέμεινε στη θέση που έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης να ανοίξει αυτή το χωροταξικό και όχι η κυβέρνηση, Ως εκ τούτου δεν έχω να πω τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Βιρβιδάκης έχει ταχθεί, κατά το παρελθόν, υπέρ της επέκτασης του Δήμου Χανίων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, ως «έγκλημα» το γεγονός ότι κατά την εφαρμογή του «Καποδίστρια» ο Δήμος Χανίων δεν «μεγάλωσε», αλλά εγκλωβίστηκε στα -μέχρι και σήμερα υφιστάμενα- διοικητικά του όρια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΔΑΣ
Ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης σημείωσε ότι «βλέπω θετικά την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), με πιθανές τροποποιήσεις. Το σημαντικότερο απ’ όλα, και γι’ αυτό συμφωνώ με την πρόταση του ΙΤΑ, είναι ότι πρέπει το χωροταξικό να το δούμε σε επίπεδο Περιφέρειας και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κάθε Νομός της Κρήτης έχει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι οι Δήμοι ξεκινούν από τη θάλασσα και καταλήγουν στον ορεινό όγκο. Ο ορεινός όγκος του Νομού Χανίων είναι ένας από τα τρία συγκριτικά του πλεονεκτήματα, μαζί με το υδάτινο δυναμικό του και το λιμάνι της Σούδας. Αυτά τα τρία πρέπει να τα αναδείξουμε όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και πανελλαδικά. Και πρέπει να έχουν όλοι οι Δήμοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία. Αν δούμε, λοιπόν, το χωροταξικό, όπως το προτείνει το ΙΤΑ, βοηθούνται όλοι οι Δήμοι να συμμετέχουν».
Ο κ. Περάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου Δήμου που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας (τουλάχιστον ένα τμήμα του), τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα, εξαιτίας του κατακερματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Δήμου Νέας Κυδωνίας, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα ερώτημα, που το εξετάζει και το Υπουργείο, για το αν θα πρέπει ο συγκεκριμένος Δήμος να πάει δυτικά ή ανατολικά».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος Δήμος θα πρέπει να χωριστεί σε δύο μέρη, ώστε ο Δήμος Χανίων να επεκταθεί και προς δυσμάς, ο κ. Περάκης τόνισε ότι «πιθανόν αυτό να είναι και μία πολύ καλή πρόταση».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν τα κριτήρια (οικονομικά, κοινωνικά, κ.λπ.) που αποφασίστηκαν στο συνέδριο της Κυλλήνης. Την προηγούμενη φορά, έχοντας υπόψιν μας τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς τοποθετηθήκαμε και είπαμε να μείνουμε μόνοι μας, θεωρώντας ότι επειδή ο Δήμος Ακρωτηρίου είναι μία ευδιάκριτη γεωγραφικά περιοχή και έχει την έκταση (112.000 στρέμματα), 24 οικισμούς και τον πληθυσμό θα μπορούσε να υπάρξει μόνος του, αυτοδύναμα. Από ‘κει κι ύστερα, όμως, επειδή έχουμε το σχέδιο “Καλλικράτης” θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει την απόφασή του και να δούμε αν επιμένει ή αν θεωρεί ότι πρέπει ο Δήμος να συνενωθεί με κάποιον άλλον. Προσωπικά έχω προτείνει τη δημιουργία του Δήμου του κόλπου, δηλαδή θα μπορούσαν οι Δήμοι Ακρωτηρίου, Σούδας και Αρμένων να αποτελέσουν ένα νέο Δήμο».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου, Μανώλης Κεμεσίδης σημείωσε ότι «ήδη έχουμε πάρει μία απόφαση για τη συνένωση των Δήμων Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμειών και Θερίσου. Τα Συμβούλια Περιοχής που ήταν το 1994 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιάσουν, και όχι τον παλιό νόμο του Κουτσόγιωργα. Η εγγύτητα και η επικουρικότητα για τον δημότη είναι αυτή. Δεν πρέπει να γίνει ένας Δήμος υδροκέφαλος, ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί ούτε την εγγύτητα, ούτε την επικουρικότητα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΙΣΟΥ
Ο δήμαρχος Θερίσου, Γιώργος Τσαπάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να ανοίξει τώρα το χωροταξικό. Δεν πρέπει να συζητηθεί αργότερα. Ποιος Δήμος θα συνενωθεί με ποιον έχει σημασία και για τα οικονομικά του και για τη λειτουργία του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Θερίσου έχει πάρει απόφαση, κατά πλειοψηφία, με την οποία δεν συμφωνούμε, σε αυτή τη φάση, να πάμε με τον Δήμο Χανίων. Θέλουμε να γίνει ένας ισχυρός περιαστικός Δήμος, σε πρώτη φάση με τη συνένωση των Δήμων Θερίσου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεραμειών, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι δεν μπορεί να έρθει ο Δήμος Σούδας, ο Δήμος Μουσούρων ή οποιοσδήποτε όμορος Δήμος».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΚΥΔΩΝΙΑΣ
Ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης επισήμανε ότι «είχαμε πάρει κατά πλειοψηφία μια απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε πει ότι βλέπουμε δυτικά. Είναι σίγουρο ότι αν αναζητήσει κανένας τη λύση που δεν έχει πρόβλημα, είτε δυτικά πάμε, είτε ανατολικά, υπάρχουν υπέρ και κατά. Είναι σίγουρο, όμως, ότι σαν οντότητα Δήμου, έχουμε κοινά χαρακτηριστικά με τον Δήμο Πλατανιά και κοινές υποδομές με τους υπόλοιπους Δήμους της ΔΕΥΑΒΑ», τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι στον νέο αυτό Δήμο μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Μουσούρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς ο νέος Δήμος πρέπει να έχει κι ένα κομμάτι της ενδοχώρας».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
Ο δήμαρχος Κεραμειών, Μανώλης Στρατουδάκης σημείωσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι η 4η εδαφική περιφέρεια, όπως είχε συσταθεί με τον νόμο του Τρίτση, παρουσιάζει μια καλή δυναμική ανάπτυξης και αυτή στηρίζουμε. Τη συνένωση, δηλαδή, των Δήμων Κεραμειών, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου. Στην 4η εδαφική περιφέρεια ήταν μέσα και ο Δήμος Σούδας. Κατά την άποψή μας είναι η καλύτερη επιλογή για την περιοχή μας».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ
Ο δήμαρχος Μουσούρων, Ξενοφών Αρναντωνάκης δήλωσε ότι «εμείς είχαμε δει την πρόταση του ΙΤΑ που πρότεινε τη συνένωση των Δήμων Μουσούρων, Πλατανιά, Βουκολιών και Κολυμπαρίου. Εγώ, αν μπορούσα να κινήσω ή να επηρεάσω αυτούς που βγάζουν τις αποφάσεις θα έλεγα: ένας Δήμος που να έχει δύο θάλασσες, δύο τουριστικές περιοχές, να έχει παραγωγική περιοχή, ορεινό όγκο και υδροφόρο ορίζοντα. Αυτός ο Δήμος θα αποτελούνταν από τους Δήμους: Πλατανιά, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, όσο πιάνει, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης υπογράμμισε ότι πρέπει να συνενωθούν «οι τέσσερις παραλιακοί Δήμοι (Νέας Κυδωνίας, Πλατανιά, Βουκολιών, Ταυρωνίτη), που έχουν ως δεδομένο την τουριστική, την αγροτική και την κτηνοτροφική ομοιογένεια. Και επιπλέον τους ενώνουν τα μεγάλα έργα υποδομής (ΔΕΥΑΒΑ, κ.λπ.). Διαδημοτική συνεργασία έχουμε και με τον Δήμο Μουσούρων. Που σημαίνει ότι οι πέντε Δήμοι μπορούν να συνενωθούν και να γίνουν ένας πολύ καλός, βιώσιμος, αναπτυξιακός Δήμος».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
Ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης ανέφερε ότι «η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Βουκολιών είναι υπέρ της συνένωσης των Δήμων Βουκολιών, Κολυμπαρίου, Πλατανιά, Μουσούρων και Νέας Κυδωνίας. Στην απόφασή μας, ως Δημοτικό Συμβούλιο, τεκμηριώνουμε για ποιους λόγους πρέπει να είναι αυτό το χωροταξικό στη συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές διαδημοτικές συνεργασίες».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης τόνισε ότι «το θέμα του χωροταξικού είναι μείζονος σημασίας. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, πάει να υποβαθμιστεί και μπαίνουν άλλα θέματα σε προτεραιότητα. Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι, λειτουργικοί και να υπάρχει η αρχή της εγγύτητας προς τον δημότη, που είναι η βασική αρχή της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε και είπε «όχι σε ένα νέο Δήμο των 4 ή των 5 υφιστάμενων Δήμων, που θα είναι 500.000 στρέμματα, που θα έχει 130 χωριά, που θα έχει 200.000 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα είναι τεράστιος και δεν μπορεί να διοικηθεί. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος της υπαίθρου, την οποία δεν θα μπορεί κανείς ούτε να παρακολουθήσει, ούτε να βοηθήσει, γιατί θα είναι απασχολημένος με τα μεγάλα αστικά κέντρα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΜΕΝΩΝ
Ο δήμαρχος Αρμένων, Πέτρος Βλαχάκης επισήμανε ότι «αν προχωρήσει ο “Καλλικράτης”, εμείς έχουμε πάρει απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο Αρμένων να γίνουν δύο Δήμοι στην επαρχία Αποκορώνου, διότι αλλιώς όλα τα χωριά θα σβήσουν. Ο ένας Δήμος να περιλαμβάνει τους Δήμους Αρμένων και Βάμου και ο άλλος τους Δήμους Κρυονερίδας, Φρε και Γεωργιούπολης. Η Κοινότητα Ασή Γωνιάς μπορεί να παραμείνει ως έχει για ιστορικούς λόγους».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΡΕ
Ο δήμαρχος Φρε, Νίκος Γιαννούλης δήλωσε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όλος ο Αποκόρωνας ένας Δήμος».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ
Ο δήμαρχος Κρυονερίδας, Γρηγόρης Μαρκάκης είπε ότι «είναι κυρίαρχο το χωροταξικό και θα πρέπει να προσδιοριστούμε όλοι όσοι εκπροσωπούμε την Αυτοδιοίκηση αυτή την ώρα. Η δική μου θέση είναι ότι ο Αποκόρωνας πρέπει να πάει ενωμένος. Είναι μια καλή γεωγραφική ενότητα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Ο δήμαρχος Σφακίων, Σήφης Λύκος υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία λέμε ότι δεν θα είχαμε αντίρρηση να είναι και η Ασή Γωνιά μαζί μας. Προτείνουμε, δε, να έρθει μαζί μας και η Γαύδος. Τώρα, ενόψει του σχεδίου “Καλλικράτης” πιθανόν να ξανακουβεντιάσουμε, να δούμε τα θέματα με άλλη οπτική γωνία, στα πλαίσια του “Καλλικράτη”».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη δήλωσε ότι τη βρίσκει σύμφωνη τυχόν συνένωση των Δήμων Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης. «Από ‘κει και πέρα, όμως», πρόσθεσε, «έχω να πω ότι ο κόλπος Κισάμου είναι ενιαίος. Περιλαμβάνει και τον Δήμο Κολυμπαρίου. Βεβαίως, και ο Δήμος Βουκολιών περιλαμβάνεται στη χωροθέτηση της πρώην επαρχίας Κισάμου». Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι η συνένωση των πέντε Δήμων είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση, η κα Σκουλάκη απάντησε ότι «δεν θα μπορούσα να το πω με σιγουριά και υπευθυνότητα, για τον λόγο του ότι δεν μπορώ να σκεφθώ ακόμη πώς θα μπορούσε να διοικηθεί ένας τόσο μεγάλος χώρος, με τόσους οικισμούς και τόσα προβλήματα. Οπουδήποτε και αν καταλήξουμε χωροταξικά, κρίνω απαραίτητο ότι θα πρέπει όσο πληθυσμό και αν έχει ο τελικός Δήμος, όποια και αν είναι η έκτασή του, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Δήμου που θα έχει αυτοτέλεια και οικονομική και διοικητική και λειτουργική. Θεωρώ ότι μόνο τότε θα υπόσχεται ανάπτυξη και πρόοδο στον τόπο».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης σημείωσε ότι «το χωροταξικό δεν μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα, μας απασχολεί όμως. Έχει γίνει μια προεργασία μεταξύ των Δήμων Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης, έχουμε συζητήσει από το 2001 και υπήρχε μια κοινή απόφαση των δημάρχων, η οποία επιβεβαιώθηκε το 2004 και το 2007. Στην απόφαση αυτή λέμε ότι αν γίνουν συνενώσεις είναι φανερό ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις (γεωμορφολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους και όλα τα σχετικά), για να συνενωθούν αυτοί οι τρεις Δήμοι. Και κυρίως την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, επειδή έχουν τόσο δεμένες σχέσεις μεταξύ τους, ώστε να γίνουν μία ενιαία μονάδα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
Ο δήμαρχος Μηθύμνης, Γιώργος Μυλωνάκης εξέφρασε ανάλογη θέση με αυτή του δημάρχου Ιναχωρίου. «Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πάρει απόφαση και λέμε ότι για το χωροταξικό συμφωνούμε με την πρόταση του ΙΤΑ για τη συνένωση των Δήμων Μηθύμνης, Κισάμου και Ιναχωρίου», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης δήλωσε ότι «θα προτάξω την ενότητα, τη συνεργασία και τη συλλογικότητα με τους συναδέλφους δημάρχους των όμορων Δήμων. Πρέπει και οφείλουμε να καθίσουμε και να συναποφασίσουμε μαζί, για ένα Σέλινο που θα έχει συμμετοχή στην ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Ο δήμαρχος Πελεκάνου, Γιώργος Ζουριδάκης τόνισε ότι «το Σέλινο είναι ένα και ενιαίο, μαζί με τη Γαύδο, διότι το 80% των κατοίκων της Γαύδου ζουν σήμερα στην Παλιόχωρα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ. ΣΕΛΙΝΟΥ
Τέλος, ο δήμαρχος Ανατολικού Σελίνου, Λευτέρης Παπαδερός σημείωσε ότι «η παλιά επαρχία Σελίνου πρέπει να είναι ένας Δήμος, για να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο “Καλλικράτης”. Πρέπει να συμπεριληφθεί και η Γαύδος στον Δήμο αυτόν, για λόγους καθαρά αναπτυξιακούς. Επιπλέον, θεωρώ ότι για τη σωστή ανάπτυξη της νότιας περιοχής η νότια πλευρά του Νομού Χανίων (εκτός των Σφακίων) θα πρέπει να είναι ένας ενιαίος Δήμος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα