Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων για το 2010, προκειμένου να αναγράφεται σαφώς στο σκέλος των εξόδων πίστωση για το τέλος χρήσης γης υπέρ του Δήμου Ακρωτηρίου, που θα ανέρχεται στο 8% επί των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας ζητά η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εγκρίνει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό!

Ανάλογο αίτημα αναμένεται να υποβληθεί σε όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, που θα υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους προς έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης (ήδη ο Δήμος Σούδας τον έχει καταθέσει).
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων Χανίων και Σούδας, Κυριάκου Βιρβιδάκη και Γιάννη Περάκη, οι οποίοι τόνισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Χανίων, με τον κ. Περάκη να δηλώνει, σε έντονο ύφος, ότι «δεν μπορεί δύο υπάλληλοι να μας παίζουν. Διότι αυτό γίνεται».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Κυριάκος Βιρβιδάκης επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων, υπάρχει απαίτηση από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να βάλουμε 8% επί του συνόλου των ανταποδοτικών τελών υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό μας, αλλιώς δεν τον εγκρίνουν. Κατόπιν τούτου, εγώ έβαλα θέμα στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, επειδή αφορά όλους τους προϋπολογισμούς, να ζητήσουμε, αφού στείλουμε όλα τα στοιχεία στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, να γνωμοδοτήσει ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαυρίκας. Οι γνώσεις και η εγκυρότητα του κ. Μαυρίκα είναι γνωστές. Πιστεύω ότι έτσι θα λυθεί ένα θέμα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια».
Ο κ. Βιρβιδάκης γνωστοποίησε πως «ο περιφερειάρχης με ενημέρωσε χθες» (προχθές) «ότι θα στείλει ερώτημα στο τοπικό γραφείο, στον κ. Αλεξανδράκη με όλα τα στοιχεία. Από ‘κει και πέρα σας υπενθυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Καρούντζος είχε πει ότι θα ρωτήσει τον κ. Μαυρίκα. Ο κ. Μαυρίκας ερωτήθηκε, εγώ ξέρω την απάντηση, όπως επίσης την ξέρει και ο περιφερειάρχης, ο οποίος μίλησε μαζί του, αλλά ο κ. Μαυρίκας είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί γραπτώς πέραν του λεκανοπεδίου Αττικής και του Υπουργείου. Γι’ αυτό, λοιπόν, έκανα αυτή την πρόταση. Για να έχουμε γραπτή την απάντηση του κ. Μαυρίκα, που πιστεύω ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Μέχρι τότε ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Σούδας, όπως άκουσα από τον κ. Περάκη, που έχουν καταθέσει προϋπολογισμό δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό και οι άλλοι Δήμοι όταν καταθέσουν προφανώς δεν θα έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό εάν δεν βάλουν αυτό που απαιτούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και το οποίο, για εμάς, δεν στηρίζεται πουθενά».
Ο κ. Βιρβιδάκης διευκρίνισε, ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ο κ. Καρούντζος είπε σ’ εμένα ότι με διαφωνία της Υπηρεσίας δεν υπογράφει τον προϋπολογισμό αυτός. Και αυτό το οποίο ισχύει είναι αυτό που είπα και την προηγούμενη εβδομάδα. Ότι συμφωνήσαμε με τον κ. Καρούντζο να βάλω στον προϋπολογισμό το 8% του τέλους τελικής εναπόθεσης στον προϋπολογισμό και να τον εγκρίνει. Το έβαλα και δεν τον ενέκρινε».
“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ συζητήθηκε και η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, με τους παριστάμενους δημάρχους να τάσσονται υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης», τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας -στο συνέδριο της Κυλλήνης- για να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι συνενώσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα