Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ

Στην επιτάχυνση νέων επενδύσεων μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, όμως, κρίνεται αναγκαία η κατοχύρωση της απαιτούμενης ουσιαστικής διαβούλευσης ? ενημέρωσης με φορείς και κατοίκους. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Αντώνης Πιταριδάκης με αφορμή το σ/ν “Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.
Ο κ. Πιταριδάκης αναφέρει ότι το σ/ν προβλέπει την απαραίτητη εξειδίκευση για έργα ΑΠΕ των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, καθώς και των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη φύση. Οχι, όμως, λαμβάνοντας υπόψην αποκλειστικά τις επενδυτικές προτιμήσεις και το αιολικό δυναμικό, να επιτρέπει συλλήβδην την εγκατάστασή τους στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη του σ/ν είναι η ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με έμφαση στην αναδιάρθρωση διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, καθώς και η σύντμηση προθεσμιών της αδειοδότησης. “Υπό την έννοια αυτή, το σ/ν κινείται προς την θετική κατεύθυνση και μάλλον μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των νέων επενδύσεων. Ο εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, καθορίζεται σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020.
Η μοναδική χώρα που αντί να κάνει βήματα μπροστά κάνει βήματα προς τα πίσω είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας προστέθηκε ισχύς 114 MW το έτος 2008, έναντι 125 MW και 173 MW στα έτη 2007 και 2006 αντίστοιχα. Η συνεισφορά της χώρας στο παγκόσμιο σύνολο είναι μικρότερη από 1% (0,82%) και παρουσίασε πτώση σε σχέση με το 2007 (0,93%) και το 2006 (1,01%)” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ”.
Μάλιστα ο κ. Πιταριδάκης τονίζει ότι, μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Οδηγιών με τους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ το έτος 2020 και την αναμενόμενη επιβάρυνση των εκπομπών CO2 από το έτος 2013 στις τιμές της ενέργειας, όλες οι χώρες της Ευρώπης καταρτίζουν τα Σχέδια Δράσης.
Στόχος είναι η διείσδυση κυρίως της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που οδηγεί στην ανάπτυξη.
Διαβούλευση και εμπλοκή τοπικών φορέων
Όπως επισημαίνει ο κ. Πιταριδάκης ” είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατοχύρωση της ουσιαστικής διαβούλευσης προς όφελος τόσο των επενδύσεων όσο και των πολιτών αλλά και της ελαχιστοποίησης των αντιδράσεων κατοίκων και φορέων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική εικόνα στασιμότητας και αμηχανίας για τις ΑΠΕ είναι μια αντανάκλαση των αγκυλώσεων της κοινωνίας μας. Ειδικότερα, η δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη καχυποψία των τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε έναν εκ των προτέρων αρνητισμό, ο οποίος περνά ως μήνυμα μέσα στην κυβερνητική πολιτική, που συχνά είναι άτολμη, συμβιβαστική και καθόλου αποτελεσματική. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με νόμους και διατάξεις. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από τη βάση και την καθιέρωση μιας νέας «κουλτούρας» που να διαπερνά όλο τον κοινωνικό μας ιστό”.
Ο ίδιος αναφέρει ότι “στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι φορείς, οι οργανώσεις, οι μελετητές, οι ερευνητές και οι σύμβουλοι. Συνολικά, όλοι οι ασχολούμενοι με τα ενεργειακά θέματα και τις ΑΠΕ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την μεταστροφή, αρκεί να διαθέτουν το τεκμήριο της αξιοπιστίας, ώστε ο λόγος τους να είναι πειστικός. Επομένως, παράλληλα με όλες τις προτάσεις που συχνά ακούγονται, θα ήταν καλό να ξεκινήσει μια εκστρατεία, δομημένη και στελεχωμένη με άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές που προαναφέρθηκαν, ως προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας νηφάλιας και σύγχρονης αντίληψης στην κοινή γνώμη. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργική αφομοίωση των σημερινών κατακτήσεων, καθώς και για την συνειδητή αποδοχή και την υιοθέτηση εκ μέρους της κοινωνίας των χρήσιμων για τον άνθρωπο επιτευγμάτων της εποχής μας. Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυασθούν με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στους εθνικούς στόχους με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη”.
“Καλλικράτης”
Τέλος ο κ. Πιταριδάκης τονίζει ότι “ενόψει του σχεδίου Καλλικράτης, όπου θα υπάρχει το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, μπορεί να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική η συμμετοχή των νέων δήμων, ακόμη και σε επιχειρηματικό επίπεδο για τα έργα ΑΠΕ, καθώς και σε επίπεδο επίλυσης ζητημάτων που άπτονται στην κείμενη νομοθεσία. Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η αναθεώρηση ? τροποποίηση του Σ/Ν μετά την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης”.
Και επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα