Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και τον υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, ζητούν οι τέσσερις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών της Κρήτης. Παράλληλα, στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνουν 19 σημεία – αιτήματα ώστε όπως τονίζουν “να στηριχθεί το εισόδημα των γεωργών – κτηνοτρόφων και να σταματήσει ο κατήφορος της ελληνικής υπαίθρου”.
Συγκεκριμένα στην επιστολή υπογραμμίζουν σχετικά: “Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης βρίσκεται μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο καθώς τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται. Η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί με κανόνες τυχοδιωκτισμού. Τα καρτέλ, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ανενόχλητα και η νοθεία των προϊόντων συνεχίζεται εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, όπου και σ΄ αυτόν τον τομέα έχουμε λειτουργία καρτέλ, ειδικά στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα”.
Σε ό,τι αφορά τα 19 σημεία – αιτήματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή προς την κα Μπατζελή και τον κ. Καρχιμάκη αναφέρονται τα εξής:
– Απαιτούμε άμεσα ένα πακέτο μέτρων και ενεργειών ώστε να στηριχθεί ο επαγγελματίας αγρότης, ώστε να έχει ένα εγγυημένο εισόδημα για να μπορεί να επιβιώσει.
– Την συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου, ειδικά στον διατροφικό τομέα, ώστε να χτυπηθούν τα διάφορα κερδοσκοπικά κυκλώματα και τα προϊόντα μας να εισπράττουν τις εμπορικές τιμές που τους αξίζουν.
– Το άτοκο πάγωμα όλων των αγροτικών χρεών για 3 χρόνια και ευνοϊκή ρύθμιση σε βάθος 20ετίας.
– Την αύξηση επιστροφής των καυσίμων στο 5%.
– Την στήριξη της κτηνοτροφίας με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γίνει ανταγωνιστικός ο κλάδος.
– Την άμεση στήριξη των εσπεριδοειδών και ειδικότερα της χυμοποίησης όπου ο παραγωγός πουλάει το προϊόν δωρεάν και συγχρόνως δεν έχει και δικαίωμα της ενίσχυσης.
– Τη στήριξη του τομέα ελαιολάδου.
– Τη στήριξη του τομέα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
– Τη στήριξη του τομέα της Μελισσοκομίας.
– Την κατάργηση ΕΤΑΚ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
– Την άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης των επενδύσεων στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης που θα καλύπτει με χρηματοδοτική επάρκεια την κτηνοτροφία (εκτατικοποίηση – καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών – σχέδια βελτίωσης με διαδικασίες των μικρών σχεδίων), τα κηπευτικά και την ελιά, εσπεριδοειδή (πρόγραμμα ανασύστασης και αναδιάρθρωσης).
– Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για την διάδοση της Κρητικής αμπελουργίας και ενιαία ενίσχυση και στα οινάμπελα.
– Την άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά, την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, τη σύνδεση των αναγκών του τουρισμού με την τοπική παραγωγή.
– Την αποτροπή της χρεοκοπίας του ΕΛΓΑ που πρέπει να σταματήσει να καλύπτει ζημιές με διαφορετικά κριτήρια από προϊόν σε προϊόν και από περιοχή σε περιοχή και διαφορετικό ασφάλιστρο κατά περιοχή και προϊόν.
– Την άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και επίσης την καταβολή αποζημιώσεων για φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια από την καρπόπτωση λόγω πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη, ανεμοθύελλες, καθώς και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών από νέες ασθένειες παρασιτικών εντόμων.
– Τον άμεσο σχεδιασμό ενός συνολικού προγράμματος αντιμετώπισης της ερημοποίησης της Κρήτης, με σαφή δεσμευτικά μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και τελικό στόχο τη μετατροπή όλου του συστήματος άρδευσης σε κλειστού τύπου.
– Την άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Γ΄ ΚΠΣ (Σχέδια Βελτίωσης , νέοι αγρότες και άμεση έναρξη του Δ΄ ΚΠΣ).
– Την άμεση πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.
– Την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ.
Καταλήγοντας οι Ομοσπονδίες των 4 Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης αναφέρουν: “Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συναντηθούμε μαζί σας ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των γεωργών – κτηνοτρόφων και να σταματήσει ο κατήφορος της ελληνικής υπαίθρου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα