Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Και κλείσιμο του δρόμου για λίγη ώρα – Σήμερα αποκλεισμός της Εφορίας.
Για δύο μισάωρα έκλεισαν χθες -το μεσημέρι και το απόγευμα- την εθνική οδό, στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, την οποία διοργανώνουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι επρόκειτο να παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στην εθνική οδό και σήμερα, στις 10 το πρωί, αναμένεται να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Σήμερα, εξάλλου, από νωρίς το πρωί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα» προχωρά στον αποκλεισμό των ΔΟΥ, στην οδό Τζανακάκη, ενώ το απόγευμα αγρότες θα μεταβούν στην Αθήνα για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, το πρωί της Πέμπτης, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλυτικότερα:
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
Στην εθνική οδό αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί με τα αυτοκίνητά τους. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά (άντρες της Τροχαίας είχαν αναλάβει τη ρύθμιση), εκτός από τα χρονικά διαστήματα 12 με 12.30 το μεσημέρι και 6 με 6.30 το απόγευμα, όταν οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπήρξαν αντιδράσεις, αφού πολίτες διαμαρτυρήθηκαν τηλεφωνικά στα «Χ.Ν.», ζητώντας το κλείσιμο του δρόμου να γίνεται σε άλλο σημείο. «Νιώθουμε, ως Αποκορωνιώτες, τα ορφανά του Νομού», μας είπε ένας από αυτούς.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση και τόνισε «ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι τιμές μας έχουν βγάλει στον δρόμο».
«Στο τέλος θα τρώμε διάλογο», αποκρίθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μηθύμνης, Σοφοκλής Τσουρουνάκης όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο.
«Όσο δεν υπάρχουν τιμές στα προϊόντα, δεν πα να κάνεις διάλογο όσο θέλεις; Και η κα Μπατζελή και ο κ. Καρχιμάκης μόλις μπαίνει αυτό το ζήτημα» (σ.σ. των τιμών) «μιλάνε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελεύθερη αγορά. Εμείς λέμε πως ό,τι εμποδίζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε αυτό το επίπεδο που έχουμε φτάσει σήμερα, πρέπει να αλλάξει. Και γι? αυτό παλεύουμε. Να καταργηθούν οι νόμοι που οδήγησαν τον Νομό σε αυτό το χάλι», τόνισε ο κ. Τσουρουνάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Γιώργος Βενετάκης επεσήμανε ότι «για άλλη μία φορά η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στον δρόμο. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μάς έχει πετάξει στη θάλασσα, κυριολεκτικά, είναι θεατής στην ακτή και περιμένει να δει πόσοι θα επιβιώσουν και πόσοι θα πνιγούνε», σημείωσε ο κ. Βενετάκης, υπογραμμίζοντας πως «διεκδικούμε αυτά που διεκδικούσαμε και πέρυσι στις κινητοποιήσεις. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί, ενώ έχουν προστεθεί και νέα προβλήματα».
Το “παρών” στη χθεσινή κινητοποίηση στην εθνική οδό έδωσε και ο αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η έλλειψη εθνικής στρατηγικής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας σε τραγικά αδιέξοδα. Και θέτουν πλέον θέμα επιβίωσης. Βιώνουμε καθημερινά όλοι την ερημοποίηση της υπαίθρου. Είναι έγκλημα αυτό να συνεχιστεί. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν επιτέλους θέση και να τοποθετηθούν. Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη τούτη ώρα, να ανοίξει τον διάλογο και να δεχθεί τους φορείς των Χανίων, όπως επίμονα ζητούμε εδώ κι ενάμισι μήνα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ, αλλά και άλλοι φορείς. Να το κάνει άμεσα αυτό. Να σκύψει τα προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε θέσει».
Ο κ. Κουκιανάκης γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά αύριο, Πέμπτη, στον εισαγγελέα «για τα θέματα της αποζημίωσης των αγροτών από την καρπόπτωση, τις καθυστερήσεις, από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιώνες της πρώην επαρχίας Σελίνου, από τον χιονιά τον Φεβρουάριο του 2008 και όλες εκείνες τις πρακτικές που συνεχίζουν να μειώνουν και να ζημιώνουν τους αγρότες μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιανάκης κάλεσε «τους αγρότες μας, κάτω από πνεύμα ομόνοιας, σύμπνοιας, και όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι, να διεκδικήσουν με μία δυνατή φωνή την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Τούτο δεν μπορεί να γίνει μέσα από διασπαστικές συνδικαλιστικές κινήσεις».
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και μέλος του Αγροτικού Τμήματος, Γιώργος Νταγκουνάκης, που επίσης βρέθηκε στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσία στην κινητοποίηση του ταξικού αγροτικού κινήματος. Εδώ και χρόνια έχει πει την αλήθεια για τις εξελίξεις που βιώνουν σήμερα οι αγρότες, για τον ρόλο και το περιεχόμενο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιστά συμφώνησαν και εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η πολιτική έχει φέρει σήμερα τον φτωχό και μεσαίο αγρότη στο ξεκλήρισμα. Παράλληλα, συμβάλλαμε, όσο οι δυνάμεις μας μάς το επιτρέπανε, στην ανάπτυξη αντίστοιχου κινήματος, που αντιπάλευε αυτή την πορεία των πραγμάτων και διατύπωνε αιτήματα όπως αυτά που διατυπώνονται σε αυτή τη συγκέντρωση και απαντάνε στο σήμερα και το αύριο της αγροτιάς».
Ο κ. Νταγκουνάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «σκιάχτρο περί διάσπασης, που διάφοροι, μεταξύ αυτών και οι τοπικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, σηκώνουν αυτές τις ώρες, που η αγροτιά βγαίνει στον δρόμο και διεκδικεί λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Ποιοι; Αυτοί που ακόμα και προχθές, στον Αγροτικό Σύλλογο Βουκολιών, που έχουν την πλειοψηφία, καταψήφισαν την πρόταση για κινητοποιήσεις».
Παρούσα στη χθεσινή κινητοποίηση και η κα Βάλια Βαγιωνάκη, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, αφού επισήμανε την ανάγκη κοινού αγώνα του συνόλου των αγροτών, τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τους, όπως συμπαραστεκόμαστε σε κάθε αγώνα που κάνουν οι αγρότες στον Νομό μας, διότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ οξυμένα στον αγροτικό τομέα.
«Έχουν δίκιο οι αγρότες να κινητοποιούνται», ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «αν καταρρεύσει ο αγροτικός τομέας στον Νομό Χανίων, που ξέρουμε ότι μαζί με τον τουρισμό είναι οι δύο σημαντικότεροι τομείς, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Επομένως, όλοι οι εργαζόμενοι έχει τη σημασία του να συμπαρασταθούν και να συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τη συμπαράστασή της στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εκφράζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Έμπορων Ν. Χανίων. «Ο αγροτικός κόσμος και το εισόδημά του είναι αυτό που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια, στις πολιτικές εις βάρος των ντόπιων παραγόμενων προϊόντων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάρρευση της παραγωγικής δομής στην πατρίδα μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το 60% των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι εισαγόμενα. Η κρίση στην αγροτική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και βοηθήματα. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί θαρραλέες πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι η αγροτική παραγωγή θα πάρει την θέση που της αξίζει ως βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Ανακοινώσεις συμπαράστασης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη από χθες στην εθνική οδό εξέδωσαν χθες η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Ν. Χανίων του ΚΚΕ και η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ως αντιαγροτικές τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Ανακοίνωση στήριξης των αγροτών εξέδωσε και η Κ.Ο. Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ), τονίζοντας την ανάγκη «να μετατρέψουμε την οργή σε μαζικό αγώνα για να βρούμε το δίκιο μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα