Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΛΟΓΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για μια ακόμα φορά η λειτουργία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

Κι αυτό διότι πέρα από τη διαχρονική αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού -που οφείλει στο ΚΑΜ πάνω από 400.000 ευρώ- από την 1η Ιανουαρίου το Κέντρο έμεινε ουσιαστικά χωρίς προσωπικό, αφού έληξαν οι συμβάσεις 3 από τους συνολικά 6 εργαζομένους!
Μετά από αυτή την εξέλιξη -όπως είναι λογικό- το ΚΑΜ δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή την παραγωγή υψηλού επιπέδου πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, που όλα αυτά τα χρόνια το καθιέρωσαν ως ένα πρότυπο περιφερειακό πυρήνα πολιτισμού με διεθνή αναγνώριση.
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου αντιμετωπίζει πρόβλημα με το προσωπικό.
Δεδομένου ότι από την αρχή της λειτουργίας του -το 1997- έχει γίνει μόνο μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό καλύπτονταν διαχρονικά με συμβάσεις έργου, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, προγράμματα του ΟΑΕΔ και αποσπάσεις προσωπικού από τον Δήμο Χανίων.
Τα “Χ.Ν.” έθεσαν το ζήτημα στον πρόεδρο του ΚΑΜ και αντιδήμαρχο Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου -σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Χανίων- προσανατολίζονται στην οριστική επίλυση του προβλήματος με την προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσα στον Φεβρουάριο: “Προσπαθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να βρούμε τρόπους το ΚΑΜ να λειτουργήσει εύρυθμα στηριζόμενοι πάντα στα οικονομικά δεδομένα που είχαμε”, σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλούσε η διαχρονική ασυνέπεια του ΥΠ.ΠΟ. το ΚΑΜ δεν μπορούσε να προχωρήσει έως τώρα στην πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση υπογράμμισε ότι η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, όπως και διοικητικού διευθυντή, επιβάλλεται πλέον μετά τη μετατροπή του Κέντρου σε κοινωφελή επιχείρηση: “Τώρα που έχουμε μετατραπεί σε κοινωφελή επιχείρηση και υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε και να ανταπεξέλθουμε, είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει αυτή η προκήρυξη”.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ο κ. Παπαδογιάννης διευκρίνισε ότι απαιτείται πρωτίστως η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων από την Περιφέρεια -κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα συμβεί εξαιτίας του ζητήματος που έχει ανακύψει με το τέλος χρήσης γης υπέρ του Δήμου Ακρωτηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως ανέφερε, στις 28 Ιανουαρίου θα εγκριθεί ο Οργανισμός και το Διετές Πρόγραμμα Δράσης του Κέντρου από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων και αμέσως μετά θα προχωρήσει η προκήρυξη 4 ή 5 θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου έχει αποστείλει στο ΑΣΕΠ 4 συμβάσεις έργου, διάρκειας 1 έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες σε προσωπικό έως ότου δοθεί οριστική λύση: “Εμείς μέσα στον Φεβρουάριο θα προκηρύξουμε τις μόνιμες θέσεις. Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε ότι ο ΑΣΕΠ περνάει ένα αρκετό μεγάλο διάστημα για να μπορεί κανείς να πει ότι θα έχει μόνιμο προσωπικό”, σημείωσε σχετικά ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε ότι έως τις 25 Ιανουαρίου αναμένονται οι απαντήσεις του ΑΣΕΠ για τις συμβάσεις έργου.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Πέρα όμως τις εξελίξεις στο θέμα της στελέχωσης του Κέντρου με το απαραίτητο προσωπικό σε εκκρεμότητα παραμένουν οι οφειλές του ΥΠ.ΠΟ. προς το ΚΑΜ που ανέρχονται -σύμφωνα με τη διοίκηση- σε πάνω από 400.000 ευρώ.
Ενδεικτικό ως προς τη… διαχρονική αντιμετώπιση του Κέντρου από το ΥΠ.ΠΟ. είναι το γεγονός ότι το 2003 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) όπως και το 2006 και 2007 (επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας) το υπουργείο, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση να καταβάλλει 117.000 ευρώ για κάθε χρόνο, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ! Παράλληλα, από το 2007 μέχρι και σήμερα το ΥΠ.ΠΟ. αρνήθηκε να έχει οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή στις προγραμματικές συμβάσεις με το πρόσχημα ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η “ανταποδοτικότητα” των φορέων όπως το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου!
Μέσα σε όλα αυτά, το Κέντρο καλείται να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες οφειλές προς τους προμηθευτές του ύψους περίπου 150.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά δε την τελευταία προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2009 και προέβλεπε την οικονομική συμμετοχή του Δήμου Χανίων με 80.000 ευρώ και της Περιφέρειας με 70.000 ευρώ μόνο ο Δήμος στάθηκε συνεπής μέχρι στιγμής (όπως έχει πράξει απέναντι στο ΚΑΜ κι όλα τα τελευταία χρόνια).
Για το θέμα των οφειλών του ΥΠ.ΠΟ. προς το Κέντρο αλλά και το ζήτημα της υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης ο κ. Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι ήδη έχει ζητηθεί ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η απάντηση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα διεκδικηθούν με κάθε νόμιμο μέσο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε επαφή με τον περιφερειάρχη Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο, ο οποίος γνωρίζει τη συμβολή του Κέντρου στον τομέα του πολιτισμού από την προηγούμενη θητεία του, ώστε να δρομολογηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στη νέα προγραμματική σύμβαση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα