Δημιουργείται ανεξάρτητη υπηρεσία για το πολιτικό άσυλο
Αθήνα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, τόνισε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ύπατο αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξιμου. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επιτήρηση των συνόρων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η σωστή διαχείριση των πολιτικών προσφύγων. Από την πλευρά του, ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε μείζονες αλλαγές τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για άσυλο και μετανάστευση. Νωρίτερα, ο κ. Γκουτιέρες συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης
Τη δημιουργία νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών μαζί με άλλα πέντε μέτρα, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες. Οι υπόλοιπες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:
– η επιτήρηση των συνόρων στην είσοδο και την έξοδο,
– η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, δηλαδή, της μη νόμιμης μετανάστευσης,
– η σωστή διαχείριση του ζητήματος των πολιτικών προσφύγων με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις για προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους,
– η συνεργασία με την υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την ΕΕ και τα γειτονικά κράτη και
– η ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών και ειδικά της δεύτερης γενιάς στις κοινωνικές δομές.
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου, ώστε αυτό να είναι σε πλήρη συμφωνία με τη σύμβαση της Γενεύης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επεσήμανε δε πως “είναι σίγουρο ότι και οι δυνατότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας για υποδοχή και ενσωμάτωση έχουν συγκεκριμένα περιθώρια”.
Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών, ο Πρωθυπουργός το συνέδεσε με την άσκηση συνοριακής πολιτικής για την αποτροπή παράνομης ροής μεταναστών.
Όπως είπε ο ίδιος, στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε με τον κ. Γκουτιέρες πως για να υπάρξει πραγματική προστασία όσων την έχουν ανάγκη αλλά και για να μειωθεί η επιβάρυνση των κρατών-μελών της ΕΕ, είναι αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των βασικών χωρών διέλευσης μεταναστών που συνορεύουν με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε, εδραιώνεται στην Ελλάδα το αίσθημα ασφάλειας σε όλη την κοινωνία και παράλληλα προστατεύονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώνοντας επιπλέον την ευνομία παντού. Aνέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον ύπατο αρμοστή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε, θα ψηφιστούν με βασικό δείγμα την νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία δίνεται ελπίδα και προοπτική, όπως ανέφερε, στους μετανάστες που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα και ιδίως τα παιδιά τους που αποκτούν την ελληνική
ιθαγένεια με τη γέννησή τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντόνιο Γκουτιέρες εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι “η μετανάστευση δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας της εθνικής ασφάλειας”.
Ο ύπατος αρμοστής είπε ότι η διατήρηση ανθρώπων σε μια αβέβαιη κατάσταση δεν είναι κάτι το σωστό, αλλά πρέπει να είναι γνωστό ποιος είναι ο καθένας και πού μένει και παράλληλα αν χρήζει προστασίας, διαφορετικά εάν δεν χρήζει να επαναπροωθείται στη χώρα προέλευσής του ή σε άλλη χώρα έτσι ώστε να γίνονται σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εθνική ασφάλεια.
Επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι υπάρχουν
όντως άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά και άλλοι που αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε το πρώτο, λαμβάνουμε υπόψη μας και το δεύτερο αλλά αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα στα κράτη να χαράζουν εθνικές πολιτικές και άρα να επαναπροωθήσουν όσους δεν πρέπει να τύχουν προστασίας.