Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδας για Σκόπια
Αθήνα
Κατατέθηκε χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εντός της καθορισμένης από το Δικαστήριο προθεσμίας το απαντητικό Μνημόνιο (counter-memorial) της Ελλάδος στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού.
Το ελληνικό Μνημόνιο απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα τής ΠΓΔΜ και αναπτύσσει εμπεριστατωμένα και εξαντλητικά τα νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος, το οποίο παραθέτει λεπτομερώς και με την αντίστοιχη τεκμηρίωση την ελληνική νομική επιχειρηματολογία στην υπόθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακράς συνεργασίας ενός και πλέον έτους μεταξύ των Ελλήνων και των αλλοδαπών διεθνολόγων. Στη συνέχεια της κατάθεσης του απαντητικού Μνημονίου της Ελλάδας, η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης θα καθορισθεί από το Δικαστήριο και, σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων σε προφορική
διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, το Μνημόνιο της ΠΓΔΜ καθώς και απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι και την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου. Η ΠΓΔΜ κατέθεσε στις 13/11/2008 προσφυγή κατά της Ελλάδος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους μας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Βελτιώνονται οι συνθήκες στις φυλακές Γρεβενών
Αθηνα
Στις ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Γρεβενών αναφέρθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή την απεργία πείνας των κρατούμενων. Το υπουργείο αναφέρει ότι από τις 19 Οκτωβρίου 2009 λειτουργεί πρόγραμμα συμβουλευτικής παρακολούθησης με την επιστημονική επίβλεψη των συμβούλων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, σημειώνει ότι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία σχολείου “δεύτερης ευκαιρίας”. Ο χώρος εγκατάστασης του σχολείου έχει βρεθεί ενώ έχουν υποβάλει αίτημα συμμετοχής 170 κρατούμενοι. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσει βιβλιοθήκη. Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των κρατουμένων για αλλαγή του τρόπου διανομής του φαγητού και εξασφάλιση θέρμανσης σε κοινόχρηστους χώρους.
ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ακρόαση Μ. Δαμανάκη για το χαρτοφυλάκιο Ναυτιλίας
Βρυξέλλες
Τρεις ώρες διήρκησε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, η διαδικασία ακρόασης της Μαρίας Δαμανάκη, υποψήφιας Επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο Αλιευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας της Κομισιόν.
Η διαδικασία διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, λόγω της ικανοποίησης που συχνά εξέφρασαν οι Eυρωβουλευτές για τις απαντήσεις της.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ωστόσο, η κα Δαμανάκη χρειάστηκε να ανατρέψει την αρνητική
εντύπωση που άφησαν οι εισαγωγικές παρατηρήσεις της προέδρου της συνεδρίας Κάρμεν Φράγα-Εστέβεθ.
Η Φράγα-Εστέβεθ καλωσόρισε την κα Δαμανάκη και εξήγησε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία η Κομισιόν (μέσω της υποψηφίου Επιτρόπου) έχει ήδη απαντήσει εγγράφως σε ερωτήσεις που της έχουν τεθεί για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι απαντήσεις έχουν διανεμηθεί στους ευρωβουλευτές, μεταφρασμένες σε όλες τις επίσημες γλώσσες.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των προκλήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Επιτροπή Αλιείας αποφάσισε να επικεντρωθεί σε θεσμικά θέματα, θέτοντας πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που το ΕΚ περιμένει από τη νέα Επίτροπο.
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Αθήνα
Ανοιχτό άφησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων τους σε τοπικό επίπεδο, με την διαμόρφωση κοινών προγραμματικών θέσεων, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΥΝ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις σε σχέση με την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα, αλλά και σύμπτωση απόψεων στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.
Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να συνομιλούν, στο πλαίσιο ενός καλώς εννοούμενου πολιτικού πολιτισμού και μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι και οι Οικολόγοι επιδιώκουν μια συνεκτική πρόταση για αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης και τόνισε ότι “οι Οικολόγοι – Πράσινοι, σε ενδεχόμενη συνεργασία δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό επίπεδο.
“Εμείς ενθαρρύνουμε ανεξάρτητα τοπικά σχήματα σε κάθε περιοχή, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν μέσα από μια προγραμματική συζήτηση το πρόγραμμά τους αλλά και τον τρόπο που θα παρέμβουν”, τόνισε ο κ. Χρυσόγελος ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κεντρικής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και επαναλαμβάνοντας ότι “δεν θα υπάρξει κεντρική συμφωνία με κανένα κόμμα”.
Ο κ. Τσίπρας είπε για το ίδιο θέμα ότι “και σε αυτό υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Κι εμείς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγραμματικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο και κυρίως θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικότατων τοπικών κινημάτων, ενεργών πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν και την πραγματική αντιπολίτευση σε δημοτικές αρχές που με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλλουν μια νεοφιλελεύθερη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική”.
“Και σ? αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο τοπικό πρωτοβουλίες, δραστηριότητες για να αναδειχθούν αυτές οι κινήσεις των ενεργών πολιτών αλλά και να διαμορφωθεί μια προγραμματική πλατφόρμα που θα δίνει εναλλακτική απάντηση στη σημερινή τοπική διακυβέρνηση των δύο κομμάτων εξουσίας”, πρόσθεσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα