Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Βρυξέλλες
Εξαιρετικά σοβαρά χαρακτήρισε τα προβλήματα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Ecofin, τονίζοντας ότι κυρίως πλήττουν την ίδια την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας την ικανότητά της να πείσει, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργάστηκε πλήρως με την Eurostat για την ελεύθερη ροή πληροφοριών και δεσμεύτηκε ότι έως τα μέσα του 2010 θα γίνει ό,τι απαιτείται σε θεσμικό, νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων. Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εγγυάται την μακροχρόνια μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι το Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί «σχέδιο δράσεων» για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
«Για το επόμενο Ecofin θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένες αναφορές» είπε ο κ. Αλμούνια, αναφέρει το Reuters. Σε ό,τι αφορά το ΠΣΑ ο Χ. Αλμούνια επανέλαβε ότι: «υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και κάποιος βαθμός αβεβαιότητας. Υπάρχει μια αίσθηση ευπάθειας».
«Θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρά τα προβλήματα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είναι προβληματικά για την ίδια την Ελλάδα, επειδή δυσχεραίνουν την ικανότητά μας να πείσουμε τον κόσμο για το τι κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Ecofin, αναφέρει το Reuters. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ανέλαβε τον Οκτώβριο, έκανε κάθε τι δυνατό για να παράσχει πλήρη και ελεύθερη ροή πληροφοριών στη Eurostat για να φθάσει στην άκρη του προβλήματος […]. Είμαστε σε γενικότερη συμφωνία με την έκθεση (της Κομισιόν)» πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε ότι «υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εγγυόμαστε την ακεραιότητα των στατιστικών […]. Θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες έως τα μέσα 2010 […] Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα -θεσμικά, νομοθετικά, διοικητικής λειτουργίας- για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων».
Για το πρόγραμμα Σταθερότητας και Αναπτυξης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «το πρόγραμμά μας προβλέπει δημοσιονομική εξυγίανση, πηγαίνοντας από το έλλειμμα 12,7%, που είχαμε το 2009, σε κάτω του 3% έως τα τέλη του 2012. Είναι εμπροσθοβαρές πρόγραμμα».
«Αναφορικά με τις δαπάνες, όλα τα στοιχεία είναι λεπτομερέστατα και ποσοτικοποιημένα» πρόσθεσε ο υπουργός και καταλήγοντας τόνισε: «Έχουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα μέτρων και αναλύει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, που θα παράγουν μακροχρόνια μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και συνθήκες για διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Περιθώριο έξι μηνών
Αποδεκτό έκανε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζοντας πως θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, σε ό,τι κυρίως αφορά την εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ελλείμματος το 2011 και το 2012. Σε δηλώσεις του, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «παρουσιάσαμε χθες ένα πολύ σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές και τώρα βαίνουμε προς την εφαρμογή του».
Ο Φινλανδός ομόλογός του, σημείωσε: «Χρειάζεται να αξιολογήσουμε εάν τα μέτρα είναι ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία που να μπορούμε να εμπιστευθούμε και πραγματικά μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια».
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον σχέδια ή φιλοδοξίες αλλά πράξεις και αποφάσεις. Η κατάσταση με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι βασικά ανακριβής» υπογράμμισε.
«Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», είπε από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός, όταν ερωτήθηκε για το αν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Προφανώς, η Ελλάδα θα παρακολουθείται ιδιαιτέρως στενά από τους εταίρους. Είναι μια κατάσταση που προφανώς αποτελεί δοκιμασία, όπου θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν την περάσουν» σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα