Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Με επιτόκιο 1,67% άντλησε το Δημόσιο 1,56 δισ. ευρώ
Αθήνα
Στο 1,67% εκτινάχθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (13 εδβομάδων για την ακρίβεια), χθες, κατά την οποία το Δημόσιο άντλησε συνολικά 1,56 δισ. ευρώ.
Στην προηγούμενη δημοπρασία, στις 20 Οκτωβρίου 2009, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,35%.
Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,23 από 4,69 στην προηγούμενη έκδοση. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 22α Ιανουαρίου.
Η προηγούμενη έκδοση ΕΓΔ 13 εβδομάδων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, λήγει στις 22 Ιανουαρίου.
Στο δημοπρατούμενο ποσό (1,2 δισ. ευρώ), το ύψος των προσφορών έφτασε τα 3,87 δισ. ευρώ και το συνολικά αποδεκτό ποσό τα 1,56 δισ. ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 και 26 εβδομάδων, το Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,08 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία τον Οκτώβριο.
Με αυτές τις δύο δημοπρασίες και τον «προ-δανεισμό» στα τέλη του 2009 καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου για τον Ιανουάριο (4,8 δισ. ευρώ).
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, το Δημόσιο θα δανειστεί περίπου 38 δισ. ευρώ από συνολικά 53-54 δισ. ευρώ φέτος. Στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 22,5 δισ. ευρώ περίπου.
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Μείωση του τζίρου στη βιομηχανία
Αθήνα
Μείωση 9,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το Νοέμβριο του 2009, ενώ οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 11,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΣΥΕ. Τον Οκτώβριο, ο τζίρος είχε υποχωρήσει κατά 22,7% και οι νέες παραγγελίες κατά 27,5%. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η μείωση του γενικού δείκτη κατά 9,5% οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,4% (κλωστοϋφαντουργικές ύλες -33,2%, μη μεταλλικά ορυκτά -17,6%, βασικά μέταλλα -28,4%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές/ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα -52,1%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού -38,2% και λοιπός εξοπλισμός μεταφορών -28,2%) και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 12,9%. Επίσης, η μείωση του γενικού δείκτη το Νοέμβριο οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 10,3% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 7,2%.
Ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε το Νοέμβριο μείωση 11,6% σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2008, έναντι μείωσης 14,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 13,5% και στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 9,7%.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ EUROBANK
Δεν τίθεται ζήτημα πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας
Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της χώρας και πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε χθες κατηγορηματικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πραγματοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών της Eurobank Χρηματιστηριακής.
Τα μέτρα που θα ληφθούν όσο επώδυνα και αν είναι θα προχωρήσουν, κανένας λαός δεν επιδιώκει να αυτοκτονήσει, χρειάζεται όμως συνεχής ενημέρωση του κόσμου σημείωσε ο κ. Καραμούζης. Θα χρειαστεί χρόνος για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις, να τονωθεί η εξωστρέφεια της χώρας για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα και να βγούμε από το αδιέξοδο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις με τη συμβολή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, πρόσθεσε.
Όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, η Eurobank EFG Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη συνεχή αναβάθμιση και παροχή καινοτόμων και ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων προχώρησε στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών Eurobank Trader (www.eurobanktrader.gr) διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες των πελατών της σχετικά με τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές εισηγμένες τόσο στο ελληνικό όσο και σε αλλοδαπά χρηματιστήρια. .
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγκρότηση παρατηρητηρίου οικογενειακού προϋπολογισμού
Αθήνα
Την συγκρότησης Παρατηρητήριου Οικογενειακού Προϋπολογισμού που θα έχει σκοπό την ανάπτυξη από το κόμμα πολιτικών δράσεων για τη στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, που δοκιμάζεται από τη σημερινή οικονομική κρίση, αποφάσισε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όρισε ως συντονιστή τον βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αναπληρωτή του τον πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μπούγα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, στόχος είναι η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, ο θεσμός της οποίας παραμένει ανθεκτικός και ισχυρός, στηρίζοντας την κοινωνία. Ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η σημερινή οικονομική κρίση, τα εντεινόμενα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, που πλήττουν σοβαρά την Ελληνική οικογένεια και ιδίως την οικονομικά ασθενέστερη.
Παράλληλα, η Ν.Δ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι με τα μέτρα που παίρνει μειώνει το εισόδημα των πολιτών.
“Η κυβέρνηση κάνει λάθος να μην υπολογίζει και να μην παρακολουθεί την επίπτωση των αποφάσεών της στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το Παρατηρητήριο θα μετράει διαρκώς και σε τακτική βάση τις διακυμάνσεις του οικογενειακού εισοδήματος. Θα υπολογίζει την όποια επίπτωση, θετική ή αρνητική, των μέτρων της κυβέρνησης και θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Επαναδημοπράτηση αυτοκινητοδρόμων Αττικής
Η κυβέρνηση αναμένει να προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού για τους νέους αυτοκινητοδρόμους (οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού) έως τα τέλη του έτους, είπε χθες ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας.
Ερωτηθείς για το πότε θα επαναδημοπρατηθεί το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ο κ. Ρέππας είπε στο Reuters: «Μέχρι το τέλος του έτους. Το έργο θα το επανασχεδιάσουμε. Για τους αυτοκινητοδρόμους θα αλλάξει το φυσικό αντικείμενο, δεν θα είναι αυτό που ήταν». Την ακύρωση του διαγωνισμού είχε ανακοινώσει ο κ. Ρέππας στις 16 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει «φάντασμα» το έργο, εξηγώντας ότι ένα τμήμα του (Μεσογείων – Καλύβια) βρίσκεται εκτός του νέου Ρυθμιστικού Αττικής, ενώ για ένα δεύτερο τμήμα (Σπάτα – Αεροδρόμιο) δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες.
Στην αμερικανική Kraft περνά η Cadbury
Υστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 11 ωρών, η μεγαλύτερη σοκολατοβιομηχανία της Βρετανίας Cadbury περνά στον έλεγχο της αμερικανικής Kraft Foods. Το συνολικό ύψος της συμφωνίας εξαγοράς έφτασε τα 11,5 δισ. λίρες. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναφέρεται ότι οι δύο εταιρείες σύντομα θα εκδώσουν επίσημο κοινό ανακοινωθέν.
Η Cadbury αρχικά είχε απορρίψει τις προσεγγίσεις του αμερικανικού γίγαντα, τονίζοντας ότι «υποτιμά σημαντικά» τη βρετανική εταιρεία.
Μετά τις 11ωρες διαπραγματεύσεις, η Kraft Foods βελτίωσε την προσφορά της ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών και έφτασε στα 11,5 δισεκατομμύρια λίρες.
Μείωση της ζήτησης αναψυκτικών
Επιταχυνόμενη βαίνει η μείωση του όγκου της ελληνικής αγοράς αναψυκτικών, ανερχόμενη το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2009, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία μετρήσεων, σε 6% σε ετήσια βάση, όσον αφορά τη «ζεστή αγορά» η οποία καλύπτει την προμήθεια των προϊόντων από ποικίλα καταστήματα για οικιακή κατανάλωση. Η σημαντική πτώση της συνολικής ζήτησης προκύπτει από τη μείωσή της στα περίπτερα κατά 22% και στα καταστήματα ψιλικών και συναφών ειδών κατά 28,3%. Συνάγεται έτσι ότι σε ολοένα και ευρύτερη κλίμακα οι καταναλωτές προτιμούν να προμηθεύονται αναψυκτικά από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπου συνήθως τα προϊόντα διατίθενται σε συγκριτικά χαμηλότερες τιμές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξέλιξη της ζήτησης αναψυκτικών ανά γεωγραφική περιοχή την ίδια χρονική περίοδο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008. Στην Αττική η ζήτηση μειώθηκε κατά 6%, στη Θεσσαλονίκη κατά 15%, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα κατά 10% και στην Πελοπόννησο κατά 11%. Αντιθέτως, η ζήτηση στην Κεντρική Ελλάδα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,5%, ενώ στην Κρήτη παρέμεινε στάσιμη.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
 Μικρά κέρδη Η υψηλή μεταβλητότητα χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να κλείνει τελικά με μικρά κέρδη, αφού με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Εθνικής, κατόρθωσε να καλύψει τις μεγάλες αρχικές απώλειες.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.101,54 μονάδες έναντι 2.090,29 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 11,25 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,54%.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης προσέγγισε το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 2.003,23 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 4,16%, τι οποίες κάλυψε προς το τέλος των συναλλαγών και έκλεισε με άνοδο.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+5,41%), της Intralot(+3,89%), των ΕΛΠΕ (+3,18%) και της Εθνικής (+3,05%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες 3,28% και 3,02% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ και της Ελλάκτωρ. 77 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 114 πτωτικά και 48 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) +14,29%, Informer +9,09%, Λεβεντέρης (κ) +8,93%, Ακρίτας +8,22% και Fieratex +7,41%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ελφίκο(κο) -19,77%, Λανακάμ(κο) -19,12%, Κυριακούλης -10,87%, ΒΙΣ (κο) -9,57% και Mevaco -9,52%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 265,896 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 6.756.497 τεμάχια, Alpha Bank με 5.477.698, Marfin Popular Bank με 4.657.602 και Πειραιώς με 4.427.764 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 68,073 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 39,015, Πειραιώς με 30,376 και Κύπρου με 18,904 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 80,522 δισ. ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Καθοριστική η ανάκτηση εμπιστοσύνης των επενδυτών
Το 47% των επενδυτών, αναλυτών και δανειστών, αναφέρει ότι οι απομειώσεις, που γνωστοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών τα τελευταία δύο έτη, ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, όπως προέκυψε από την έρευνα “Αναφορά απομειώσεων στις οικονομικές καταστάσεις – Βελτίωση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερομένων μερών” της Ernst & Young. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι καθοριστική για την πρόσβαση σε κεφάλαια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 170 χρήστες οικονομικών καταστάσεων από 32 χώρες, αναφέρεται ότι οι τρεις κλάδοι, που είναι πιθανότερο, να παρουσιάσουν περαιτέρω απομειώσεις, κατά τους επόμενους 18 – 24 μήνες, είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο ακίνητης περιουσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και ο κλάδος των αυτοκινήτων. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων υπέδειξαν ότι η πρόβλεψη των ταμειακών ροών, για τους επόμενους 12 – 18 μήνες, θα είναι δύσκολη ή πολύ δύσκολη.
Ο Jim Eales, επικεφαλής του τομέα Valuations & Business Modeling της Ernst & Young παγκοσμίως, επεσήμανε: “Οι επενδυτές, οι αναλυτές και οι δανειστές, αναγνωρίζουν την αστάθεια και τις δυσκολίες, που παρουσιάζει η διοίκηση μιας επιχείρησης, στο τρέχον περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας. Εντούτοις, η εμπιστοσύνη τους παραμένει εύθραυστη και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, θα θέτουν φυσικά περισσότερα ερωτήματα και θα επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια και επεξηγήσεις για τις υποθέσεις και παραδοχές, που βασίζει η διοίκηση την πρόβλεψή της σχετικά με την πορεία της εταιρίας στο μέλλον”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα