Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα
Εμμένουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα σε σημεία του εθνικού δικτύου και αρνούνται να προσέλθουν στον διάλογο για τα αγροτικά μέχρι να επιλυθούν τα αιτήματά τους. Μπλόκα υπάρχουν στη Ριτσώνα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στη Νίκαια Λάρισας, στην εθνική Θεσσαλονίκης- Καβάλας και Πρέβεζας – Ιωαννίνων, ενώ νέο δημιούργησαν οι αγρότες της Πελοποννήσου στον δρόμο Κορίνθου – Τρίπολης.
Αποκλεισμένος παραμένει ο δρόμος στο τελωνείο Προμαχώνα ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ
υπάρχουν στους δρόμους που οδηγούν στους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης, Ευζώνων και Εξοχής. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στην προοπτική του διαλόγου προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματά τους ώστε να μην ξαναβγούν στους δρόμους. Οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πιο
αναλυτικά:
Μπλόκα σε όλη
την Ελλάδα
Ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες και κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους αυξάνοντας τα μπλόκα σε κεντρικές και εθνικές οδούς.
Στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένουν τα μπλόκα στην
Αλαμάνα, το Κ;Aστρο, στο ύψος της Θήβας, αλλά και στη Νίκαια Λάρισας.
Μπλόκα έχουν στήσει και στην Εγνατία οδό στα Κερδύλλια, τη Χρυσούπολη, το Κωσταράζι, αλλά και σε μεθοριακούς σταθμούς, όπου οι αγρότες προσχωρούν σε ολικούς ή μερικούς αποκλεισμούς τους .
Σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου από αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας.
Η κυκλοφορία από χθες έχει εκτραπεί μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας
– Βόλου.
Την ίδια ώρα αγρότες της Πελοποννήσου προχωρούσαν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Κορίνθου
– Πατρών στο ύψος του Αιγίου στη γέφυρα του Τηγανιτή την οποία άνοιξαν εκ νέου λίγο μετά το μεσημέρι.
Στο μεταξύ χθες τ ο μεσημέρι έκλεισε και η Eθνική οδός Κορίνθου-Τριπόλεως στον κόμβο της Στέρνας. Σε συνέλευση οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι σήμερα το μεσημέρι, όπου θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους.
Η τροχαία Κορίνθου
εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, από τις 12 λόγω του μπλόκου της Στέρνας, από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας, στο 110 χιλιόμετρο της Αθηνών – Τριπόλεως και η κυκλοφορία γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, Δερβενάκια – Άργος – Τρίπολη κι αντίστροφα.
Σήμερα οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας έχουν
αποφασίσει προειδοποιητικές κινητοποιήσεις σε τοπικό νομαρχιακό επίπεδο.
Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιπο Πελοπόννησο.
Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής.
Οι θέσεις των αγροτών
Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου.
Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, από το μεσημέρι η διέλευση γίνεται ομαλά.
Όπως έχουν δηλώσει οι αγροτοσυνδικαλίστες, είναι προετοιμασμένοι για πολυήμερη παραμονή στα μπλόκα, καθώς χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις ως “μονόδρομο”.
“Οι κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά τα προβλήματα όχι μόνον παραμένουν αλλά και αυξάνονται συνεχώς”, υπογραμμίζουν.
Οι αγρότες θέτουν ζήτημα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος με βάση τις κατώτερες εγγυημένες τιμές και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή στη νέα ΚΑΠ, μετά το 2013.
Παράλληλα ζητούν πρώτα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και μετά να καθίσουν στο τραπέζι του διάλογου για το μέλλον της γεωργίας.

Η θέση της κυβέρνησης

Δεν επιδιώκουμε δυναμικές λύσεις αλλά δυναμικό διάλογο με τους αγρότες τόνισε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μαξίμου, με θέματα συντονισμό της κυβέρνησης, του κόμματος και της ΚΟ.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο διάλογος με τους αγρότες προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματά τους ώστε να μην ξαναβγούν στους δρόμους.
Δεν θέλουμε μπαλώματα επισήμανε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας στην κορύφωση του διαλόγου γιά το αγροτικό στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο ενώ υπογράμμισε ότι οι αγρότες μέχρι τις 15 Μαρτίου με την ολοκλήρωση και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων θα λάβουν και το
υπόλοιπο των κοινοτικών επιχορηγήσεων.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα των αγροτών τα οποία θεωρεί πολυσύνθετα και πολύπλοκα γι? αυτό και καλεί τους αγρότες να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν μέσα από την ευρύτητα του κοινωνικού διαλόγου.
Ενδεικτικά στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι το αίτημα των αγροτών για κρατικές ενισχύσεις έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και αποτελεί παράβαση των κοινοτικών κανονισμών που επισύρει υπέρογκα πρόστιμα για τη χώρα μας.
Οσον αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο τονίζεται ότι οι αγρότες σήμερα καταβάλουν φόρο 21 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

Αντιδράσεις

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην οποία ρωτάει τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και με ποιο τρόπο θα σταματήσει η εκμετάλλευση των αγροτών. Τη στήριξη του στους αγρότες εξέφρασε με ανακοίνωσή του το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι “η λογική της κυβέρνησης διά στόματος της υπουργού ότι οι τιμές
έπεσαν λόγω “κρίσης υπερπαραγωγής”,
είναι συνειδητή απάτη. Παράλληλα το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ? απ? όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. “Η πολιτεία δεν πρέπει να
είναι υποκείμενη εκβιασμών αλλά ταυτοχρόνως δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα διαχρονικά αλλά ανικανοποίητα δίκαια αιτήματα των αγροτών”, επισήμανε ο ΛΑΟΣ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταλάβει τα προβλήματα των αγροτών και ν’ αφήσει την υποκρισία και τους λεονταρισμούς, τονίζοντας ότι
οι αγρότες δεν διεκδικούν μισθούς τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ούτε
28 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις, όπως οι τραπεζίτες.

Παρέμβαση
της δικαιοσύνης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας, στις περιοχές που υπάρχουν αγροτικά μπλόκα, συνέστησε να διενεργούν έρευνα και εφόσον διαπιστώνεται ότι τελείται το πλημέλλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, τότε να προχωρούν στο σχηματισμό δικογραφιών.
Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή το σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζητά από τις
αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της
εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα αγροτικά μπλόκα.
Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι αγώνες των αγροτών όπως και κάθε άλλης ομάδας είναι θεμιτοί και νόμιμοι, χωρίς όμως να θίγουν τα συμφέροντα των άλλων ομάδων εμποδίζοντάς τους να επιβιώσουν.
Πρέπει να υπάρξει σύμπραξη αγροτών και κράτους για να υπάρξει μια αγροτική μεταρρύθμιση δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο
υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. “Δεν είναι πρακτικές μας τα ΜΑΤ, ο εισαγγελέας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”, τόνισε ο υφυπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα