Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Πάγωμα τιμών σε έξι χιλιάδες φάρμακα
Αθήνα
Πάγωμα των τιμών των φαρμάκων αποφάσισε η κυβέρνηση, εν όψει των ανακοστολογήσεων που προγραμματίζει να κάνει σε 6.000 σκευάσματα τον
επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, ορκωτοί λογιστές «ξεσκονίζουν» τα λογιστήρια μεγάλων νοσοκομείων για τυχόν παρατυπίες στην προμήθεια υγειονομικού υλικού.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, αποφασίστηκε το «πάγωμα» της τιμής των φαρμάκων και οι ανακοστολογήσεις, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των δαπανών και εξοικονόμησης πόρων.
Προς την ίδια κατεύθυνση προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τα λογιστήρια μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν παρατυπίες στην προμήθεια υγειονομικού υλικού.
Σύμφωνα με το Βήμα, η ομάδα των ορκωτών λογιστών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στον «Ευαγγελισμό», ενώ το ίδιο νοσοκομείο, το ΚΑΤ, το Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και άλλα ιδρύματα αναμένεται να επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες και στελέχη του Τμήματος Δίωξης
Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο μέλλον οι έλεγχοι θα γίνονται από ειδικούς επί των οικονομικών της Υγείας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
ΜΕ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέες Μητροπόλεις ιδρύονται σε Κηφισιά και Ίλιον
Αθήνα
Την ίδρυση νέων Iερών Mητροπόλεων, η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον, προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το περιεχόμενο του οποίου η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Όπως τόνισε, υπάρχει απόφαση της Ιεράς Συνόδου και διά του Αρχιεπισκόπου υπήρξε το αίτημα να αποφασιστεί από τη Βουλή η κατάτμηση της Μητροπόλεως Αττικής και διοικητικά.
Αναφορικά με το κόστος η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι αναλαμβάνεται από τις Μητροπόλεις, ενώ το Δημόσιο επωμίζεται με τον επιπλέον μισθό του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο).
Για το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι αφορά τον νόμο του 2008 για την
Ερευνα, ο οποίος λόγω πολυπλοκότητας και γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κι η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε την αναστολή του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009. Εκ μέρους της ΝΔ, οι πρώην υφυπουργοί Σπ. Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος έκαναν λόγο για έναν ευεργετικό νόμο-προϊόν ευρείας διαβούλευσης που ανοίγει δρόμους στην Έρευνα, εξέφρασαν την ελπίδα να εκδοθούν μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό οι κανονιστικές πράξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του και ζήτησαν από την υπουργό να μην τον προσπεράσει.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ
Το Πάσχα θα ανοίξουν τα Τέμπη
Αθήνα
Το Πάσχα αναμένεται να ξανανοίξουν τα Τέμπη σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είπε: “Πιστεύουμε ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορεί ο δρόμος να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία αν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες”, ενώ
επεσήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή θα ελέγχεται από σεισμολόγους που θα καταγράφουν τις γεωλογικές μεταβολές.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των Τεμπών τόνισε: “Αναμένουμε την πρόταση της εταιρείας παραχώρησης η οποία θα αξιολογηθεί τάχιστα από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία και αμέσως θα δοθεί η έγκριση να ξεκινήσουν τα έργα”.
Όπως ανακοίνωσε επίσης, σε πρόταση που υπέβαλε στις 15 Ιανουαρίου προς το υπουργείο, η κοινοπραξία, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος 16 εβδομάδων για να ξανανοίξουν τα Τέμπη.
Σύμφωνα με τον υπουργό και η εταιρεία παραχώρησης συμφωνεί να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, ενώ από τη σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται ότι τις εργασίες αποκατάστασης θα τις εκτελέσει η κοινοπραξία.
Εκεί που υπάρχει διάσταση απόψεων είναι το ποιος θα καταβάλλει το κόστος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, αυτό θα το αποφασίσει η διαιτησία.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στα 100 τα θύματα της νέας γρίπης
Στα 100 έφτασαν τα θύματα της νέας γρίπης στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη θανάτου. Στο μεταξύ τρεις άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό Α (Η1Ν1), των οποίων η κατάσταση της υγείας παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, εισήχθησαν εσπευσμένα στην εντατική
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, απεβίωσε ένας άνδρας 80 ετών, ο οποίος έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα. Επίσης, τρεις ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος των πολιτών μειώνεται μέρα με την ημέρα.
Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την περασμένη Πέμπτη έως και την Κυριακή εμβολιάσθηκαν μόλις 613 άνθωρποι και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 9.192 κλήσεις. Συνολικά, από την ημέρα έναρξης του προγράμματος μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν εμβολιασθεί 362.960 πολίτες και η τηλεφωνική γραμμή έχει δεχθεί 590.450 κλήσεις.
Την ίδια ώρα τους ρυθμούς επιβράδυνσης στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται πως ακολουθεί ο ρυθμός κρουσμάτων από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 και στην Κύπρο, γεγονός που οδηγεί τους αρμόδιους να σκέφτονται σοβαρά την ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους των εμβολίων για τη νέα γρίπη Α που είχαν αρχικά παραγγελθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα