Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τεχεράνη
Ο Ιρανός υπουργός άμυνας, Αχμάντ Βαζιντί, προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα πλήξει πολεμικά πλοία που βρίσκονται στον Κόλπο εάν δεχθεί επίθεση για
το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι Δυτικοί γνωρίζουν καλά ότι τα πλοία αυτά στον Περσικό Κόλπο αποτελούν τους καλύτερους επιχειρησιακούς στόχους για το Ιράν εάν προβούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν”.
Ο Βαχιντί πρόσθεσε ότι υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 90 πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα
οποία έχουν δημιουργήσει ένα “στρατιωτικό κλίμα” στην περιοχή και ότι πρόκειται για υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και αντιτορπιλικά. “Για ποιο λόγο έχουν αναπτυχθεί τόσα πολλά πολεμικά πλοία και ποιος είναι ο σκοπός τους;”, διερωτήθηκε ο Ιρανός υπουργός.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Ούτε το Ισραήλ, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ έχουν
αποκλείσει τη στρατιωτική επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας στην επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. “Οι Αμερικανοί έχουν κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν”, φέρεται ότι δήλωσε ο Βαχιντί σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ενταση στις σχέσεις με τη Γαλλία

Την ίδια ώρα, οι Ιρανικές αρχές ζητάνε την απελευθέρωση του
Ιρανού μηχανικού Μαζίντ Κακαβάντ, που συνελήφθη το Μάρτιο του 2009 στη Γαλλία ύστερα από αμερικανικό αίτημα. Η σύλληψη του μηχανικού έγινε για παραβίαση του αμερικανικού εμπορικού αποκλεισμού σε βάρος του Ιράν.
Ο Ιρανός μηχανικός κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι αγόρασε από εταιρείες στο Νιού Τζέρσι, την Αλαμπάμα και την Καλιφόρνια ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέσω μιας Μαλαϊκής εταιρείας και ότι τον εξήγαγε παράνομα στο Ιράν μέσω Μαλαισίας.
Στην Τεχεράνη ισχυρίζονται ότι τα έγγραφα που παρέδωσαν οι
Αμερικάνοι στις Γαλλικές αρχές είναι ψευδή. “Παρά την αθωότητά του, κρίνεται από το δικαστήριο. Καταγγέλλουμε την πράξη αυτή της Γαλλίας, η οποία ενεργεί υπό την πίεση των ΗΠΑ” δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε: “Η ενέργεια είναι παράνομη, αντιβαίνει στους κανόνες της δικαστικής διαδικασίας και η Γαλλία πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο το συντομότερο δυνατό”.
Η γαλλική δικαιοσύνη θα αποφανθεί στις 17 Φεβρουαρίου σε σχέση με το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Κακαβάντ, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού ενώ ταξίδευε στη Γαλλία για διακοπές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα