Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ

Πορτ Ο Πρενς
Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πλέον τον εφιάλτη των μολυσματικών ασθενειών. Γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή εκφράζουν φόβους για έξαρση επιδημιών.
Βάσει αυτών των φόβων, η
ανάγκη για άμεση διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επιτακτική, και η διεθής κοινότητας καταβάλεις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ρήψη από αέρος νερού και τροφής. Περίπου 14.000 έτοιμα γεύματα και 15.000 λίτρα νερού έπεσαν σε ασφαλή περιοχή στα βορειοδυτικά του Πόρτο Πρενς. Το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχές και οι Αμερικανοί είναι πιθανό να συνεχίσουν αυτή τη μέθοδο διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια ώρα, το ζήτημα της ασφάλειας εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στους άστεγους επιζώντες αλλά και τα συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ενίσχυση με 3500 άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή. Η Ιταλία από την πλευρά της, στέλνει σήμερα το απόγευμα ένα αεροπλανοφόρο το οποίο αναμένεται να φτάσει στην Αϊτή σε 10 μέρες ώστε να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των θυμάτων του σεισμού. Το αεροπλανοφόρο Cavour μεταφέρει τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και μια μονάδα καραμπινιέρων που θα βοηθήσει στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, το ποσό των 105 εκατομμυρίων δολαρίων (από τα 575 που ζητήθηκαν) έχει συγκεντρωθεί για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Xθες Τρίτη, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περίπου 71 επιζώντες, ανάμεσά τους μία φοιτήτρια που είχε παγιδευτεί στα ερείπια του πανεπιστημίου το οποίο κατέρρευσε αλλά και ένα εξάχρονο παιδί το οποίο απεγκλωβίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ.
Ωστόσο, επτά μέρες μετά το σεισμό οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών μειώνονται. Μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται στις 70.000, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει ακόμα και τις 200.000. Περίπου 2.000.000 παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από το φονικό σεισμό, την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας ορφανών παιδιών από την Αϊτή και τη μεταφορά τους σε αμερικανικό έδαφος, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο.
Η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε πως μία τέτοια κίνηση δικαιολογείται από το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για όσα παιδιά έχει αποδειχθεί νομικά ότι είναι ορφανά . Παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής ανακοίνωσε την Δευτέρα και η Γαλλία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα