Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 500 ΕΚ.
Αύξηση πληθυσμού στην ΕΕ των 27 Παρίσι.
Ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 500 εκατομμυρίων κατοίκων ο πληθυσμός των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φτάνοντας τα 501,26 εκατομμύρια, σύμφωνα με δημογραφική απογραφή που δημοσιεύθηκε χθές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee).
Την 1η Ιανουαρίου 2009 ο πληθυσμός των 27 χωρών της ΕΕ ανερχόταν σε 499,7 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο από την Eurostat.
Η Γερμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (81,7 εκατομμύρια), μπροστά από τη Γαλλία (65,4 εκατομμύρια) και τη Βρετανία (62 εκατομμύρια). Σε 10 χρόνια ο πληθυσμός της Ιρλανδίας (4,45 εκατομμύρια) και της Ισπανίας (46,08 εκατομμύρια) αυξήθηκε περισσότερο από 15%, ενώ της Γερμανίας παρέμεινε σταθερός. Το 2009, με εξαίρεση την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι χώρες της ανατολικής
Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται.
Από άποψη γεννητικότητας η Γαλλία και η Ιρλανδία παραμένουν πρώτες, με δύο παιδιά να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα, ενώ τρίτη έρχεται η Βρετανία. Το 2009 ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων στην Ευρώπη
έφτασε τα 5,4 εκατομμύρια έναντι 4,8 εκατομμύρια θανάτους.
ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Φονικές πλημμύρες
Κάϊρο
Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν ή έμειναν άστεγοι από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στο Σινά, στη νότια Αίγυπτο και στο Κάιρο, γράφει η εφημερίδα Αλ
Αχράμ. Θύελλες με κεραυνούς και αστραπές, καταιγίδες και πλημμύρες προκάλεσαν την καταστροφή εκατοντάδων οικημάτων στο Ασουάν και το Σινά, τη βύθιση ενός πλοίου και μεγάλες υλικές καταστροφές στο κτήριο του αεροδρομίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας. Πέντε λιμάνια της Αιγύπτου έχουν κλείσει εξ αιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, ανακοίνωσε ότι οι ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το πρώτο διάγγελμα Ομπάμα
Ουάσινγκτον
Στις 27 Ιανουαρίου (ξημερώματα 28ης, ώρα Ελλάδας) αναμένεται να απευθύνει το πρώτο Διάγγελμά του προς το Έθνος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου προγραμματίστηκε να γίνει στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου και της Γερουσίας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ρόμπερτ Γκιμπς, η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση, αλλά και το Διαδίκτυο, μέσα από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο Διάγγελμα προς το Έθνος τού Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η περυσινή ομιλία του δεν θεωρήθηκε ως τέτοιο, από τη στιγμή που έγινε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του.
ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ
Εσπειρε τον πανικό φάρσα με SMS
Άκκρα
Πανικό προκάλεσε στους πολίτες της Γκάνας η αλυσιδωτή αποστολή ενός SMS, το οποίο προειδοποιούσε για μεγάλο σεισμό, που θα προερχόταν από “κοσμικές ακτίνες”, προερχόμενες από τον πλανήτη Άρη, οι οποίες θα χτυπούσαν τη Γη το βράδυ της Κυριακής.
Μάλιστα, για να γίνει πιο πιστευτό, το μήνυμα επικαλούνταν ως πηγές τη NASA και το BBC. Επίσης, προέτρεπε τους παραλήπτες να “προειδοποιήσουν” και τους φίλους τους και να κλείσουν την ώρα της “επίθεσης” τα κινητά τους.
Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες Γκανέζοι να διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους, να αισθανθούν πανικό και να “καταρρεύσουν” προσωρινά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το συμβάν έγινε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους.
Τα πνεύματα ηρέμησε ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών Samuel Okudzeto Ablakwa, ο οποίος
αφού πρώτα επικοινώνησε με το BBC, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν είχε μεταδώσει τέτοια είδηση, καθησύχασε τους συμπολίτες του, λέγοντας ότι επρόκειτο για κακόγουστη φάρσα.
Πάντως, για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η αρχική προέλευση του μηνύματος, ούτε η πρόθεση των πρώτων αποστολέων.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
Η Τουρκία μπλοκάρει 3.700 ιστοσελίδες
ΑΠΕ
Οι Τουρκικές αρχές μπλοκάρουν τη λειτουργία 3.700 διευθύνσεων στο διαδίκτυο για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με καταγγελία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να δείξει η τουρκική ηγεσία ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης.
Ο Μίλος Χαράσζτι, παρατηρητής του ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, δήλωσε ότι η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του διαδικτύου στην Τουρκία δεν διαφυλάσσει την ελευθερία έκφρασης και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να καταργηθεί.
“Στην παρούσα μορφή του, ο Νόμος 5651, που είναι γνωστός ως ο νόμος για το Ίντερνετ, όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία”, αναφέρει ανακοίνωση του Μίλος Χαράσζτι.
Επισήμανε εξάλλου ότι η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε 3.700 διευθύνσεις στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι YouTube, GeoCities και κάποιες υπηρεσίες του Google. Απέδωσε δε την πολιτική αυτή στο γεγονός
ότι ο λεγόμενος Νόμος για το Ίντερνετ είναι πολύ ευρύς και επιδέχεται ερμηνείες για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα