Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Κλειστός σήμερα από 12 έως 12.30 ο δρόμος στα Μ. Χωράφια
Κλειστή θα παραμείνει η εθνική οδός, στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, σήμερα, από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι, αφού οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, την οποία διοργανώνουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας, αποφάσισαν χθες το απόγευμα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Μέλη της ΠΑΣΥ δήλωσαν χθες ότι η συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», βουλευτές και τοπικοί φορείς με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
«Αυτή η συνάντηση δεν θα φέρει τίποτα ουσιαστικό. Μπορεί να δώσουν κάτι ψίχουλα, τα οποία έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα δώσουν (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις), αλλά τα σημαντικά προβλήματα παραμένουν», επεσήμανε, μιλώντας χθες το βράδυ στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μηθύμνης, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο οποίος και γνωστοποίησε ότι «η κινητοποίηση συνεχίζεται».
Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη «θα φέρει καταστροφή».
Από την πλευρά του, το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Βαγγέλης Καβρουλάκης σημείωσε -σε δηλώσεις του χθες το πρωί- ότι αν και τα προβλήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά, εν τούτοις «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα το θετικό. Βέβαια, εμείς θα συνεχίσουμε, διότι τόσο η υπουργός, όσο και η κυβέρνηση, στις εξαγγελίες τους, δεν έχουν πει τίποτα το θετικό για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου».
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» αν η Γραμματεία της ΠΑΣΥ κλήθηκε από το Υπουργείο στη χθεσινή συνάντηση για διάλογο, που έγινε στην Αθήνα, ο κ. Καβρουλάκης απάντησε ότι «εμάς δεν μας ενημερώνουν. Αλλά ακόμη και αν μας ενημέρωναν και μας έλεγαν να πάμε στην Αθήνα δεν θα πηγαίναμε, διότι ο διάλογος που γίνεται, γίνεται με καρτέλ, με μεγαλέμπορους, με τυποποιητές και όλους αυτούς, που οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις λύνουν τα προβλήματά τους, δηλαδή την κερδοφορία, ενώ αδιαφορούν για την επίλυση των εργατικών προβλημάτων».
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννη Κατσαρού, ο οποίος σημείωσε πως «η απόφασή μας είναι ότι τον αγώνα μας τον συνεχίζουμε, παρόλο που περάσαμε μια δύσκολη νύχτα και με το χαλάζι. Και ένα από τα αιτήματα που μπαίνει πλέον είναι να αποζημιώσει άμεσα ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς, γιατί πρέπει να έχουν γίνει τεράστιες ζημιές», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΚΕ
Την «αμέριστη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα και στον νομό μας με το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στην εθνική οδό, για να εμποδίσει το ξεκλήρισμά της», εκφράζειο με χθεσινή της ανακοίνωση η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Ν. Χανίων του ΚΚΕ.
Και προσθέτει: «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής δεν είναι αποτελέσματα λανθασμένων χειρισμών ή κακής διαχείρισης. Είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Από αυτή την πολιτική ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, προκειμένου να διώξουν ολοκληρωτικά τη φτωχή αγροτιά και να συγκεντρώσουν γη και παραγωγή σε λίγους».
Το ΚΚΕ τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει «ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς – μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη», αναφέρει.
Καταλήγοντας, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς, γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα