Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Σε δέκα ημέρες θα δοθούν οι οριστικές απαντήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου των Χανίων, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα μεταξύ θεσμικών φορέων του νομού, εκπροσώπων του αγροτών και του υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων θα προτείνει σήμερα την αναστολή των κινητοποιήσεων έως ότου ανακοινωθούν οι τελικές θέσεις του υπουργείου.
Παράλληλα, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή για να συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου των Χανίων.
Στο μεταξύ, αποκλεισμένες θα παραμείνουν και σήμερα οι ΔΟΥ Χανίων στην οδό Τζανακάκη έως ότου το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Η Ενότητα” θα ενημερώσει τους αγρότες για τις τελευταίες εξελίξεις και θα καθοριστεί η στάση των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
ΘΕΤΙΚΗ… Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Η σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, θεσμικών φορέων των Χανίων και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου του νομού πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω 5.30 το απόγευμα και διήρκησε περίπου 3,5 ώρες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες των Χανίων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. Γιώργος Γωνιωτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων “Η Ενότητα” Ηλίας Χαλακατεβάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας Αντώνης Μπιτσάκης, από την ομάδα παραγωγών εσπεριδοειδών ο Ευτύχης Τρικουνάκης.
Επίσης, συμμετείχαν οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο δήμαρχος Βουκολιών -όπως είχε αποφασίσει η ΤΕΔΚ- Νίκος Μπομπολάκης και από την ΤΕΔΚ οι Λευτέρης Παπαδερός και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.
Τέλος παραβρέθηκαν, χωρίς όμως να πάρουν μέρος στη συζήτηση, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιώργος Τσαγκαράκης και Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου των Χανίων (αποζημιώσεις από καρπόπτωση, φωτιές, χιονιά κ.λπ., χρέη, καρτέλ, συνεταιρισμοί, εγγυοβελτιωτικά έργα, ΦΠΑ κ.ά.).
Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε 10 ημέρες θα δοθούν από το υπουργείο συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα θέματα, ενώ δεσμεύτηκε να γίνει συνάντηση με την υπουργό κα Μπατζελή.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων “Η Ενότητα” Ηλίας Χαλακατεβάκης δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη αργά χθες το βράδυ: “Είδαμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων διότι είναι θέματα τα οποία τα περισσότερα λύνονται χωρίς κόστος. Για όλα τα θέματα θα μας απαντήσουν τέλος του μήνα μετά τον εθνικό διάλογο και θα γίνει και μια συνάντηση με την κα Μπατζελή”.
ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών και ιδιαίτερα της Κρήτης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ π. Κρήτης). Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, “στις κινητοποιήσεις αναγνωρίζει την αντίσταση του αγροτικού κόσμου στην προωθούμενη εδώ και χρόνια περιθωριοποίησή του και την αγωνία των αγροτών της χώρας για το μέλλον των ίδιων και του κλάδου που υπηρετούν”.
Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ακόμα ότι η ελπίδα και το φως για τον αγροτικό κόσμο “δεν βρίσκονται ούτε στο μοντέλο, ούτε στις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας”, ενώ καταγγέλλει την ΚΑΠ και τις πολιτικές που κατευθύνουν -όπως σημειώνει- τους πόρους της έξω από τους πραγματικούς παραγωγούς.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η ελπίδα και το φως των αγροτών “δεν βρίσκονται στην κατανομή των αναπτυξιακών κονδυλίων με κριτήρια πελατειακών σχέσεων”, ούτε στις έκτακτες ενισχύσεις που λειτουργούν μόνο ως «ασπιρίνες» και προσθέτει: “Δεν βρίσκονται στο στρεβλό μεταπρατικό εμπόριο των τροφίμων το υποταγμένο στη λογική των καρτέλ. Δεν βρίσκονται στο αναποτελεσματικό και τραυματισμένο σημερινό συνεταιριστικό κίνημα που δεν έχει πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Δεν βρίσκονται τέλος και κυρίως στις πολιτικές που επιμένουν στην υποβάθμιση των πάλαι ποτέ σοβαρών ερευνητικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών του αγροτικού τομέα. Δεν βρίσκονται στην προσπάθεια περιθωριοποίησης του ΓΕΩΤΕΕ και των γεωτεχνικών επιστημόνων”.
Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ (π. Κρήτης) τονίζει ακόμα πως η απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο βρίσκεται στη διατύπωση μιας νέας πολιτικής που εγγυάται πριν απ? όλα την ασφάλεια και το μέλλον των αγροτών: “Της πολιτικής εκείνης που προσανατολίζει τον πρωτογενή τομέα στην παραγωγή τροφίμων ποιότητας και που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ενός νέου εμπορίου που συνδέει άμεσα παραγωγούς και καταναλωτές. Της πολιτικής εκείνης που αντιλαμβάνεται την πρωτογενή παραγωγή ως έναν βασικό πυλώνα της πράσινης ανάπτυξης. Το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ ελπίζει και εύχεται να είναι αυτή η πολιτική το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινά τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση”.
Η ΕΛΜΕ
Την αμέριστη συμπαράστασή της προς στον αγροτικό κόσμο, “που αυτές τις ημέρες αγωνίζεται για την οικονομική του επιβίωση και για να υπάρχει αγροτική παραγωγή στη χώρα”, εκφράζει με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Χανίων, τονίζοντας σχετικά ότι “το δίκαιο αίτημα για ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν λογικό κέρδος, ώστε οι αγρότες μας να ζουν με αξιοπρέπεια και να κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο είναι και δικό μας αίτημα”.

Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ:
“Οι αγρότες έχουν δίκιο”
Με τους αγρότες του Ηρακλείου συναντήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος και παρέλαβε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου ψήφισμα ώστε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. O κ. Καρούντζος, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους αγρότες τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ο.Α.Σ.Ν.Η. για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει. Παρέλαβα το ψήφισμα. Θα είμαι δίπλα σας. Οι αγρότες όταν φωνάζουν έχουν δίκαιο. Ήμουνα και πέρσι κοντά σας -κάτω από άλλη ιδιότητα- θα είμαι και φέτος. Από το υπουργείο θα υπάρχει σύντομα ενημέρωση και διαβούλευση επάνω στα προβλήματά σας. Και λύσεις πρέπει να υπάρξουν».
Ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Ν.Η. Ζαχαρίας Σπυριδάκης ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα που κατέβηκε από το γραφείο του προκειμένου να συναντηθεί με τους αγρότες και να παραλάβει το ψήφισμα.
Στη συνέχεια ο κ. Καρούντζος σε δήλωσή του ανέφερε: «Όπως γνωρίζουμε όλοι τα αγροτικά θέματα είναι και οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα. Αυτό που έχω να διαβεβαιώσω είναι ότι επικοινώνησα με το υπουργείο, το γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, και του υφυπουργού του κ. Καρχιμάκη είναι ανοιχτά. Νομίζω ότι θα προχωρήσει η διαβούλευση και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε όλα τα επίπεδα».

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύντομο
συλλαλητήριο
Ηράκλειο
Σύντομο, υποτονικό, χωρίς παλμό και με? ηχηρές απουσίες πολιτικών παραγόντων ήταν το συλλαλητήριο στην Περιφέρεια που πραγματοποίησε χθες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η κινητοποίηση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και ανάλογα με τις απαντήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα των αγροτών θα γίνουν ή όχι νέες δυναμικές αυτή τη φορά κινητοποιήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα