Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Οι ελληνικές
βιομηχανίες
αναψυκτικών
προτιμούν
πορτοκάλια
εισαγωγής…

Στα αζήτητα έχουν πέσει οι χανιώτικοι φυσικοί χυμοί, την ίδια στιγμή που οι Ελληνικές βιομηχανίες αναψυκτικών δουλεύουν κυρίως με χυμούς προερχόμενους από την… Βραζιλία!
Σαν να μην έφτανε η συνεχής υποβάθμιση του πορτοκαλιού, η αποσύνδεση της παραγωγής από τη χυμοποίηση όπως προέβλεπε η νέα ΚΑΠ, είχε ως
αποτέλεσμα από φέτος την
επιδότηση για τη χυμοποίηση, να την λαμβάνουν για το Νομό Χανίων κυρίως έμποροι και συσκευαστήρια και λιγότερο οι ίδιοι οι παραγωγοί. Και αυτό γιατί πολλοί παραγωγοί εσπεριδοειδών (ποσοστό περίπου 50%) για χρόνια πουλούσαν και διακινούσαν εξ? ολοκλήρου την παραγωγή τους μέσω των εμπόρων, χωρίς να την περνάνε από τις
ομάδες παραγωγών ή τους συνεταιρισμούς. Αυτό συνέβαινε ακόμα και για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, με
αποτέλεσμα οι έμποροι να
έχουν αποκτήσει δικαιώματα πάνω στην επιδότηση.
“Από τις αρχές του Ιανουαρίου ισχύει η αποσύνδεση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών από την παραγωγή. Στα Χανιά δεν ενημέρωσαν τον κόσμο για τις αλλαγές, φέρει ευθύνη βέβαια και ο αγρότης γιατί δεν το έψαξε το θέμα. Θα ?πρεπε να προβληματιστούν όταν από τους τόσους χιλιάδες τόνους πορτοκάλια που παράγονται στα Χανιά, μόλις το 10% περνάει μέσα
από τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών” αναφέρει ο κ. Eυτύχης Τρικουνάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών.
“ΚΟΥΤΟΥΡΑΔΑ”
Οπως εξηγεί ο κ. Τρικουνάκης η διακίνηση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών
γίνονταν με την μέθοδο της… κουτουράδας, που στο τέλος αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε σε βάρος του παραγωγού. “Ερχονταν σε συμφωνία ο παραγωγός με τον έμπορα.
Ο αγρότης είχε 50 τόνους πορτοκάλια τα οποία αγόραζε ο έμπορος, ο οποίος αναλάμβανε ακόμα και το μάζεμά τους. Ενα ποσοστό όμως από αυτά τα πορτοκάλια, ήταν χυμοποιήσιμα. Τα έπαιρνε λοιπόν ο έμπορας, ο οποίος είχε κανονίσει να μπουν σε κάποιο όνομα που διέθετε στοιχεία χαρτογράφησης τεμαχίων (συγγενικό του πρόσωπο κυρίως). Ετσι σήμερα που η επιδότηση γίνεται με βάση τον μέσο όρο της παραγωγής της 7ετίας 2000-2007, πολλοί
έμποροι βρίσκονται με δικαιώματα πάνω στην επιδότηση της χυμοποίησης. Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν είχαν δηλώσει πορτοκάλια στο όνομά τους εκείνη τη χρονική περίοδο γιατί τα έδιναν με τον τρόπο της “κουτουράδας”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί κυρίως ποσότητες χρημάτων σε ονόματα που εμπορεύονταν πορτοκάλια”.
Σύμφωνα με τον κ. Τρικουνάκη, η Υπουργός είχε
ενημερωθεί σε μια συνάντηση που είχε με εκπροσώπους
ομάδων παραγωγών για το πρόβλημα που εστιάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς σε άλλες επέβαλλαν στους παραγωγούς να περνούν τα πορτοκάλια τους μέσα από τις συνεταιριστικές ενώσεις ακόμα και αν τα πουλούσαν σε έμπορα. “Ζητήσαμε να υπάρξει μια εξαίρεση ώστε να βοηθηθούν τα πορτοκάλια και από του χρόνου να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός σε βάση δεκαετίας αλλά δεν εισακουσθήκαμε. Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριοδοειδών είχαμε και αυτό”. Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι οι παραγωγοί
έπαιρναν 4 λεπτά το κιλό για τα πορτοκάλια που χυμοποιούσαν στη ΒΙΟΧΥΜ και περίπου άλλα 16 λεπτά ως επιδότηση. Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που δεν παίρνουν ούτε ένα λεπτό επιδότηση.
“ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…”
“Οι παραγωγοί δίνοντας την παραγωγή τους στους εμπόρους δεν έγγραφαν πουθενά το όνομά τους με αποτέλεσμα οι έμποροι και οι μεγαλοπαραγωγοί να παίρνουν πολύ μεγάλες επιδοτήσεις πλέον από την χυμοποίηση. Δεν υπήρχε ενημέρωση στους παραγωγούς για την αλλαγή αυτή, ούτε ρωτήθηκαν ενώ οι φορείς σφύριζαν αδιάφορα” δηλώνει ο Γιώργος Πρεκατσάκης, παραγωγός από τον Δήμο Μουσούρων και γεωπόνος. Ο ίδιος επισημαίνει πως μεγάλες ποσότητες χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών ρίχτηκαν στην αγορά ως βρώσιμα σε πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα για τον παραγωγό.
“Πλέον έτσι όπως
έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δε συμφέρει να πας να κόψεις την παραγωγή. Μέχρι πρότινος με την χυμοποίηση είχε μια διέξοδο, τώρα ούτε με αυτή”.

Η ΒΙΟΧΥΜ

“Σε λίγες ημέρες, μια εβδομάδα περίπου, θα ξεκινήσουμε την χυμοποίηση που καθυστέρησε λόγω μιας βλάβης που είχαμε στα μηχανήματά μας” αναφέρει ο κ. Κώστας Περουλάκης (φωτ.) πρόεδρος της ΒΙΟΧΥΜ, της συνεταιριστικής βιομηχανίας που για χρόνια αποτελεί
ίσως το μοναδικό στήριγμα των παραγωγών. Οπως επισημαίνει ο κ. Περουλάκης η αγορά των χυμών παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς οι ελληνικές βιομηχανίες προτιμούν Βραζιλιάνικους χυμούς που έχουν χαμηλότερο κόστος ως πρώτη ύλη για τους χυμούς τους. “Εμείς ως ΒΙΟΧΥΜ θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες και ξινά πορτοκάλια. Ομως στην Ελλάδα οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν χυμούς από τη Βραζιλία γιατί κοστίζει λιγότερο από τον δικό μας χυμό. Εμείς θα συνεχίσουμε όπως πάντα να αγοράζουμε την παραγωγή των αγροτών μας. Δεν αληθεύουν οι φήμες ότι είμαστε υπερπλήρεις σε χυμό, εξάλλου στο παρελθόν είχαμε αποθηκεύσει και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Πολλές φορές παίρνουμε πορτοκάλια σε βάρος της βιομηχανίας για να βοηθήσουμε τον αγρότη” τονίζει ο κ. Περουλάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα