Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

“Σφίγγει ο κλοιός” λέει η ΕΛ.ΑΣ.
Καταδικάζει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Σφίγγει ο κλοιός για τους εμπρηστές”, έλεγαν χθες αξιωματικοί της Αστυνομίας, αλλά έως αργά χθες τη νύχτα, οι έρευνες για τους δράστες του εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής συνεχίζονταν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. “Εχουμε πάρει πολλές καταθέσεις, έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο”, έλεγαν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας Χανίων.
Επιπλέον, νέοι της πόλης σχεδιάζουν συγκέντρωση μπροστά από την Συναγωγή στις 6 το απόγευμα της
Παρασκευής προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους και να διαμαρτηρηθούν συμβολικά για τις εμπρηστικές επιθέσεις.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες η έκδοση ανακοινώσεων καταδίκης του εμπρησμού αλλά και προηγούμενων επιθέσεων στα Χανιά. Την απόπειρα εμπρησμού της συναγωγής των Χανίων, καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωϋσή Κωνσταντίνη.
«Μετά πολλής λύπης επληροφορήθημεν εν τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω περί της νέας αποπείρας εμπρησμού», αναφέρει ο κ. Βαρθολομαίος στην επιστολή του και καταδικάζει την πράξη αυτή, ως και πάσα ενέργεια βίας και τρομοκρατίας και δη εναντίον τόπων λατρείας του Θεού».
«Εκφράζομεν υμίν τη βαθεία συμπάθεια της καθ? ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και
ημών προσωπικώς επί το θλιβερώ γεγονότι τούτο, ευχόμεθα δε όπως ο Θεός διαφυλάττει υμάς και την εν Ελλάδι Εβραϊκή κοινότητα από πάσης προσβολή», καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Η ΕΛΜΕ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων “καταδικάζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τις φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, αγωνιστές, σε χώρους αλληλεγγύης και σε θρησκευτικούς χώρους. Ειδικότερα η προκλητική επανάληψη της φασιστικής επίθεσης στην Εβραϊκή συναγωγή, μέσα σε λίγες ημέρες, δείχνουν ότι στα Χανιά δραστηριοποιούνται φασιστικές ομάδες που επωάζουν το αυγό του φιδιού.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές και όλους τους Χανιώτες να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε κάθε φασιστική επίθεση και εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα Χανιά, ήταν και θα είναι πόλη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του πολιτισμού”.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Εργατικό Κέντρο Χανίων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι “δυστυχώς είναι στη δυσάρεστη θέση να καταδικάσει γι? άλλη μια φορά τον εμπρησμό που ακολούθησε την προηγούμενη βομβιστική ενέργεια στην Εβραϊκή Συναγωγή στην πόλη μας. Μια επίθεση σε βάρος συμπολιτών μας που επί χρόνια συνεισφέρουν δημιουργικά στο πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι καθώς και στην πρόοδο της πόλης”. Και συνεχίζει: “Παρακολουθούμε με αποτροπιασμό το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται ραγδαία περιστατικά βίας με σαφή ρατσιστική και ξενοφοβική στόχευση. Είχαν προηγηθεί οι εγκληματικές επιθέσεις σε οικονομικούς μετανάστες, ο εμπρησμός στο στέκι μεταναστών, καθώς και άλλες παρεμφερείς πράξεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το Εργατικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Νομού καταδικάζουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο όλες αυτές τις εγκληματικές πράξεις που γίνονται στην πόλη μας και ζητά απ? την πολιτεία την εξιχνίασή τους όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά και από τον καθ? ένα από εμάς, με τη στάση και τη συμπεριφορά του, να δείξουμε ότι τέτοιες πράξεις άνανδρες και φασιστικές δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας, της κοινωνίας μας, του λαού μας. Αντίθετα ήμασταν και παραμένουμε μία πόλη δεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία που συμπαραστέκεται στον αναξιοπαθούντα, μια κοινωνία δημοκρατική και αλληλέγγυα”.
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Η Νεολαία Συνασπισμού Χανίων σε ανακοίνωση -καταγγελία της αναφέρει:
“Κατάπιαμε τη γλώσσα μας; Οταν το τέρας δεν μας ενοχλεί, αρχίζει να μας μοιάζει. Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο: “Τι σε νοιάζει εσένα;”, μου λέγανε, “θα βρεις το μπελά σου, σώπα”. Δεν είναι δικά μας. Δεν είναι δικά μας;
Χτυπιούνται μετανάστες με σιδηρολοστούς και μαχαίρια στο δρόμο και περνά κόσμος δίπλα σιωπηλά σαν να συμβαίνει κάθε μέρα ένα τέτοιο περιστατικό.
Μετά λίγες φωνές, κάποιες ανακοινώσεις, σχεδόν σιωπή. Αφορά κάποιους άλλους;
Μπαίνει φωτιά στο Στέκι Μεταναστών. Ξανά μετά, λίγες φωνές, κάποιες ανακοινώσεις, μία πορεία διαμαρτυρίας, σχεδόν σιωπή. Δεν μας αφορά;
Χτυπιούνται άνθρωποι στο δρόμο. Μία Γερμανίδα, δύο Αραβες. Σιωπή;
Καίγεται πρώτη φορά η Συναγωγή. Ανησύχησε κανείς; Σχεδόν σιωπή.
Καίγεται δεύτερη φορά η Συναγωγή κι έτσι ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος επιθέσεων, που πια δεν έχουν “συμβολικό” χαρακτήρα, αλλά ξεκάθαρος στόχος τους είναι η ολοκληρωτική καταστροφή.
Και δυστυχώς δεν ακούμε το συναγερμό, κλείνουμε τ? αυτιά μας και σωπαίνουμε. Φωνάζουν “σώπα” οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας, όπως φαίνεται;”. Ακόμα σημειώνει ότι “αφήνουμε τους νεοναζί να απλώνουνε το φόβο πάνω από την πόλη. Τους επιτρέπουμε να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους, επενδύοντας στα αδιέξοδα, την αγανάκτηση και στην ανασφάλεια του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, μέσα από τα blog τους και την κατάπτυστη φυλλάδα-εφημερίδα τους που μοιράζεται στην πόλη μας. Ποιον θα χτυπήσουνε αύριο; Σε μία βδομάδα;
Θέλουμε να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, του φετινού Γενάρη;
Πιτσιρικάδες να διοργανώνουν κυνήγι μεταναστών πυροβολώντας μέσα από παράθυρα αυτοκινήτων όσους κινούνται; Νομίζουμε ότι είμαστε μακριά από εκεί;
Οι πολίτες των Χανίων πρέπει να μιλήσουν, σήμερα, τώρα: Φτάνει πια”.
Ο ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ 
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, καταγγέλει κάθε πράξη ρατσιστικού μίσους και κάθε πράξη βίας και καταπάτησης θρησκευτικών δικαιωμάτων, έπειτα από την πυρπόληση της συναγωγής στα Χανιά και την καταστροφή πολύτιμου υλικού και αρχείου.
Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Εξάλλου με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών καταδικάζει κατηγορηματικά και “εκφράζει τον
αποτροπιασμό της για το νέο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων στις 16 Ιανουαρίου 2010″ και καταλήγει:
“Οι αξίες της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού δεν συμβιβάζονται με τη βαρβαρότητα του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού.
Είμαστε βέβαιοι ότι, οι Αρχές και οι πολίτες των Χανίων θα σταθούν δίπλα και θα υπερασπισθούν τη Συναγωγή των Χανίων, ως αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και της χώρας μας, που προκαλεί το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των Ελλήνων και χιλιάδων επισκεπτών απ? όλο τον κόσμο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα