Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ιθαγένεια και πολιτισμική συμβολή

Κόπτονται όλοι τους και “ανησυχούν” για την ιθαγένεια των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας αλλά και των παιδιών τους που γεννήθηκαν εδώ, με την ευκαιρία της κυβερνητικής απόφασης για δυνατότητα απόκτησή της σε όλες αυτές τις κατηγορίες.
Εβρισκόμενοι σε πανικό -ειδικά ο πρόεδρος του Λ.Α.ΟΣ- κραυγάζουν ασύστολα για τους νόμιμους και παράνομους μετανάστες, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού, και δημιουργώντας παράλληλα συγκρουσιακό κλίμα με τους μετανάστες που σε τελική ανάλυση πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν, χωρίς ουσιαστικά να απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων με τους Έλληνες.
Σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, ΝΔ και Λ.Α.ΟΣ. φαίνεται πως ουσιαστικά δεν επιθυμούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και δικαιωμάτων από τους νόμιμους μετανάστες και ας ωρύονται πως το πρόβλημά τους είναι μόνο οι παράνομοι μετανάστες. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρωτοστατεί στον αγώνα για τη μη απόδοση προνομίων στους μετανάστες, βρίσκοντας παράλληλα στήριξη και από τον Αντώνη Σαμαρά που στην προκειμένη περίπτωση υιοθετεί το στυλ του «ναι μεν αλλά?». Ο πρόεδρος του Λ.Α.ΟΣ μάλιστα εκφράζει την ικανοποίηση του που ο κ. Σαμαράς ενστερνίζεται τις θέσεις του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άκουσε την παρότρυνσή μου από το βήμα του Κοινοβουλίου και άλλαξε άποψη για τους μετανάστες.
Η απόφασή του αυτή εναρμονίζεται πλήρως με τους οπαδούς του, που έχουν ήδη υπογράψει υπέρ της διενέργειας Δημοψηφίσματος, πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού». Ο κ. Καρατζαφέρης λοιπόν ζητά δημοψήφισμα για τους μετανάστες εξωθώντας περισσότερο τα πράγματα στα άκρα. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που από καιρό έχει προαναγγείλλει την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ που καθορίζει το καθεστώς ασύλου και επαναπροώθησης μεταναστών, υπογραμμίζει πως πρέπει να πούμε ως Πολιτεία και κοινωνία όχι στον φόβο και στις κοινωνικές ανισότητες υπενθυμίζοντας συνάμα την μακροχρόνια μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού. «Υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες και κάθε ελληνικό σπίτι γνωρίζει από μετανάστευση και προσφυγιά», δηλώνει ο πρωθυπουργός που κατά γενική ομολογία έχει δείξει ευαισθησία στο σοβαρό θέμα που αφορά τους μετανάστες στο σύνολό τους. Πρόσφυγες υπήρξαν πάντοτε σε όλες τις εποχές.
Πρόσφυγες υπήρξαν και οι Έλληνες σε Αμερική, Γερμανία και αλλού. Δούλεψαν σε φάμπρικες για ένα κομμάτι ψωμί και αρκετές φορές ωθήθηκαν σε παράνομες ενέργειες από αποκλειστική ανάγκη για επιβίωση. Ταξίδευαν παράνομα με τρένα και πλοία, δικάζονταν με συνοπτικές διαδικασίες και ζητούσαν άσυλο γιατί ήταν πολιτικά διωκόμενοι στη χώρα τους. Αυτό δεν θα πρέπει να το λησμονεί ούτε ο κ. Καρατζαφέρης που κόπτεται για την πατρίδα και τα «τίμια χώματα», που ξεχωρίζει τους Έλληνες σε απάτριδες και μη.
Αλλά και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία που πλέον είναι πολυπολιτισμική και ας μην το δέχονται οι ακραίοι κύκλοι. Σωστή λοιπόν πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός κρατά σωστή στάση στο συγκεκριμένο θέμα που τόσο καίει την ελληνική κοινωνία. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν μεταβληθεί κάτι θεαματικά στη συνέχεια, θα μπορούμε να μιλούμε ασφαλώς για ένα θετικό βήμα προς τα μπρος. Η ελληνική κοινωνία όμως θα πρέπει να κάνει και άλλα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των νόμιμων ή μη μεταναστών. Θα πρέπει να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους, να ταυτιστεί με τις ανάγκες τους και προπαντός να μην ξεχνά τη μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού.
Σωστή λοιπόν η ρήση του πρωθυπουργού ότι «υπήρξαμε και εμείς κάποτε πρόσφυγες». Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Και να προχωρήσουμε σε πράξεις αλληλεγγύης απέναντί τους. Και να απορρίψουμε κάθε δημοψήφισμα που ανακινεί την ξενοφοβία και τις διακρίσεις σε βάρος τους, όσο και αν δείχνει «δημοκρατική» διαδικασία που στηρίζεται υποτίθεται στην απόφαση της πλειοψηφίας. Οι μετανάστες δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας. Προσφέρουν και ανανεώνουν την πολιτισμική ταυτότητα της χώρας. Ας μην «ανησυχούν» λοιπόν για την ιθαγένεια οι ακραίοι κύκλοι του συντηρητισμού. Είναι ένα μέτρο που επιβάλλεται να παρθεί για όσους τόσα χρόνια πρόσφεραν παρά τις σε βάρος τους αδικίες. Πόσο μάλλον για τα παιδιά τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα