ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ
Στήριξη στην κυβέρνηση
για το θέμα της ιθαγένειας
Αθήνα
Πλήρη στήριξη τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την χορήγηση ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα παρείχε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντώνιο Γκουτιέρες σε σημερινή συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ισότιμη ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η προϋπόθεση της πενταετούς νόμιμης παραμονής των γονέων προκειμένου να χορηγηθεί η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι πλέον διεθνής τάση, επισήμανε, επικαλούμενος και την εμπειρία της Πορτογαλίας και είπε ότι εκεί η πολιτογράφηση συνέβαλε στην ενσωμάτωση των μεταναστών και την κοινωνική συνοχή.
Χθες ο κ. Γκουτιέρες, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποσχέθηκε οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ συναντήθηκε αμόμη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά και το Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Κομίνη.
ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Ελληνογαλλική πρωτοβουλία
για θέματα μετανάστευσης
Αθήνα
Κοινή πρωτοβουλία για θέματα παράνομης μετανάστευσης ανέλαβαν Ελλάδα και Γαλλία εν όψει της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΣ της ΕΕ, στο Τολέδο της Ισπανίας (21 – 22 Ιανουαρίου). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνυπέγραψε επιστολή με τον Γάλλο ομόλογό του Ερίκ Μπεσόν, την οποία απεύθυνε προς την Ισπανική Προεδρεία.
Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου της Frontex και η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών, καθώς επίσης και η οικοδόμηση ενός ισχυρού μεσογειακού μετώπου προκειμένου να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση και εφαρμογή των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ.
O κ. Χρυσοχοΐδης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο του Τολέδο, προκειμένου να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης και να έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του.
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σύσκεψη για
τα σοβαρά
προβλήματα των ΤΕΕ
Αθήνα
Η αναμόρφωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ως προς τη δομή, την οργάνωση, και τη λειτουργία της με συνέπεια τη μείωση του μαθητικού δυναμικού της και σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Η ηγεσία του υπουργείου έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των ΤΕΕ, προκειμένου να αποτελέσουν μια ποιοτική διαδρομή για την ικανοποίηση των κοινωνικών, επαγγελματικών και ατομικών αναγκών των μαθητών. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η αναμόρφωση των ΤΕΕ, θα στηριχθεί στη σοβαρή αποτύπωση της πραγματικότητας μέσω της μελέτης σε βάθος των προβλημάτων, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις που θα προκύψουν να βασίζονται σε τεκμηριωμένες θέσεις και με την συναίνεση της κοινωνίας, των μαθητών και του εκπαιδευτικού κόσμου.
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Ενδεχόμενη συνάντηση
Δρούτσα – Νταβούτογλου
Αθήνα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 του μήνα, άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπ.Εξ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σκοπιανό, σχετικά με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών χωρών για το πρόβλημα της ονομασίας και την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα γίνει με τη συμμετοχή των υπουργών των Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στην ISAF, αλλά και γειτονικών χωρών και Διεθνών Οργανισμών, καθώς επίσης και εκπρόσωπων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναμένεται να θέσει ζητήματα που άπτονται της συμβολής της χώρας τόσο με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης, όσο και με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.
Η Διάσκεψη του Λονδίνου πρόκειται να επικεντρωθεί σε πέντε ενότητες: πρώτον στα θέματα ασφάλειας της χώρας, δεύτερον, στη διακυβέρνηση και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τρίτον, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τέταρτον στην περιφερειακή διάσταση ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης και πέμπτον, στη συμφιλίωση και ανοικοδόμηση του αφγανικού κράτους.
Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης δεν αποκλείεται ο αναπληρωτής Υπουργός να έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με τον Τούρκο υπουργό Υπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τερματισμού της ελληνικής παρουσίας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η παρουσία της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν είναι πολύ σημαντική και έχει ακόμη να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην εικόνα της Ελλάδας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Το Κυπριακό
το μεγαλύτερο
πρόβλημα
με την Ελλάδα
Αγκυρα
Το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά τις «διαφορές θρησκείας και ταυτότητας» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι εχθρικές και φιλικές προς την Τουρκία χώρες, η ευρωπαϊκή προοπτική και πολλά άλλα αναφέρεται η δημοσκόπηση που διενήργησε το «Κέντρο Ερευνών και Εφαρμογών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του Πανεπιστημίου της Αγκυρας.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν στον ερώτημα «ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν ως εξής:
Κυπριακό 34%, υφαλοκρηπίδα 26,4%, στρατιωτικοποίηση νησιών Αιγαίου 13,5%, χωρικά ύδατα 5,9%, άλλα 4,7%, προβλήματα μειονοτήτων 3,3%, Πατριαρχείο 2,0%, βραχονησίδες 2,8%, εναέριος χώρος 2,4%, δικαίωμα εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο 2,4%.
Στο ερώτημα αν πρέπει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Ναι, αν λυθεί το Κυπριακό 40,7%, όχι ποτέ 30,9%, ναι ως αντάλλαγμα προς την ένταξή μας στην ΕΕ 14,6%, δεν ξέρω 13,8%.
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να ορίσουν την κατεχόμενη Κύπρο και έδωσαν τις εξής απαντήσεις: Αδελφική χώρα που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ποτέ 56%, «καμπούρα» στην πλάτη της Τουρκίας 14,9%, δεν ξέρω 12%, θέμα όχι τόσο σημαντικό στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας 10,8%, θέμα που μπορεί να γίνει υποχώρηση εν όψει της ένταξης στην ΕΕ 6,3%.