Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Βρυξέλλες
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας είναι “ένα σοβαρό πρόβλημα”, αλλά δεν θα οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης, τόνισε χθες σε
δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Στρος-Καν προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ελληνική οικονομία, μία ημέρα μετά την απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, παρά την αποδοχή από την ΕΕ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2012. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε σε διάσπαση της ευρωζώνης» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,4167 δολάρια.
Το ενιαίο νόμισμα σημειώνει απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με αφορμή τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Από τις 25 Νοεμβρίου, έχει χάσει το 6% της αξίας του, εν μέρει λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν στους επενδυτές για τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, τόνισε χθες, ότι η ΕΕ δεν θα αλλάξει τους κανόνες της ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των κανόνων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, είπε, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει (σ.σ. μόνη της προφανώς) να καλύψει το χαμένο έδαφος όσον αφορά τις υποχρεώσεις της. Αργότερα, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Ελλάδα προχωρά με το σχέδιό της για μείωση των ελλειμμάτων της. «Υπάρχουν τα πρώτα βήματα και θετικές ενδείξεις», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να δει κανείς εάν τα σχέδια αυτά επαρκούν.
Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει στις 14 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ: «Καμία κυβέρνηση, καμία χώρα […] δεν πρέπει να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση. Εχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα τους εφαρμόσουμε χωρίς κανενός είδους ειδική μεταχείριση. Και γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιες κυβερνήσεις, μία ειδικότερα, αλλά όχι μόνο μία, αρκετές κυβερνήσεις έχουν να λάβουν πολύ σκληρές και πολύ δύσκολες αποφάσεις» είχε πει.
Επίσης, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο ενεχυρίασης για την Ελλάδα. «Δεν θα αλλάξουμε το πλαίσιο ενεχυρίασης για λογαριασμό καμίας χώρας. Το πλαίσιο μας ενεχυρίασης ισχύει για όλους, για όλες τις χώρες. Αυτό έχει ειπωθεί ήδη από τον αντιπρόεδρο, από εμένα και από τους συνεργάτες μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο» είχε τονίσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του ΔΣ της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, Χανς Γκιοργκ Φαμπρίσιους, είπε ότι αν η Ελλάδα δεν επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα γρήγορα, οι συζητήσεις περί οικονομικής βοήθειας θα ενισχύονται, απειλώντας να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» που θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ.
Σε κείμενο ομιλίας του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ότι η επισφαλής κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας αποτελεί σήμα κινδύνου για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ώστε να τηρούν πιστά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Αν δεν κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα, οι συζητήσεις για ευρωπαϊκή βοήθεια θα ξεφύγουν από τον έλεγχο και θα αποκτήσουν την δική τους δυναμική» τόνισε. Σε ομιλία του στο Ασιατικό Χρηματοοικονομικό Φόρουμ, στο Χονγκ Κονγκ, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα ώστε να μην επαναληφθεί η πρόσφατη κρίση.
Τέλος, απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει και νέα παγκόσμια ύφεση, αλλά υπογράμμισε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αργός και άνισος, με τις οικονομίες της Ασίας να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα