Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

“Οχι” σε αύξηση ΦΠΑ και έκτακτη φορολογία
Αθήνα
Στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στρέφουν πλέον το βλέμμα τους Ευρωπαϊκή Ένωση και αγορές, δίδοντας χρονικό περιθώριο έξι μηνών στη χώρα μας. Πάντως, οι αντιδράσεις στο Eurogroup και στο EcoFin ήταν θετικές, αν και εκφράστηκαν πάλι κάποιες επιφυλάξεις.
Ενημερώνοντας χθες τους οικονομικούς συντάκτες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ και επιβολής έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και ακίνητα, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Ιούνιο, λέγοντας ότι μέχρι τότε θα υπάρξει απόλυτη τήρηση του προϋπολογισμού, ενώ τότε η Κομισιόν θα καταρτίσει σχετική έκθεση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο.
“ΑποκατΑσταση της αξιοπιστΙας της ΕλλΑδας”
Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας, διαβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εστιάζοντας στις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και στη διοικητική δομή της χώρας, καθώς και στην αναμόρφωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες αλλάζει σιγά – σιγά υπέρ της χώρας μας και εκτίμησε ότι οι αγορές σύντομα θα υιοθετήσουν την ίδια εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία ώστε να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να περικοπεί το πρόγραμμα δανεισμού του πρώτου εξαμήνου εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, ακόμη, ότι τόσο από την πρόσφατη έκθεση της Eurostat για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών όσο και από το προσχέδιο πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί στη χώρα μας, προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες για τα ανακριβή στατιστικά δεδομένα που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πρόσθεσε, παρόλα αυτά, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για την οικονομία.
Όσον αφορά στις οφειλές της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ προς το ΙΚΑ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις αποδεχθεί και ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση με τον υπουργείο Εργασίας για τη διευθέτηση του ζητήματος.
ΑναδρομικΑ οι αλλαγΕς στη φορολογΙα
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επεσήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και για επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας.
Παράλληλα, είπε, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.
Ερωτηθείς για τον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β? τρίμηνο εφέτος να καλύψει το 50% (περίπου 26 δισ. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads). Η κυβέρνηση μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός δεν απέκλεισε και την έκδοση “λαϊκού ομολόγου”, με το οποίο θα απευθυνθεί στην πλειονότητα των καταθετών των τραπεζών.
Ωστόσο, ανέφερε ότι “η έκδοση λαϊκών ομολόγων είναι μια λύση που μελετούμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες”.
Ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ. Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι “κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις”.
ΔημιουργΙα ανεξΑρτητης ΣτατιστικΗς ΑρχΗς
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο του Eurogroup και του ECOFIN ενημέρωσε τους ομολόγους του και για το σχέδιο νόμου που προωθείται για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Στατιστικής αρχής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά έχει να κάνει με ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο διατρέχει όλο το σύστημα παραγωγής και στοιχείων.
Ήδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ, που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι για τη σύσταση ενός σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προχωρούμε στη νομοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα θωρακίζουν την εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία και στα στοιχεία που περιέχει ο προϋπολογισμός.
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Επίσης, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετίας το οποίο στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος από το 12,7% στο τέλος του 2009, στο 2,8% στο τέλος του 2012.
Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο πολύ θετικά στοιχεία του προγράμματος αυτού. Το πρώτο, είναι η πλήρης ποσοτικοποιημένη περιγραφή όλων εκείνων των μέτρων, που θα επιτρέψουν τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2010. Το δεύτερο, είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ανάλυση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τομών που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Και υπενθύμισε το νομοσχέδιο για το φορολογικό που θα έρθει στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο που έρχεται τον Απρίλιο και τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στο EcoFin της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις
“Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ, σφίγγει τη φορολογική θηλιά στα λαϊκά στρώματα ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Χρειάζεται τώρα λαϊκή αντεπίθεση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. “Τελικά φαίνεται ότι… «ΩΤΙΛ» χρειάζεται όλη η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η ακοή της. Με τα μέτρα που παίρνουν οδηγούν τη χώρα στην πλήρη καταστροφή και προσφέρουν ζωτικό χώρο στους κερδοσκόπους. Ίσως τον Μάρτιο χρειαστεί να ληφθούν σοβαρότερες αποφάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα”, τόνισε ο ΛΑΟΣ.
“Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, παρά τις διαψεύσεις της, ανοίγει την πόρτα σ’ ένα σχέδιο Β πολύ πιο σκληρό. Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμάχεται την νεοφιλελεύθερη λογική των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων θα παραμένει όμηρός τους, αναποτελεσματική στην πολιτική της, ενώ την ίδια στιγμή οι κερδοσκόποι ανενόχλητοι θα τρίβουν τα χέρια τους” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Η Ευρωζώνη θα αντέξει στους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Μπλούμπεργκ ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν θα οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης. Υπάρχουν τα πρώτα βήματα και θετικές ενδείξεις αλλά υπάρχει και η ανάγκη να δει κανείς εάν τα σχέδια αυτά επαρκούν, σχολίασε τα δημοσιονομικά μέτρα της Ελλάδας, ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα