Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FINANCIAL TIMES
“Παγκόσμια προσοχή για
την ελληνική τραγωδία”
Λονδίνο
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζεται στα διεθνή ΜΜΕ το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία, στα οποία πρωταγωνιστεί η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σε χθεσινό δημοσίευμα, υπό τον τίτλο: «Η Ελληνική τραγωδία αξίζει την παγκόσμια προσοχή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα από 12,5% του ΑΕΠ στο 3% έως το 2012. Είναι πιθανόν αυτό να συμβεί; Οχι και τόσο. Όμως, η Ελλάδα είναι απλά η ακραία περίπτωση σε μία “δεξαμενή” δημοσιονομικών προβλημάτων. Και άλλες χώρες της ευρωζώνης δέχονται πιέσεις για μείωση των ελλειμμάτων τους. Τι θα προκαλέσει αυτή η πίεση στα ίδια τα κράτη, στην ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία; Εχοντας παραποιήσει τα μεγέθη της για αρκετά χρόνια, καταπατώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων της η Ελλάδα βρίσκεται στο “απόσπασμα”. Ακόμη, όμως, και εάν έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάστασή της, το έργο που έχει αναλάβει είναι τεράστιο. Ειδικότερα από τη στιγμή που σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα, όπως η Βρετανία, δεν μπορεί λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα με χρήση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής ή με υποτίμηση του νομίσματος της. Υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή η Ελλάδα να παλέψει και να τα καταφέρει, ή να χρεοκοπήσει. Ποιο από τα δύο είναι πιο πιθανό; Δεν γνωρίζω. Όμως, η χρεοκοπία δεν είναι λύση. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα, εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης. Το να φύγει από την ευρωζώνη ισοδυναμεί με πολιτική καταστροφή»

ΤΟN ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Στο 6% επιβραδύνθηκε
η πιστωτική επέκταση
Αθήνα
Η συνολική πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε στο 6% το Νοέμβριο του 2009, σε ετήσια βάση, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης επιβραδύνθηκε στο 16,4% από 18,9% τον Οκτώβριο, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησαν στο 4,2% από 4,4%.
«Η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας συνεχίζει να επιβραδύνεται, αντανακλώντας τη συμμετρική μείωση των πιστώσεων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά» σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικης Τράπεζας Ν. Μαγγίνας.
«Η τάση είναι εντονότερη στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, ενώ τα στεγαστικά εμφανίζουν ηπιότερη πτώση.
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί τους επόμενους μήνες, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν έχει ανακάμψει σημαντικά, ενώ οι συνθήκες ρευστότητας για τις τράπεζες τείνουν να γίνουν δυσμενέστερες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα γυρίσει φέτος σε αρνητικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ισχυρής ανόδου.
Το 2009, υπολογίζεται ότι έκλεισε με ρυθμό αύξησης 4% περίπου.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
“Φορολογικά ΚΕΠ” και
επανασύσταση ΣΔΟΕ

Αθήνα
Σαρωτικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό και φορεισπρακτικό μηχανισμό εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τη δημιουργία «φορολογικών ΚΕΠ» σε όλη τη χώρα, επανασύσταση του ΣΔΟΕ και την ουσιαστική κατάργηση εφοριών και τελωνείων.
Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί στον διάλογο για το φορολογικό νομοσχέδιο και στοχεύει του υπουργείου είναι η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων Στα «φορολογικά ΚΕΠ», οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, να πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη και να διεκπεραιώνουν όποιες άλλες υποθέσεις έχουν με την Εφορία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, σε κάθε περιφέρεια θα δημιουργηθούν Περιφερειακά Κέντρα, που θα παρακολουθούνται από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σε άγονες, ορεινές, και άλλες περιοχές θα συσταθούν τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ουσιαστικά, εφορίες και τελωνεία στη σημερινή τους μορφή θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από περίπου 500 ΤΟΚ σε όλη τη χώρα. Τα ΤΟΚ θα υπάγονται σε 13 Περιφερειακά Κέντρα. Τέλος, προβλέπεται η επανασύσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου-Επανελέγχου, για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Μισθοί με κουπόνια
για οικιακές βοηθούς
Αθήνα
Την καθιέρωση «κουπονιού» για τους εργοδότες (φυσικά πρόσωπα) που απασχολούν κατ? οίκον ή σε αγροτικές εργασίες ανασφάλιστους, τους οποίους αμείβουν χωρίς κανένα παραστατικό, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό Ο εργοδότης θα προμηθεύεται το κουπόνι -υπό τη μορφή διπλότυπης επιταγής- από τα ΚΕΠ ή τις τράπεζες, και θα πληρώνει με αυτό τον εργαζόμενο για τις υπηρεσίες του και το ασφάλιστρο το οποίο αναλογεί.
Ο εργαζόμενος, «αυτόματα» ασφαλισμένος για την εργασία την οποία παρείχε, θα εξαργυρώνει την επιταγή αφού παρακρατηθεί η εισφορά που αναλογεί στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να εκπίπτει από το φόρο τα σχετικά ποσά, υποβάλλοντας τα αντίγραφα των επιταγών μαζί με τη δήλωση.
Για παράδειγμα, ο εργοδότης για μεροκάματο 40 ευρώ θα αγοράσει επιταγή των 45 ευρώ, έτσι ώστε να παρακρατηθούν και οι εισφορές του εργαζόμενου, όταν εισπράξει το κουπόνι από το ΙΚΑ. Η ασφάλιση του εργαζόμενου δεν συνιστά σχέση εξαρτημένης εργασίας, συνεπώς δεν αποκτά αξιώσεις για δώρα ή αποζημίωση σε περίπτωση απομάκρυνσης.
Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο ρυθμίσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η αποδέσμευση της σύνδεσης της ασφάλισης των αλλοδαπών εργαζομένων από τη διαδικασία της νομιμοποίησης και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 μετανάστες να εγγραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ΟΓΑ και ΙΚΑ θα έχουν ημερήσιο όφελος 2 εκατ. ευρώ, περίπου, αφού στο σύστημα θα ενταχθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί).

Ερευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Στο 14% διαμορφώνεται το ποσοστό του τζίρου των κροατικών επιχειρήσεων που προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, έναντι 12% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Eurostat). Στην Ιρλανδία καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρονικού εμπορίου στη διαμόρφωση του τζίρου (26%) και ακολουθούν η Νορβηγία με 21%, η Φινλανδία και η Σουηδία με 18%, έκαστη. Στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται η Τσεχία και η Γερμανία με 15%, έκαστη.
Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία και την Κύπρο το ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τζίρο διαμορφώνεται στο 1%, ακολουθούν οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τη Ρουμανία με 2% και στην επόμενη θέση κατατάσσεται η Λετονία με 5%.
Από την έρευνα προκύπτει πως τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο προέρχονται κυρίως από τις εγχώριες αγορές. Κατά μέσο όρο, το 73% των εσόδων του ηλεκτρονικού εμπορίου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προέρχεται από τις εγχώριες αγορές, το 19% από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 8% από τρίτες χώρες.

Πτώχευση κήρυξε
η Japan Airlines
Πτώχευση κήρυξε προχθές ο ιαπωνικός αερομεταφορέας Japan Airlines, σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, λυγίζοντας υπό το βάρος των χρεών. Η εξέλιξη δεν εξέπληξε ουσιαστικά κανέναν, καθώς οι φήμες για την επικείμενη χρεοκοπία και το βάρος των χρεών 25,6 δισ. δολαρίων είχαν κάνει τη μετοχή της εταιρείας να κατρακυλήσει κατά 90% μόνο την προηγούμενη εβδομάδα. Πρακτικά, η εταιρεία αυτή τη στιγμή δεν αξίζει σχεδόν τίποτε, καθώς η αγοραία κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ (όσο κοστίζει ένα αεροσκάφος, σημειώνουν δηκτικά οι αναλυτές). Ως μέρος της αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα περικόψει σχεδόν 16.000 θέσεις εργασίας -το ένα τρίτο των εργαζομένων της- και θα αποσύρει 37 αεροσκάφη από τον στόλο της. Οι πιστωτές της θα διαγράψουν χρέη 8 δισ. δολαρίων, ενώ κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης το Τόκιο θα στηρίξει την εταιρεία με 10 δισ. δολάρια.
Επιδείνωση οικονομικού
κλίματος στη Γερμανία
Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία όπως ανακοινώθηκε προχθές, με τους Γερμανούς επιχειρηματίες να υπολογίζουν μεν σε ανάπτυξη για φέτος, αλλά ανάπτυξη ήπιας μορφής. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 47,2 τον Ιανουάριο, έναντι 50,4 τον Δεκέμβριο. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο του για τα τελευταία τριάμισι χρόνια φτάνοντας το 57,7. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η κατανάλωση και η αγορά οχημάτων θα κινηθούν αρνητικά τους επόμενους έξι μήνες (το «βεληνεκές» του ZEW), ενώ θετικά αξιολογούν τις προοπτικές του γερμανικού τομέα μηχανολογίας.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτηση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απολέσει το οικονομικό πλεονέκτημά της αν δεν περιορίσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
“Τα τελευταία δέκα χρόνια η ενεργειακή κατανάλωσή μας έχει αυξηθεί κατά 9%. Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη”, επεσήμανε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου το 58% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και η βιομηχανία της ΕΕ προέρχεται από το εξωτερικό. Σχεδόν το 40% αυτών των εισαγωγών έρχεται από τη Ρωσία, περίπου το 24% από τη Νορβηγία και το 20% από τη Αλγερία. “Στην ενεργειακή εξάρτηση έχουμε κινηθεί από το 44% στο 53%. Αυτό το επιπλέον 9% αντιπροσωπεύει 67 δισ. ευρώ που μεταφέρουμε από την ΕΕ σε άλλες χώρες. Πρόκειται για σχεδόν το ίδιο ποσό που το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτει ως κρατικές δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο κ. Θαπατέρο.
Ο ίδιος είπε ότι, στο διάστημα που έχει την προεδρία της ΕΕ, η χώρα του θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάκαμψη της οικονομίας της και σε αυτό θα συντελέσει η προτεραιότητα που θα δώσει στην επέκταση της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών, κίνηση στην οποία προέβησαν τον περασμένο Μάρτιο οι Βρυξέλλες με νέα νομοθεσία.
Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η δεύτερη ισπανική προτεραιότητα που αφορά την επίτευξη βελτιωμένων διασυνδέσεων μεταξύ των εθνικών ενεργειακών δικτύων για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, εξέλιξη που αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, να συμπιέσει τις τιμές και να επιτρέψει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών της Ένωσης στην περίπτωση ενεργειακών κρίσεων. “Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αποκτήσει ανταγωνιστική πρωτοκαθεδρία, σε οποιοδήποτε βαθμό, εκτός και αν αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι “πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες από τη φύση τους θα απαιτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη διανομή”.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μεγάλη πτώση

Αθήνα
Μετά την προχθεσινή “ανοδική ανάσα” οι πωλητές επανήλθαν χθες στο Χ.Α., οδηγώντας την αγορά σε μεγάλη πτώση, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.
Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του spread στα ελληνικά ομόλογα το οποίο κινήθηκε στα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης στα 10ετή ομόλογα, επίπεδα που είναι υψηλά των τελευταίων 10 μηνών, επηρέασε, σύμφωνα με τους αναλυτές, καταλυτικά την χρηματιστηριακή αγορά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.030,28 μονάδες έναντι 2.101,54 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 71,26 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,39%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.020,28 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,95%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.444,11 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 2,49%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 395,31 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,70%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.318,77 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,73%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.712,90 μονάδες, με πτώση 3,77%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισε μόνο η μετοχή του ΟΤΕ (+0,79%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Βιοχάλκο (-7,45%), της Πειραιώς (-6,88%), της Intralot (-6,15%), της Alpha Bank (-5,89%), της Eurobank (-5,87%) και της Εθνικής (-5,52%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Plias +9,09%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +9,09%, FHL Mermeren +8,40%, Τεχνικές Εκδόσεις +7,89% και Yalco +6,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Envitec -19,87%, Λανακάμ (κο) -19,09%, Ελφίκο(κο) -18,12%, Κλωνατέξ(κο) -12,50% και CPI -9,76%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 231,706 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 4.662.696 τεμάχια, Alapis με 3.393.639, Μarfin Popular Bank με 3.179.972 και Πειραιώς με 2.966.355 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 77,567 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 20,455, Πειραιώς με 19,792 και ΟΠΑΠ με 18,799 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 77,882 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα