Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αθηνα – ΘεσσαλονΙκη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες αρνούμενοι
να συμμετάσχουν στον διάλογο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκινά τη Δευτέρα στο Ζάππειο. Στο μεταξύ, μήνυμα στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη μαραθώνια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως κύριο θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στον διάλογο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως με τις κινήσεις τους βάζουν απέναντί τους την κοινωνία την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση.
Πιο αναλυτικά: Τονίζοντας προς όλες τις πλευρές ότι πρώτα θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα και μετά θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες ενισχύουν αλλά και στήνουν νέα μπλόκα προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία σε οδηγούς και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πανελλαδικού Οργάνου, όπως τόνισε το μέλος του, Τρύφων Αράπογλου, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών.
Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι οι αγρότες νιώθουν απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο σε μια σειρά βασικών θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους, όπως: λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, έλεγχος της αγοράς, κατοχύρωση του επαγγέλματος, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ. Οι αγρότες προχωρούν σε μερικούς ή ολικούς αποκλεισμούς τελωνείων, επαρχιακών και εθνικών οδών και όχι μόνο. Στη Θεσσαλία οι παραγωγοί πέρα από τη Νίκαια έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην άκρη του οδοστρώματος στον Πλατύκαμπο και τη Μελούνα από εκεί όπου γίνεται η κίνηση προς και από τη Βόρεια Ελλάδα λογά των κατολισθήσεων στα Τέμπη. Οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, όμως άφησαν να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στα αιτήματα τους, μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Μπλόκα υπάρχουν επίσης στους κόμβους Κερδυλλίων, Αμφίπολης και Χρυσούπολης της Εγνατίας Οδού. Την παρέμβαση της εισαγγελέως Σερρών, Ιωάννας Κατσή, προκάλεσαν τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό. Η εισαγγελέας έδωσε χθες το πρωί παραγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, ώστε να σχηματίζονται δικογραφίες κατά των αγροτών που συμμετέχουν στο κλείσιμο των δρόμων, επισημαίνοντας ότι η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι αδίκημα για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα. Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Παναγιώτη Παπαδόπουλο η μήνυση κατά των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συλλήψεις θα πραγματοποιηθούν, όπως τόνισε, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Στον ΠρομαχΩνα
ο ΒοΥλγαρος ΠρΟξενος
Eνισχύθηκε με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ το μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα Σερρών. Η συνοριακή διέλευση στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα παραμένει κλειστή για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Ήδη, υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων από σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ από το πρωί χιονίζει και σημειώνεται πτώση θερμοκρασίας. Με στόχο τον απεγκλωβισμό των συνόρων από τον αγροτικό κλοιό στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, επισκέφθηκε τους αγρότες ο Βούλγαρος πρόξενος, Λατσεζάρ Ιβάνοφ.
Οι προσπάθειες του προξένου να ανοίξει ο δρόμος απέβησαν άκαρπες, γεγονός που οδήγησε τον κ. Ιβάνοφ να δηλώσει ότι η χώρα του  θα απευθυνθεί στην Ε.Ε., ώστε να αποζημιωθεί για τις οικονομικές ζημιές, που υφίσταται η χώρα του, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων.
O εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Τομ Βαν Λίρουπ επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε προχθές επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους έλληνες αγρότες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό και υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ.
ΕμμΕνει στη θΕση της
για διΑλογο η κυβΕρνηση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της και καλεί τους αγρότες σε διάλογο.
“Πρόσκληση” και “έκκληση” στους αγρότες να έρθουν στον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
“Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες -που βρίσκονται στα μπλόκα σήμερα- σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα και πως τα περισσότερα αιτήματα τους είναι θεμιτά, αλλά όπως είπε δεν γίνεται η χώρα να εγκαλείται από γειτονικές χώρες που ανήκουν στην ΕΕ γιατί δεν πληροί τις συμβατικές τις υποχρεώσεις όπως η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα