Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΘΗΝΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις έκρουσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ανοίγοντας τον κύκλο εργασιών για την ανασυγκρότησή τους.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η Αθήνα, μαζί με τη Μπρατισλάβα και το Αμβούργο είναι οι τρεις ταχύτερα «γκετοποιούμενες» πόλεις στην Ευρώπη.
Επιπλέον, οι έξι από τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις με προβλήματα αέριας ρύπανσης είναι ελληνικές. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά πρασίνου στις ελληνικές πόλεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Οι πόλεις της Ελλάδας είναι επίσης από τις λιγότερο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη, ενώ με ταχύτητα σαλιγκαριού κινούνται οι πολεοδομικές μελέτες. Από τις δύο χιλιάδες αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί, την τελευταία εικοσαετία, οι 950, λίγο κάτω από το 50%. Από τις δύο χιλιάδες πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%. Ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης μίας πολεοδομικής μελέτης και των πράξεων εφαρμογής της κυμαίνεται από 12 έως 18 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης, υπογράμμισε ότι οι πόλεις της περιφέρειας ακολουθούν το
αποτυχημένο μοντέλο της πρωτεύουσας και αναπτύσσονται ως “μικρές Αθήνες”.
Αντι πολεοδομικού σχεδιασμού, συχνά ακολουθείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση ιδιωτικών επιλογών και των δυναμικών της αγοράς γης.
Ο ιδιωτικός χώρος είναι κυρίαρχος με αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος να υποβαθμίζεται, ενώ απουσιάζει η αρχιτεκτονική στα δημόσια έργα, τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων και των τελών κυκλοφορίας, λέγοντας ότι συχνά, το αστικό περιβάλλον και η προστασία του χρησιμοποιούνται ως το άλλοθι για οικονομικά μέτρα.
“Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στοχεύει στο να εντοπίσει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να προστατευθούν οι πόλεις και να υποστηριχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξής τους”, κατέληξαν οι δηλώσεις του Κ. Καρτάλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα