Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

Εκατοντάδες
νεκροί

Λάγος
Περισσότερα από 400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας. Αφορμή για τα βίαια επεισόδια στάθηκε η κατασκευή τεμένους στη συνοικία Νασαράκουα Γκουόμ, όπου κατοικούν κυρίως χριστιανοί.
Την Τετάρτη, η παρουσία των στρατιωτών ενισχύθηκε και οι αρχές αναφέρουν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις νιγηριανές στρατιωτικές δυνάμεις να είναι συγκρατημένες στη χρήση βίας.
Σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο μουσουλμανικού τεμένους, οι νεκροί ξεπερνούν τους 460, αριθμός που πιστοποιήθηκε μετά την περισυλλογή σωρών από διάφορες κοινότητες στα περίχωρα της Τζος. «Βρήκαμε τουλάχιστον 200 πτώματα συγκεντρωμένα στο τζαμί της Κούρου Γκάντα Μπίου και άλλους 22 στο Μάι Αντίκο» δήλωσε ο Μουχάμαντ Τάνκο Σίτου, υπεύθυνος του τζαμιού για τους μαζικούς ενταφιασμούς, προσθέτοντας τον αριθμό αυτόν στους πάνω από 150 νεκρούς παλαιότερου απολογισμού.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε υπολογίσει νωρίτερα τον αριθμό των χριστιανών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις σε 65 ενώ εκτιμά πως περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στη Νιγηρία, από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος το 1999 και επισημαίνει πως πολλοί από τους υπευθύνους παραμένουν ατιμώρητοι.”Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φονική βία στο Τζος. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμωρήσει
ποτέ τους υπεύθυνους” δήλωσε η Κορίν Ντούφκα, ερευνήτρια της οργάνωσης.

Οπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ομάδες νεαρών μουσουλμάνων και χριστιανών είχαν στήσει οδοφράγματα και αντάλλαζαν μεταξύ τους πυροβολισμούς, ενώ σπίτια, χριστιανικές εκκλησίες και τζαμιά πυρπολήθηκαν.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού, αρκετοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν καταφύγιο σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, αλλά και στο κτήριο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών.
Η διχόνοια μεταξύ των φυλών, η φτώχεια και η αδυναμία πρόσβασης σε βιώσιμους πόρους είναι η πηγή του προβλήματος σύμφωνα με αναλυτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα