Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΪΤΙΝΩΝ

Ξαναέζησαν τον εφιάλτη του σεισμού οι κάτοικοι της Αϊτής, όταν σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, στέλνοντας δεκάδες τρομοκρατημένους ανθρώπους στους δρόμους, μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 1 χθες το μεσημέρι, είχε ένταση 6,1 ρίχτερ, εστιακό βάθος 22 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του βρισκόταν 42 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Τζακμέλ. Από το σεισμό δονήθηκαν κτήρια στην πρωτεύουσα και πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Την ίδια ώρα, το δράμα των κατοίκων συνεχίζεται καθώς σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους
καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό,
όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ).
«Μέχρι να τους δοθούν σκηνές, η προτεραιότητα των ανθρώπων αυτών είναι να έχουν πλαστικές τέντες, μπιτόνια για να φυλάνε νερό και χάπια για απολύμανση του νερού» επισημαίνει ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι επιχειρήσεις ενίσχυσης σε ολόκληρη την Αϊτή. Η διανομή τροφίμων και νερού σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεύουσας με ελικόπτερα έχει ήδη ξεκινήσει, μετά τη συμφόρηση που επικράτησε στο αεροδρόμιο. Αεροπλάνο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μετέφερε 12 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό με αεροπλάνο της οργάνωσης, την ώρα που αεροσκάφη που μεταφέρουν 195 τόνους προμηθειών περιμένουν να πάρουν άδεια προσγείωσης στην πρωτεύουσα.

Αχτίδα ελπίδας φάνηκε κάτω από τα συντρίμμια, από όπου δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες ηλικιωμένη, ανασύρθηκαν ζωντανές μετά από επτά ημέρες.
Η δεύτερη γυναίκα, μια 25χρονη νεαρή ανασύρθηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός σούπερ μάρκετ.
Η γυναίκα ανέπνεε και μπορούσε να κάνει μερικές κινήσεις ενόσω βρισκόταν παγιδευμένη. Η επιχείρηση διήρκεσε εννέα ώρες. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός προβλέπει ότι οι ελπίδες για άλλους επιζώντες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες ότι βρέθηκε νεκρός κι άλλος Βραζιλιάνος κυανόκρανος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Βραζιλιάνων στρατιωτικών στους 18.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα