Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Σε αναμονή των απαντήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων “Η Ενότητα”, η οποία -νωρίς χθες το πρωί- ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της έξω από τις ΔΟΥ Χανίων.
Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα το προεδρείο της Ομοσπονδίας και θεσμικοί φορείς των Χανίων με τον υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν όλα τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Νομού, όπως η καρπόπτωση, οι αποζημιώσεις από τις φωτιές του 2007 και τον χιονιά του 2008, η κρίση στο λάδι και τα εσπεριδοειδή, τα προβλήματα των συνεταιρισμών, τα καρτέλ κ.λπ.
Μετά τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι ο υφυπουργός έδειξε να κατανοεί τα αιτήματά τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρχιμάκης ζήτησε προθεσμία έως το τέλος του μήνα για να δοθούν οι οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έβαλαν οι εκπρόσωποι των Χανίων, καθώς η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στη συνάντηση εξαιτίας του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης μέσα στις επόμενες ημέρες παρουσία της κας Μπατζελή.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπροσωπία από τα Χανιά -στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις βουλευτές, ο νομάρχης και ο αρμόδιος αντινομάρχης, εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, δήμαρχοι και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων- έθεσε στον υφυπουργό σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο των Χανίων καθώς και άλλα που εξετάζονται στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου.
Ειδικότερα:
– Για τις φωτιές του 2007 αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει γίνει η ονομαστικοποίηση της κατάστασης και θα έχουν αναρτηθεί από τον ΕΛΓΑ στους δήμους (Αν. Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου) οι πίνακες των δικαιούχων και το ποσό που δικαιούνται. Εκτιμάται, επίσης, ότι τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου θα δοθούν οι αποζημιώσεις εφόσον εξεταστούν οι ενστάσεις.
– Για τον χιονιά του 2008 ο υφυπουργός είπε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα απαντήσει μετά από 10 ημέρες.
– Για τη λειτουργία καρτέλ αναγνώρισε το πρόβλημα και σημείωσε ότι θα συγκροτηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί.
– Για το θέμα των συνεταιρισμών τόνισε ότι σε τρεις μήνες θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.
– Για τα εσπεριδοειδή και ειδικότερα το ζήτημα της χυμοποίησης όπου τα οριστικά δικαιώματα τα λαμβάνουν στην πλειονότητά τους οι έμποροι κι όχι οι παραγωγοί, αναφέρθηκε -κατά τη σύσκεψη- ότι η μόνη διέξοδος για τους παραγωγούς που πλήττονται είναι να προσφύγουν νομικά και να δηλώσουν ότι εξαπατήθηκαν.
– Επίσης, τέθηκε το θέμα της ίδρυσης παραρτήματος ΕΛΓΑ Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από τον υφυπουργό.
– Παράλληλα υποβλήθηκε από τον νομάρχη Χανίων Γ. Αρχοντάκη υπόμνημα για τα εγγειοβελτιωτικά έργα (το οποίο είχε αποσταλεί και παλαιότερα στην κα Μπατζελή). Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για το συγκεκριμένο θέμα να εξετάσει τι συμβαίνει με τα έργα και να απαντήσει μέσα σε δέκα ημέρες. Επίσης, υποσχέθηκε ότι για το θέμα αυτό θα έχει απευθείας επικοινωνία με τον νομάρχη εντός των ημερών.
– Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τις ζημιές που έχει προκαλέσει το έντομο Tuta apsoluta ζητήθηκε κατ? εξαίρεση αποζημίωση, ωστόσο, ο κ. Καρχιμάκης δεν είπε κάτι συγκεκριμένο επ? αυτού.
– Επίσης, ζητήθηκε κατ? εξαίρεση αποζημίωση για την καρπόπτωση χωρίς όμως να υπάρξει κάποια δέσμευση από τον υφυπουργό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ
Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης σε δηλώσεις του χθες το πρωί τόνισε ότι οι φορείς των Χανίων έθεσαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες του Νομού για τα οποία θα πάρουν απαντήσεις μέσα σε 10 ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου: “Μέσα στα αιτήματα που θέσαμε υπάρχουν κι οριζόντια θέματα που αφορούν όλους τους αγρότες. Αυτά θα συζητηθούν στον εθνικό διάλογο, όπου υπάρχει μια συγκεκριμένη αντζέντα 9 σημείων. Στα θέματα που αφορούν τον Νομό Χανίων θα πάρουμε απαντήσεις μέχρι τέλος του μήνα”.
Σε ό,τι αφορά τη στάση από εδώ και πέρα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε: “Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Περιμένουμε αν η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά ή αρνητικά στα αιτήματα που έχουν μπει κι αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές τον δρόμο για την Αθήνα τον ξέρουμε”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΑΣ
Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Χανίων “Η Ενότητα” Ηλίας Χαλακατεβάκης ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα -εκτός από το θέμα των συνεταιρισμών που η κυβέρνηση θα το εξετάσει τους επόμενους μήνες καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο- συζητήθηκαν διεξοδικά: “Ο υφυπουργός μας ζήτησε να τελειώσει ο εθνικός διάλογος και θα μας απαντήσει ή και θα μας δεχθούν μαζί με την υπουργό σε 8 – 10 ημέρες”, είπε ο κ. Χαλακατεβάκης, ενώ αναφερόμενος στην αναστολή των κινητοποιήσεων έως ότου δοθούν οι απαντήσεις από το υπουργείο σημείωσε: “Εμείς λέμε «ναι» στους αγώνες και «ναι» στον διάλογο. Το αρχικό μας αίτημα ήταν να γίνει συνάντηση μέχρι τέλος του μήνα. Άρα δεν έχουμε κάνει καμία παρέκκλιση από αυτά που είχαμε πει. Υπομονή μέχρι τέλος του μήνα. Ευλπιστώ ότι οι απαντήσεις θα είναι θετικές”.

ΑΠΟ ΤΟΝ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ
“Οχι” στα μπλόκα
“Μέτρο αδιέξοδου κοινωνικού εκβιασμού” χαρακτηρίζει τα μπλόκα των αγροτών ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης, ενώ τονίζει ότι “είναι άδικο να υπάρχει αυτή η δυναμική αγροτική κινητοποίηση απέναντι σε μια κυβέρνηση μόλις τριών μηνών και να την εκθέτει”.
Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Βαλυράκης σημειώνει για τη συνάντηση με τον κ. Καρχιμάκη ότι “η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις προτάσεις μας για τα θέματα των αγορών με καλή διάθεση” -και συνεχίζει λέγοντας- “αλλά θεωρώ άδικο να υπάρχει αυτή η δυναμική αγροτική κινητοποίηση απέναντι σε μια κυβέρνηση μόλις τριών μηνών και να την εκθέτει, όταν ήδη δύο γειτονικές χώρες προσέφυγαν στην Κομισιόν για το μπλοκάρισμα των προϊόντων τους στα σύνορά μας. Ο αποκλεισμός των δρόμων είναι μια πρόκληση χωρίς νόημα αφού παρεμποδίζει την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας και φέρνει άλλους εργαζόμενους σε αδιέξοδο. Τα μπλόκα και ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένα μέσον που δεν μπορεί να αποδώσει ως διαπραγματευτικό γιατί δεν αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα ούτε και την κυβερνητική αδυναμία ενίσχυσης των αγροτών και καταντά μέτρο, αδιέξοδου κοινωνικού εκβιασμού”.
Ο κ. Βαλυράκης υπογραμμίζει ακόμα: “Αυτό που πρέπει να γίνει και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τα Χανιά είναι, η από μηδενικής βάσης οργάνωση των παραγωγών, ώστε τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής μας να προστατευθούν, καταρχήν, από τα χαμηλής ποιότητας και κόστους ανεξέλεγκτα εισαγόμενα προϊόντα για να είναι σε θέση οι παραγωγοί να διαπραγματευτούν κατά προϊόν με ευνοϊκότερους όρους, την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά και τη μετατροπή τους σε εισόδημα. Όσο δεν οργανώνονται οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του μεσάζοντα στην αγορά και άρα οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές, ακόμα και κάτω του κόστους”.

Η ευρωπαία επίτροπος
Το μπαλάκι… στην κυβέρνηση πετάει η επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης Fischer Boel για το θέμα της εξυγίανσης της αγοράς από φαινόμενα νοθειών και εξαπάτησης των καταναλωτών όσον αφορά την προέλευση και καταγωγή του ελαιολάδου, έπειτα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Συγκεκριμένα η κα Boel αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης και οι μέθοδοι εντοπισμού της απάτης επικαιροποιούνται σε τακτική βάση. Ωστόσο, σημείωσε πως “τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των συναφών διατάξεων” και προσθέτει ότι “στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και ως προς το σύστημα των κυρώσεων, για να εξασφαλιστεί η τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας”.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων έφεραν στη Βουλή 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με κοινή ερώτησή τους προς τους συναρμοδίους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι “η ελληνική κτηνοτροφία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι όλων των κλάδων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και σε δραματικά αδιέξοδα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα