Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ 115 Π.Μ.

Στην προετοιμασία πιλότων F-16 για τη δημιουργία σμήνους επίδειξης οφείλεται ο έντονος θόρυβος και οι ριψοκίνδυνες φιγούρες πάνω από το Ακρωτήρι, που τελευταία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.
Το θετικό είναι ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου, επομένως τα… ακροβατικά θα σταματήσουν. Ωστόσο, στο πλαίσιο της “συντήρησης” των δύο πιλότων θα επαναλαμβάνεται σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και η αρθρογραφία, που είχε αναπτυχθεί τελευταία μέσα από τον Τύπο, προκάλεσε και την ενημέρωση που χθες έκανε ο σμήναρχος Γιώργος Βλασσόπουλος στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Βλασσόπουλος ανέφερε πως το πρόγραμμα επίδειξης με F-16 που ξεκίνησε να υλοποιείται στην 115 Π.Μ. με την εκπαίδευση δύο ιπταμένων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η εκπαίδευση επιβαρύνει την περιοχή από άποψη ήχου γιατί πρέπει να εκτελείται σε περιοχή πάνω από το αεροδρόμιο για λόγους ασφαλείας, πρέπει να είναι ορατή από χαμηλά από τον κόσμο και από τους Αμερικανούς εκπαιδευτές. Ο κ. Βλασσόπουλος επεσήμανε επίσης πως από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται μόνο για τις ανάγκες “συντήρησης” των πιλότων και γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί άλλος τόπος για την επανεκπαίδευση αυτή.
Ο διοικητής της 115 Π.Μ. υπογράμμισε πως θα γίνουν κάποιες προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση, τόνισε πάντως ό,τι και να κάνει η Αεροπορία ένα αεροδρόμιο με τόσα πολεμικά αεροσκάφη είναι λογικό να έχει ηχορρύπανση. Ο ίδιος επεσήμανε πως η 115 Π.Μ. και το αεροδρόμιο της Λάρισας σταματάνε τις ασκήσεις τους σε ώρες κοινής ησυχίας κάτι που δεν γίνεται από άλλες αεροπορικές μοίρες, ενώ ερωτηθείς για τη λειτουργία των “κανονακιών” που απομακρύνουν τα πουλιά από τον αεροδιάδρομο παρατήρησε πως λειτουργούν κυρίως για την ασφάλεια των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας και ότι δεν υπάρχουν διεθνώς πιο εξελιγμένα συστήματα για το διώξιμο των πουλιών.
Τέλος ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με την ηχορρύπανση στην περιοχή, η οποία, όπως σημείωσε, αναφέρει πως είναι ενοχλητική σε κάποια σημεία αλλά δεν είναι επικίνδυνη για την ακοή των πολιτών.
Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μιχάλης Κυνηγός, ο οποίος ζήτησε το σταμάτημα του προγράμματος εκπαίδευσης έως ότου υπάρξει μια ενημέρωση των δημοτών και να μην γίνει η “συντήρηση” πάνω από το Ακρωτήρι των πιλότων της μοίρας που θα συμμετέχουν στο σμήνος επίδειξης.
“Εμείς ως δήμος λέμε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πολύ περισσότερο να μην συνεχιστεί η συντήρηση των πιλότων. Το Ακρωτήρι έχει αλλάξει, η ανθρωπογεωγραφία έχει αλλάξει, δεν είναι όπως πριν από είκοσι χρόνια. Υπάρχουν χιλιάδες κάτοικοι εδώ και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Οι άνθρωποι εδώ πέρα του ότι ταλαιπωρούνται από τον θόρυβο έχουν και μια φοβία μήπως καταπέσει πάνω τους κάποιο αεροπλάνο. Ο κόσμος φοβάται”, ανέφερε.
Το ζήτημα της ηχορρύπανσης επανέφερε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας αλλά και των Χανίων ειδικότερα, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά σπίτια κτίζονται πλησίον του αεροδρομίου με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους κατοίκους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα