Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ανοίγει η αυλαία για
πέντε Εξεταστικές
Αθήνα
Από την Δευτέρα ανοίγει η αυλαία των Εξεταστικών Επιτροπών, με πρώτη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η συζήτηση για την υπόθεση της «SIEMENS», οι δε εργασίες και των δύο Εξεταστικών Επιτροπών θα γίνονται παράλληλα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν τα πορίσματα τους μέσα σε 6 με 7 εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο και των πέντε Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς θα συγκροτηθούν άλλες τρεις, που θα διερευνήσουν τις υποθέσεις των υποκλοπών, του “Γερμανού” και του Χρηματιστηρίου. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το
ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συμφωνήθηκε ομόφωνα, η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Επίσης, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
“Η κυβέρνηση εμπαίζει
τους απολυμένους”
Αθήνα
Συνάντηση με τους απολυμένους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, οι οποίοι πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών, είχε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι άνεργοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στατιστική και νούμερα. Ειδικότερα, για τους περίπου 800 απολυμένους του πρώην εθνικού αερομεταφορέα επεσήμανε ότι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, απασχολούνται στην Ολυμπιακή για τουλάχιστον 15 χρόνια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους εμπαίζει.
“Απόγνωση και απελπισία”
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά τους και να ενταχθούν στη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να μπουν στο πλαίσιο των μετατάξεων. “Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτός ο
εμπαιγμός” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “όπου βρεθεί κι όπου σταθεί κανείς σ? αυτή τη χώρα βλέπει απόγνωση, απελπισία, βλέπει εργαζόμενους να απολύονται, βλέπει αγρότες να αφήνουν τα χωράφια και να κλείνουν τους δρόμους, βλέπει νέους ανθρώπους να μην έχουν ελπίδα για το μέλλον”.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
Επιβεβαιώνονται
σχέδια έντασης
με Ελλάδα

Αγκυρα
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε το σχεδιασμό στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων, μετά από αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Taraf σχετικά με σχέδια αύξησης της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα, διέψευσε,
ωστόσο, ότι ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Αν και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο χαρακτήρισε απαράδεκτους τους «ισχυρισμούς» της εφημερίδας, παραδέχθηκε ότι το «επιχειρησιακό σχέδιο» στο οποίο αυτή αναφερόταν είναι πραγματικότητα.
Η εφημερίδα είχε γράψει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανατροπή της κυβέρνησης, ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταρτίσει το 2003 σχέδια για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθεί αναταραχή εντός της χώρας με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλεπόταν η κλιμάκωση των πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από ελληνικό ή να γίνει κατάρρευση από τουρκικά πυρά και να κατηγορηθεί στη συνέχεια η Αθήνα. Ταυτόχρονα, τα σχέδια προέβλεπαν αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού υπογραμμίζεται ότι το «Σεμινάριο Σχεδιασμού», όπως αναφέρεται, «περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασκήσεων της περιόδου 2003-2006 του Γενικού Επιτελείου».
Αναφέρεται ότι «σκοπός του Σεμιναρίου Σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη των επιχειρησιακών σχεδίων που ετοιμάζονται σχετικά με την εξωτερική απειλή και η διασφάλιση της εκπαίδευσης του σχετικού προσωπικού. Το Σεμινάριο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο σεναρίου το οποίο περιλάμβανε περίοδο συνεχώς αυξανόμενης έντασης». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το Σεμινάριο ασχολήθηκε και με θέματα στρατιωτικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις πολέμου ή σε περιπτώσεις εμφάνισης καταστάσεων όπου ο πόλεμος καθίσταται αναγκαίος».
Το επιτελείο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κάποιος που διαθέτει νου και συνείδηση, τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σχετικά με το σχέδιο».

AΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ανακοινώθηκαν ακόμη
έξι γραμματείς υπουργείων

Αθήνα
Τα ονόματα των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία
Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για τους εξής:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
?Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας: Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος, Τραπεζικό στέλεχος.

?Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων: Λογοθέτη Μαρία, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
?Γενική Γραμματεία Υπουργείου Ανάπτυξης: Δρυμούσης Ιωάννης, Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

?Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης: Πετράκος Γεώργιος, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

?Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας: Αλεξόπουλος Άρης, Επίκουρος
Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

?Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού: Μαρκόπουλος Αντώνης, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ, στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα