ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΛΒΙΟ.
Ν/σ παραγράφει αδικήματα του Ιταλού πρωθυπουργού
Ρώμη
Τις έντονες αντιδράσεις της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης προκάλεσε η έγκριση από την Ιταλική Γερουσία του σχεδίου νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για το νόμο σχετικά με τις “σύντομες δίκες”, που κατέθεσε ο Μπερλουσκόνι και αν ψηφισθεί θα οδηγήσει στην παραγραφή αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά τις δικαστικές υποθέσεις με ανώτατη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνια.
Εάν εγκριθεί οριστικά και από τη Βουλή, η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε τρία χρόνια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, σε δύο χρόνια στο εφετείο και σε επιπλέον ενάμιση χρόνο στον Αρειο Πάγο.
Με το νέο αυτό «τέχνασμα» του Ιταλού πρωθυπουργού παραγράφονται, ουσιαστικά, δύο από τα κύρια αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Το πρώτο αφορά την αγοραπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset και το δεύτερο τον χρηματισμό του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μίλς.
«Στη Βουλή θα δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα κατά των μέτρων αυτών. Στη Γερουσία, έγινε ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει. Καταστράφηκε η δυνατότητα να αποδοθεί Δικαιοσύνη σε χιλιάδες πολίτες, σβήστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δίκες, για να σωθεί ένα μόνο άτομο», δήλωσε ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν θα επικυρώσει τον νόμο ή ότι θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμέσως μετά το «πράσινο φως» της γερουσίας, παρομοίασε τις δικαστικές υποθέσεις, που τον αφορούν, με «πραγματικά εκτελεστικά αποσπάσματα», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ανήκει στους συνηγόρους υπεράσπισής του.
Πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό», αφού «δεν πρόκειται για προβλήματα του Μπερλουσκόνι, αλλά για επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, διότι όλοι λειτουργούν κακόπιστα».
Διαδηλωτές έξω από τη Γερουσία φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ιταλού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να “καθίσει στο σκαμνί”.
ΕΞΟΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Εξορία στον Α. Δομίνικο για τον Μανουέλ Σελάγια
Με απόφαση του προέδρου της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο, ο ανατραπείς πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ως εξόριστος στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Ο Λόμπο, δήλωσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του, στα τέλη Ιανουαρίου, θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα, βάζοντας τέλος σε μια πολιτική περιπέτεια μηνών.
Ο Σελάγια, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, ζει εδώ και αρκετούς μήνες έγκλειστος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας. Βάσει της συμφωνίας, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του (καθώς και οι στενοί του συνεργάτες) θα ζήσουν ως «φιλοξενούμενοι υψηλού επιπέδου» στον Άγιο Δομίνικο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Σελάγια είπε ότι πρόκειται για «σημαντική χειρονομία» από πλευράς του νέου προέδρου.
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Απόλυτη απαγόρευση της μπούρκας
Παρίσι
Την απόλυτη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στο δημόσιο τομέα
ζήτησε ο Αντρέ Γκερίν, βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συστήθηκε ειδικά για το ζήτημα της μαντίλας.
“Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Στους δημόσιους χώρους που είναι ανοικτοί για το κοινό η ολοκληρωτική απαγόρευση της μαντίλας θα είναι απόλυτη”, δήλωσε ο κ. Γκερίν μιλώντας στην εφημερίδα “Φιγκαρό” λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της έκθεσης της επιτροπής. Αφού εξέφρασε την ευχή να θεσπιστεί “ένας γενικός νόμος” υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει μεγάλος αγώνας κατά της μπούρκας που δεν είναι άστοχο να πει κανείς ότι είναι “το ορατό σημείο ενός παγόβουνου μαύρης αντίδρασης”. “Την ιδέα ενός γενικού νόμου συμμερίζεται η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα που την φορούν περίπου δύο χιλιάδες γυναίκες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μιας απόφασης του κοινοβουλίου “χωρίς διφορούμενα”.
ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ισόβια καταδίκη για την ευθανασία του γιου της
Λονδίνο
Ισόβια κάθειρξη επέβαλε βρετανικό δικαστήριο στην 57χρονη Φράνσις Ίνγκλις η οποία το Νοέμβριο του 2008 έκανε θανατηφόρα ένεση ηρωίνης στον 22χρονο γιο της Τομ, που ζούσε σε άθλια κατάσταση έπειτα από σοβαρό τροχαίο. Η γυναίκα είχε προσπαθήσει και πάλι το Σεπτέμβριο του 2007, να χορηγήσει θανάσιμη δόση στο παιδί της. Το δικαστήριο έκρινε την Ίνγκλις, κάτοικο Ντάγκενχαμ στο ανατολικό Λονδίνο, ένοχη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Η Ίνγκλις αν και ομολόγησε ότι έκανε την ένεση στον γιο της, διότι όπως είπε δεν ήθελε να τον βλέπει να υποφέρει, ωστόσο δεν παραδέχθηκε την ενοχή της στην κατηγορία του φόνου.