Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η παλιά πολυκλινική

Σ? ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία των Χανίων και γωνία μάλιστα, επί των οδών Νεάρχου και Σολωμού, ένα «γερασμένο» κτήριο στο έλεος του χρόνου αποτελεί ό,τι χειρότερο στα μάτια, κυρίως των επισκεπτών της πόλης μας. Η παλιά, λοιπόν, πολυκλινική και έπειτα ιατρεία του ΙΚΑ, πώς? κατάντησε. Τουλάχιστον, μέχρι να αποφασίσουν?, τι θα γίνει αυτό το κτήριο, ο πέριξ αυτού χώρος δεν επιτρέπεται να δυσφημεί την πόλη μας!
Γ.Η.Κ.

Ψωροκώσταινα
Εκεί που έχουμε φτάσει με τα spread και τα επιτόκια δανεισμού μας από τους (πώς να το κάνουμε;) μη φιλάνθρωπους διεθνείς κερδοσκόπους, η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στο τέλος ούτε από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ούτε από τα μετεκλογικά πήγαινε έλα. Θα κριθεί από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσμενείς περιστάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Συνεπώς, οι διορισμοί διαχειριστών της κρίσης με τα μπλόκα των αγροτών και την απαίτησή τους να προαχθούν σε συνομιλητές του πρωθυπουργού μετά από κατάργηση των αρμόδιων υπουργών, πρέπει να τελειώσουν. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είναι η μόνη για την ώρα σοβαρή απάντηση και πάμε παρακάτω διότι, τα διεθνή κοράκια περιμένουν πώς και πώς θα μας κατασπαράξουν. Η κατάσταση της χώρας ενώπιον εταίρων και δανειστών είναι απελπιστική και είναι παραφροσύνη να καλλιεργούμε την εντύπωση ότι «δεν τρέχει τίποτα» και αρκεί ένας κατάλογος με «θα» απροσδιόριστης δυνατότητας πραγματοποίησης για να τη βγάλουμε «καθαρή». Σε λίγες βδομάδες που θα ζητήσουμε να δανειστούμε περίπου 30 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν ορατό το ενδεχόμενο να μην τα βρούμε ή να τα συνάψουμε με επιτόκια που «ζαλίζουν». Ο κ. Χατζηγάκης ο οποίος επαίρεται για την περυσινή διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ στους παρατεταγμένους στις εθνικές οδούς αγρότες, πρέπει να κληθεί να εξηγήσει ποια προβλήματα έλυσε και γιατί οι και πέρυσι επιδοτηθέντες αγρότες είναι και φέτος στα μπλόκα; (ή γλυκάθηκε η γρια στα σύκα?;). Ο κ. Καρατζαφέρης πρέπει να εξηγήσει που θα βρεθούν (και γιατί;) τα 15.000 ανά αγρότη ευρώ που προτείνει να διανεμηθούν και οι αριστερές δυνάμεις να κληθούν να μην αρκούνται στην κριτική του κυβερνητικού σχεδίου αλλά να καταθέσουν ένα δικό τους ΠΣΑ (πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης) παραθέτοντας τις πηγές και τις πολιτικές χρηματοδότησής του.
Τέλος ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης πρέπει να συνθέσει τον νέο ύμνο για την «Ρωμιοσύνη» παίρνοντας ως μοντέλο? την Ψωροκώσταινα του Μποστ.
ΑΕΣ

Ο κ. Καρούντζος
Παλιός γνώριμος ο κ. Καρούντζος, γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, επέστρεψε (όχι? στον τόπο του εγκλήματος αλλά) στον τόπο της δημιουργίας και παραγωγής χρήσιμου κοινόχρηστου έργου. Να θυμίσω ότι στην προηγούμενη θητεία του κατάφερνε να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του φορείς του νησιού ώστε κάθε χρόνο οι απορροφήσεις από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα να ξεπερνούν το 100%. Δεν έχει περάσει μήνας από την επανεγκατάστασή του στη θέση του Γ.Γ. και έχει επισκεφθεί ήδη τον νομό σχεδόν περισσότερες φορές από ότι ο προκάτοχός του κ. Τσόκας. Τον παρακολούθησα προχθές στον ΟΑΔΥΚ, σε μαραθώνιες συνεδριάσεις με φορείς (Δήμους, ΤΕΕ κ.λπ.) του νομού να αποδεικνύει ότι γνωρίζει τα θέματα και επιθυμεί να δώσει λύσεις σε όσα έχουν σκαλώσει σε μελετητικό ή χρηματοδοτικό επίπεδο, αλλά και να υποδεικνύει σε αρκετούς αμέριμνους εκπροσώπους μας ότι η εποχή είναι εποχή «σφιξίματος» και όχι «παχέων αγελάδων» και ότι είναι ενδεχόμενο απένταξης έργων από το Γ? ΚΠΣ και μη πρότασης των λειψών, κακορίζικων και χωρίς μελλοντική προοπτική έργων που προτείνονται από όσους ελπίζουν σε ρουσφετολογική προώθησή τους, χωρίς επαρκείς μελέτες και τεκμηρίωση της χρησιμότητάς τους για το κοινωνικό σύνολο. Αν και η παραμονή στην θέση του, λόγω Καλλικράτη, θα είναι σύντομη να του ευχηθούμε να έχει μια καλή και αποδοτική θητεία στο νησί μας. Ως ευ παρέστη λοιπόν.
ΑΕΣ

Έργα πολιτισμού
Είχα γράψει παλαιότερα ότι τα «Χανιώτικα νέα» είναι για τον Νομό, η κοινόχρηστή μας περιουσία, η οποία όπως αποδείχτηκε εκτός από κοινόχρηστη είναι και? τοκοφόρος. Το «Μουσείο Τυπογραφίας» είναι μια προσφορά τους στα Χανιά, μια από τις πρωτοποριακές υποδομές ποιότητας που διαθέτει πλέον ο τόπος. Το «Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου» το οποίο αρχίζει σήμερα τη λειτουργία του με τη διημερίδα «Νέες Τεχνολογίες και Περιφερειακός Τύπος» είναι ένα ίδρυμα πολιτισμού που από εδώ και στο εξής θα ευπρεπίζει και θα προβάλει τον τόπο. Γι? αυτό, οι τοπικοί άρχοντες και όλοι οι κοινωνικοί φορείς του Νομού πρέπει να το συνδράμουν, να το ενισχύουν και να αξιοποιούν. Να ?ναι καλά όσοι δούλεψαν για να έχουμε στον Νομό μας αυτά τα έργα πολιτισμού. Και σ? άλλα τέτοια?
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα