Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Την αντίθεσή τους στις εμπρηστικές επιθέσεις και την συμπαράστασή τους στην Εβραϊκή Συναγωγή εξέφρασαν χθες το βράδυ, Χανιώτες που έδωσαν το “παρών” κατά τη διάρκεια της προσευχής και της καθιερωμένης λειτουργίας στη Συναγωγή (Sabbath).
Ο διευθυντής της Εβραϊκής Συναγωγής Νίκος Χαναάν Σταυρουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “από μέσα μας βγαίνει ο Χριστιανισμός και θεωρούμε τους Χανιώτες αδέρφια μας. Αυτή η συμβίωση έπρεπε να έχει γίνει από πριν. Ευτυχώς μετά από ένα κακό, μια τραγωδία, έρχεται κάτι καλό. Αυτό συμβαίνει μετά τα δύο χτυπήματα στη Συναγωγή, γιατί οι Χανιώτες έχουν καταλάβει σοβαρά πλέον αρκετά πράγματα και βλέπουν την Εβραϊκή παρουσία και τη Συναγωγή, ως Χανιώτικη. Δεν είμαστε ξένοι εδώ”.
Ο ίδιος σχολιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης των εμπρησμών της Εβραϊκής Συναγωγής με τη σύλληψη ατόμων που κατηγορούνται από την Αστυνομία, επεσήμανε πως “η Αστυνομία των Χανίων έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της σχετικά με την υπόθεση των εμπρησμών. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δούλεψε και κατέβαλε πολλές προσπάθειες όπως και η Πυροσβεστική. Όσον αφορά τους συλληφθέντες δεν τους γνωρίζουμε, οι έρευνες συνεχίζονται”.
Παράλληλα ο κ. Σταυρουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δύο κτηρίων της Συναγωγής που υπέστησαν ζημιές.
Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, που έδωσε το “παρών” στη χθεσινή λειτουργία της Συναγωγής χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την εξιχνίαση της υπόθεσης των εμπρησμών.
“Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι αυτοί που έκαναν αυτή την απαράδεκτη και βάρβαρη πράξη εις βάρος ενός μνημείου και ενός χώρου θρησκευτικής λατρείας, συνελήφθησαν. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν ανάλογες πράξεις”, είπε.
Παράλληλα τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε κονδύλι 50.000 ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης στη Συναγωγή που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες.
“Το Υπουργείο Πολιτισμού εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του, επισκεφθήκαμε τον χώρο, είδαμε την καταστροφή, κάναμε μια πρώτη εκτίμηση και ήδη εγκρίθηκε μια πρώτη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς για τις πρώτες επεμβάσεις αποκατάστασης. Συνολικά εκτιμούμε ότι οι υλικές ζημιές στα δύο κτήρια ανέρχονται περίπου στις 200.000 ευρώ”, κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα