Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε διάλογο

Νέα πρόσκληση στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε διάλογο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα για το αγροτικό, τόνισε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω παροχές, δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να λοιδορείται και να διασύρεται, πρέπει να συναισθανθούμε όλοι, την κρισιμότητα των περιστάσεων. Η γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζει τα αγροτικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα διαφθοράς. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης επί των προβλημάτων και ο Αλεξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποτιμά τους αγρότες αλλά να συγκρουστεί με τα προβλήματα.
Πιο αναλυτικά:
Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως “δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται”.
“Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα, καθώς κάνουν τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας που δεν αντέχει άλλο να διασύρεται και να λοιδορείται.
“Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου – είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους – και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά”, τόνισε χαρακτηριστικά. Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά τα σπίτια αντέτεινε η γγ του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις. “Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς” ανέφερε η κα Παπαρήγα. “Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια” απάντησε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δούμε ποιο είναι το συμφέρον του αγρότη και να χτίσουμε πάνω σε αυτό την πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι “οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων”, ωστόσο, παρατήρησε πως τίποτα απ? όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει, έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απ? τα μπλόκα και πρότεινε τη δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων, κατ? αναλογία των εργατικών – μέτρα που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ήδη δρομολογούνται απ? την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε επίσης, τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα. “Υπήρξαν προτάσεις που είναι θετικές, ίσως για το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Ναι κ. Καρατζαφέρη, ουσιαστικά, δεν το έχουμε ονομάσει έτσι, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε έτσι και ουσιαστικά αυτό κάνουμε. Εντάσσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, για να έχει το δικαίωμα ως επιχειρηματίας ο αγρότης, της υποστήριξης της επιχείρησής του”, απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παρωδία διαλόγου, χωρίς τους αγρότες και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί τους.
“Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά – όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις: Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;” ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας.
“Ναι κε Τσίπρα: Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με δομές της αγροτικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος και σας θέλουμε κοντά μας” αποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: “Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα”.

Συνεδριάζει το Συντονιστικό

Στο μεταξύ, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, περιμένοντας τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου τους που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή.
Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα είναι μάλλον αρνητικές, καθώς οι αγρότες περίμεναν κάποια συγκεκριμένη αναφορά από τα χείλη του πρωθυπουργού που θα εκτόνωνε την κατάσταση.
Αν και οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφεύγουν να αποκαλύψουν τις επόμενες κινήσεις τους, δείχνουν να επιμένουν στην απόρριψη της πρόσκλησης για συμμετοχή στον διάλογο της 25ης και 26ης Ιανουαρίου.
Από το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα ελαστικοί σε σχέση με τους αποκλεισμούς, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Ήδη, γύρω από τη Λαμία πέφτει πολύ χιόνι, η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία και σε πολλές περιπτώσεις με αλυσίδες. Έτσι, οι αγρότες από τη Λοκρίδα επέτρεψαν τη διέλευση των αυτοκινήτων, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία μέσα από τα χιονισμένα βουνά.
Εξάλλου, ούτε οι αγρότες στο Κάστρο Βοιωτίας έκλεισαν τους παραδρόμους και η κυκλοφορία από τη Λαμία προς την Αθήνα γίνεται μέσα από την εθνική οδό, με εξαίρεση δύο παρακάμψεις. Η μία είναι στη Λαμία και το μήκος της δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα. Η δεύτερη είναι στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου οι οδηγοί κινούνται για οκτώ χιλιόμετρα σε παράδρομο, ακριβώς δίπλα από την εθνική οδό.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών στα Γρεβενά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς, μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.  Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά να επιδιώξουν απευθείας συνάντηση με την κ. Μπατζελή. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδοίας και της Θεσσαλίας κατέληξαν σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα