Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
Κατάθεση έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ
Λονδίνο
Την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν να καταθέσει πριν τις εκλογές, ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την εμπλοκή των Άγγλων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Τζον Σίλκοτ. Ο πρόεδρος της επιτροπής, εξήγησε ότι πρότεινε στο Μπράουν να καταθέσει πριν από τις βουλευτικές εκλογές “για λόγους ισοτιμίας”.
“Ο πρωθυπουργός μου απάντησε ότι συμφωνεί να επιλέξει μία από τις ημερομηνίες που του έχουμε προτείνει εντός των επόμενων δύο μηνών”, ανέφερε ο Σίλκοτ. Ο Γκόρντον Μπράουν διετέλεσε υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Μπλερ το 2003, περίοδο κατά την οποία η Βρετανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να συμμετέχει στον πόλεμο
του Ιράκ στο πλευρό των Αμερικάνων. Ως μέλος της κυβέρνησης Μπλερ, ο Μπράουν θεωρείται βασικός μάρτυρας από τη στιγμή που με τη δική του υπογραφή εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις Βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Στο τέλος του 2009 η επιτροπή Σίλκοτ είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός δε θα κληθεί να καταθέσει πριν από τις εκλογές ώστε να αποφευχθεί η πολιτική εκμετάλευση του γεγονότος. Οι έντονες όμως πιέσεις που άσκησε ο Τύπος και η αντιπολίτευση, καλώντας τον Μπράουν να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο του στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή στον πόλεμο, ανάγκασαν το Βρετανό Πρωθυπουργό να τεθεί άμεσα στη διάθεση της επιτροπής.
Την Πέμπτη, ο Τζεφ Χουν, πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπλερ, κατηγόρησε στην κατάθεσή του το Μπράουν ότι αρνήθηκε τότε να καταβάλει στρατηγικής σημασίας πόρους στις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις πριν και μετά την εισβολή στο Ιράκ.
H έρευνα για το Iράκ έχει μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, καθώς ο σερ Tζον Σίλκοτ, είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής
ότι δεν πρόκειται να καταλογισθούν ευθύνες σε πρόσωπα και ότι η αποστολή της επιτροπής του είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι λόγοι που οδήγησαν την Aγγλία να ακολουθήσει τους Aμερικανούς στον πόλεμο στο Iράκ. Οι μέχρι τώρα καταθέσεις των μαρτύρων, αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε σχέδιο για την ‘επόμενη μέρα’ στο Ιράκ, ούτε από τους Βρετανούς ούτε και από τις Η.Π.Α.
ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ο Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς, νέος Πατριάρχης
Βελιγράδι
Ο Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς εξελέγη χθές νέος Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, διαδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλο.
Ο 80χρονος επίσκοπος Νύσσης, εξελέγη μετά από κλήρωση στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Σερβίας, ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβακίου και Πατριάρχης των Σέρβων, εκλέγεται από την Ιεραρχική σύνοδο στην οποία συμμετέχουν 45 μητροπολίτες και επίσκοποι. Οι τρεις ιεράρχες που αποσπούν το 50% συν μία ψήφο, συμμετέχουν στην κλήρωση μέσω της οποίας εκλέγεται ο Πατριάρχης.
Η εκλογή του μετριοπαθούς Ειρηναίου Γκαβρίλοβιτς, αποτελεί έκπληξη καθώς φαβορί ήταν οι Αμφιλόχιος και Ειρηναίος Μπούλοβιτς, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη προοδευτική ομάδα και διατηρούν καλές σχέσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Η πρώτη, ανεπίσημη, ενθρόνιση θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, και αργότερα θα ακολουθήσει η
επίσημη τελετή στην πόλη Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, όπου βρίσκεται η έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου.
ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πολικές συνθήκες
Σόφια.
Παγετός επικρατεί από τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής στη γειτονική Βουλγαρία, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι πιο έντονα στις παραδουνάβιες περιοχές. Στη Γλαβίνιτσα το θερμόμετρΟ άγγιξε τους -28 βαθμούς Κελσίου και τους -23 στο χωριό Αλφατάρ.
Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία, ενώ στην περιοχή της
Σιλιστρίας οι αρχές παρείχαν προσωρινό κατάλυμα, τροφή και ζεστά ρούχα σε αστέγους. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, πρόκειται για έναν από τους πιο κρύους χειμώνες των τελευταίων είκοσι ετών. Το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας για την περιοχή της Σιλιστρίας είναι -33 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε το 1942.
ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ατύχημα σε μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου
Βερολίνο.
Διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε στη Γερμανία, σε εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βρετανικής
εταιρείας Urenco, η οποία διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις στην πόλη Γκρονάου της Δυτικής Γερμανίας, ένας εργαζόμενος νοσηλεύεται έχοντας εκτεθεί στην
ακτινοβολία αλλά “δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό”.
Η διαρροή διαπιστώθηκε την Πέμπτη στο Γκρονάου, στη Βόρεια Ρηνανία/Βεστφαλία. Ο εργαζόμενος τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Οικονομικών Γιοακίμ Νόιζερ, η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου στο εργοστάσιο είναι καλύτερη.
Οι μετρήσεις ραδιενέργειας που έγιναν επί τόπου έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό» στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, διαβεβαιώνει η Urenco στην ανακοίνωσή της. Η διαρροή παρουσιάσθηκε στο τμήμα προετοιμασίας των δοχείων αποθήκευσης του εργοστασίου ενώ διεξάγεται έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτίων του ατυχήματος. Η Αρχή επίβλεψης των πυρηνικών εγκαταστάσεων αξιολογεί τα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία για να καθορίσει το επίπεδο σοβαρότητας του περιστατικού.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη. Όπως φαίνεται, υπήρξε διαρροή ραδιενεργού υλικού με το οποίο ο εργαζόμενος ήλθε ίσως σε επαφή. Όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν και, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ραδιενεργή μόλυνση στην περιοχή» δήλωσαν οι αρμόδιοι.
Η περιβαλλοντική οργάνωση BBU, ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου, θεωρώντας ότι το ατύχημα του Γκρονάου θυμίζει έντονα τα περιστατικά που συνέβησαν διαδοχικά σε μία άλλη πυρηνική μονάδα στο Χανάου, η οποία τελικά διέκοψε τη λειτουργία της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα